cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.61°
11°

Joves de Mallorca per la Llengua fa set anys

Muntaner i Socies, portaveus de Joves de Mallorca per la Llengua, reflexionen sobre set anys de vida

Són les quatre de l'horabaixa. Fa molta de calor, però l'aire condicionat de la sala on feim l'entrevista ens reconforta a tots. Després d'un periple per trobar foc estan a punt per començar. Joves de Mallorca per la Llengua acaba de complir set anys i Maria Muntaner i Miquel Socies són el seu rostre visible. Una mica més assossegats "l'aire condicionat" s'inicia la conversa.

"Què és Joves de Mallorca per la Llengua?
"És una plataforma que es va fundar l'estiu de 1994 amb l'objectiu de promocionar l'ús de la llengua catalana i revitalitzar-la en tots els àmbits i fomentar l'associacionisme juvenil que creim que estava una mica en decadència. Es va formar com una plataforma que acollia unes 40 entitats vinculades al món juvenil.

"I de llavors ençà han passat més de set anys...
"La idea era que duràs més de dos mesos i encara hi ha gent que no s'explica com ha pogut funcionar. L'esperit no ha canviat, el que han canviat són els voluntaris. Els joves han fet un canvi ontològic, de la seva essència. Abans es mitificava la feina que es feia envers els Joves, però ara els joves trien més selectivament, baldament que avui en dia pertànyer a una entitat significa dedicar-li un mínim de dues hores cada dia. Hi ha més oferta i es limita el camp d'acció. Per això la feina del dia a dia se centra en un grup més reduït que el de fa set anys. Ara funcionam en cercles concèntrics. Quatre o cinc duen el pes, després n'hi ha una dotzena que van a penjar els cartells, vint que fan telefonades i després hi ha cent persones que arriben a venir a organitzar l'Acampallengua i després arribam als dos mil voluntaris que més o manco tenim ara.

"Fins ara el vostre treball havia tingut un front comú molt important i constant, el Partit Popular governant a les institucions. Molta de la vostra feina anava encaminada a aconseguir el desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia. El Govern ara ha canviat de color polític; què queda d'aquella lluita. Com s'ha de reubicar Joves de Mallorca per la Llengua?
"Jo crec que la línia ha de continuar essent la mateixa, perquè allò que nosaltres fèiem no era un atac frontal de cara a qui governàs, sinó una proposta perquè la llengua al cap i a la fi fos més transversal dins Mallorca. És indiferent qui hagi al Govern. Nosaltres parlam de llengua i de compromís amb ella. El PP era la punta de l'iceberg de poders fàctics com els sindicats, els empresaris, els hotelers, el turisme, que mai no s'han implicat en la defensa de la llengua. Per tant, nosaltres continuam tenint aquesta gent a qui reclamar la normalització del català, cosa que no s'ha fet fins ara, per molt que el PSIB governi a Turisme. Sembla que la llengua havia de ser qüestió de dos partits polítics i quan ha arribat el Pacte de Progrés nosaltres continuam tenint la sensació que continua pertanyent a dos partits polítics, a un grup de gent, i no a tot el Govern balear. A nosaltres ens agradaria que la llengua fos una eina emprada i defensada per tots, indistintament del partit polític que sigui. Des de sempre hem convidat totes les joventuts dels partits polítics que venguessin a les nostres activitats. Els únics que no han vengut mai han estat Noves Generacions, és un fet significatiu, que concorda amb els 16 anys de Govern del PP, que féu una Llei de Normalització Lingüística que mai no va voler aplicar i ara l'únic que s'ha decidit a complir-la és un tio que es diu Joan Melià i que està a la Direcció General de Política Lingüística. No veiem que la llengua sigui un eix transversal. Hi ha bones intencions, el president del Govern ha sortit, ha vengut a l'Acampallengua i ha promès un pla de xoc. És molt més del que s'havia fet abans, com a mínim ho han dit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.