algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
19°

La Germandat vol extraure sang «a la carta» per evitar noves crisis

Les reserves del Banc es troben «normalitzades», segons Víctor Gistau

La Germandat de Donants de Sang vol modificar el seu sistema tradicional de captació per evitar el desequilibri dels diferents grups en reserva i prevenir situacions de desabastament com les que es produïren la segona setmana de gener. La intenció de la Germandat és substituir progressivament les extraccions periòdiques (cada donant en fa dues cada any) per crides puntuals als pacients d'un determinat grup sanguini, segons les necessitats de la Fundació Banc de Sang i Teixits. Aquest sistema, regit per l'anomenat arxiu de voluntats, ha de servir per adaptar els increments de les existències a la demanda hospitalària, de manera que no es produeixin extraccions innecessàries d'un grup determinat amb prou existències a les cambres frigorífiques.

El sistema, com l'actual, emprarà la via telefònica per contactar amb els donants i comunicar la demanda, amb instruccions sobre el lloc on s'efectuarà l'extracció, en el cas d'emprar la nova unitat mòbil de la Germandat. Mentrestant, continua en estudi el projecte d'emprar el sistema SMS de missatges escrits en telèfons mòbils per contactar amb els donants. Segons explicà a Diari de Balears el president de la Germandat, Víctor Gistau, el problema que planteja aquest mètode és l'assegurança de confidencialitat de les dades, atès que l'organització hauria de contractar els serveis d'un servidor d'internet per gestionar aquestes crides. L'opció que han seguit altres comunitats autònomes "Aragó i Lleó, també en estudi a Madrid" és la de gestionar les cridades des de la mateixa Germandat, sense renunciar a emprar un portal cedit.

Això no obstant, Gistau es mostrà més favorable a la telefonada tradicional, que considera «una atenció a persones que de manera generosa i desinteressada donen la seva sang». En un altre ordre de coses, Gistau afirmà ahir que la reserva de sang al Banc s'ha normalitzat plenament després de la campanya de captació urgent encetada el dia 11 passat. En poc més d'una setmana se n'aconseguiren 1.240 bosses i 272 donants nous, afirmà el president de la Germandat. La ràtio òptima de 150 extraccions diàries s'ha mantingut, segons Gistau, mentre que la Germandat continua recordant els seus 25.000 donants registrats la seva pròxima cita, a un ritme sostingut d'unes 350 cridades diàries com a mitjana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.