El terra està banyat. Ningú no sabria dir si en el líquid hi ha més sang o més aigua. Els xots "alguns dels més de 1.800 que ahir es mataren" han arribat sense cap a la sala. Els mens presenten la nuesa pròpia del post mortem animal. Dos operaris esmolen les eines. Tenen un parell de segons per extreure'n tot el paquet intestinal. El conglomerat cau dins una canal plena de sang. El que queda del xot, la carn, continua el seu camí per l'Escorxador. Els seus congèneres s'acumulen als corrals i belen ben fort. Alguns animals intueixen que són a prop de la mort. Ahir, a 1.800 xots els van donar matarile a Palma. No es va matar cap bòvid.
Així va transcórrer la jornada d'ahir a l'Escorxador, que des del mes de setembre mata poquíssims bòvids. Segons explicà el gerent de l'entitat, Joan Sastre, en el mes de gener tan sols varen entrar a l'Escorxador palmesà 5.237 quilos de carn de vaca, quan l'any passat n'hi passaren 34.344, la qual cosa suposa un descens del 92'9%. Així mateix, tan sols es manipularen 85.221 quilos de vedella, devora dels 134.624 quilos que es tractaren l'any passat. Una disminució superior al 36%.
La situació és prou preocupant perquè «aquesta és feina que ens queda acumulada. Els vedells, tard o d'hora, els haurem de matar». Allò que sí que és cert és que l'Escorxador no atura la seva activitat: ahir varen ser 1.800 xots. Abans havien estat nombroses porcelles. «La gent no deixa de menjar carn, però sí que deixa de menjar carn de vacum». És l'efecte de la crisi de les vaques boges.