nubes dispersas
  • Màx: 17.54°
  • Mín: 8.69°
16°

La presidenta del CIM agraeix a Matas la «sensibilitat mostrada» amb Raixa

La presidenta del Consell i el ministre de Medi Ambient visitaren ahir la finca

La presidenta del Consell Insular de Mallorca, Maria Antònia Munar, es desfeu ahir en elogis al ministre de Medi Ambient i president del Partit Popular de les Illes Balears, Jaume Matas, en la visita que ambdós realitzaren a la finca Raixa, adquirida per ambdues institucions per un total de 8.414.169'46 euros (1.400 milions de pessetes). Munar va assegurar que «no em cauen els anells per donar les gràcies al Ministeri, que ha decidit que la Fundació estigui a Mallorca, fet que no hauria ocorregut si no haguéssim tengut un ministre mallorquí». «Me sent molt satisfeta que el Govern central hagi pensant en la nostra Illa i que uns recursos tan importants s'hagin invertit a Mallorca».

Munar també va recordar que el Consell de Malloca ha exercit el seu dret de tempteig i retracte sobre la propietat, ja que la quantitat pagada igualava l'ofertada per la dissenyadora alemanya Jil Sander per aconseguir-la. La presidenta justificà el fet d'haver esperat tant de temps a comprar la finca dient que «mai el Consell no havia tengut una proposta en ferm com ara», i es va congratular per «la rapidesa i eficàcia» amb què ha actuat l'Administració des del moment en què es va assabentar de la disposició de vendre Raixa per part dels seus propietaris. El ministre de Medi Ambient, Jaume Matas, i la presidenta del Consell expressaren plegats la satisfacció perquè la finca «hagi passat a mans dels mallorquins».

Raixa, que va ser alqueria islàmica i que el 1620 va ser comprada per la família Despuig, serà seu de la Fundació Parcs Nacionals i lloc de recepció oficial de personalitats. «Volem que els mallorquins sentin avui que Raixa és més seu que mai», va diur Munar, i afegí que «el més important d'un país és conèixer el passat per entendre el present perquè ajuda a projectar el futur d'una terra rica econòmicament i culta, com la nostra». Per la seva banda, Matas va expressar la seva satisfacció pel fet que «els mallorquins puguin gaudir de la finca una vegada recuperada una part tan important de la nostra història i de la nostra cultura». L'adquisició de la finca s'emmarca dins el protocol signat el 17 d'octubre passat entre Munar i el Ministeri de Medi Ambient amb la finalitat de col·laborar en la protecció dels valors naturals i culturals del patrimoni mallorquí.

Segons l'acord subscrit, el Ministeri de Medi Ambient, a través de l'esmentada Fundació, serà el titular de les dues terceres parts de la finca, que va ser declarada Bé d'Interès Cultural el 1993, mentre que el Consell de Mallorca serà propietari de la tercera part restant. Així, el ministre de Medi Ambient va garantir la rehabilitació d'aquest patrimoni, el seu manteniment i conservació, així com la seva disposició per a tots els ciutdans. En virtut del conveni entre el Ministeri i el Consell de Mallorca, les despeses de rehabilitació i manteniment d'aquest espai correran a càrrec de la Fundació de Parcs Nacionals, organisme dependent del Ministeri i encarregat de protegir i gestionar aquest tipus d'espais.

La presidenta del Consell de Mallorca i el ministre de Medi Ambient varen rebre les claus de la finca de mans del posader de la mateixa, Francesc Colom, que fa més de cinquanta anys que treballa de cuidador de la finca juntament amb la seva dona. Munar i Matas els prometeren que maldament que la propietat hagi canviat de mans, ells continuaran al seu lloc de treball. Això sí, en la visita a la finca ni Munar ni Matas varen visitar ni una sola de les cambres de les cases de Raixa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.