L'Ajuntament de Palma es gasta més de tres mil milions de pessetes anuals en despesa turística, i és la institució de l'Estat que més doblers destina a aquesta indústria. Així ho va explicar ahir als mitjans de comunicació el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Palma, Joan Bauçà. «Nosaltres som la capital turística de la Mediterrània i això ens suposa alguns costs. Així, els departaments de Manteniment, Urbanisme, Policia Local, Cultura, Medi Ambient, Emaya i EMT tenen unes despeses específiques derivades de la presència de més de 8 milions de turistes cada any a la ciutat. Només per posar-ne un exemple us diré que la Policia Local té una sobredimensió de més de 300 agents».
Bauçà ha elaborat un exhaustiu informe turístic del municipi en el qual es destaca que «una ciutat de 350.000 habitants ha de suportar l'arribada anual de vuit milions de turistes, la qual cosa suposa una gran despesa per al Consistori». En aquests moments Palma disposa d'un total de 12.000 places hoteleres urbanes i 45.000 de turístiques congregades a la zona de la Platja de Palma i de Cala Major-Sant Agustí». Així les coses, la Platja de Palma es converteix durant els mesos d'estiu en la segona ciutat més poblada de les Balears, amb un total de 100.000 habitants.
«S'ha de tenir en compte que en aquests moments la platja té un total de 350.000 metres quadrats de mirall d'arena que els caps de setmana són envaïts per un total de 150.000 usuaris entre residents i visitants, la qual cosa ens assenyala que toquen 2'33 metres quadrats de platja per usuari. La Platja de Palma és la més concorreguda de tota la Mediterrània». L'estudi de Bauçà també assenyala que Palma ja és la capital mundial de les regates. El regidor va posar com a exemple la Copa del Rei, «prova que mou 120 embarcacions enfront de les 12 de la Copa Amèrica», i també com la capital mediterrània dels creuers, amb més de 700 vaixells anuals fent escala obligada a Palma.
Un altre dels fets constatas és que el centre històric de la ciutat s'ha convertit en el primer reclam turístic de l'Illa, més enllà de la visita a Formentor, a les coves o a la Calobra. D'aquesta manera, cada dia més de 80.000 persones entren a la ciutat per visitar-ne el centre històric durant la temporada alta, i cada més les oficines d'informació turística reben un total de 120.000 consultes sobre la ciutat». De fet, el centre històric i els seus tresors patrimonials han estat promocionats arreu del món en els estands que Cort ha duit a les principals fires internacionals especialitzades en turisme.