nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
20°

Detectada a Menorca la possible primera vaca boja de les Balears

Les anàlisis han donat positiu, però falta la confirmació del laboratori de Saragossa

87932
La científica María José Portal i Mateu Morro. | J.M.

Una vaca de nou anys morta el passat 22 de gener en l'explotació lletera Santa Eulàlia des Mercadal, a Menorca, es pot convertir en el primer cas de vaca boja detectat a les Illes Balears. Les primeres anàlisis de les vísceres de l'animal realitzades en el laboratori d'Algete, a Madrid, han donat un resultat positiu i indiquen que la vaca és susceptible de patir encefalopatia espongiforme bovina, tot i que encara se n'ha d'esperar la confirmació mitjançant els resultats de les anàlisis que dugui a terme el Laboratori Nacional de Referència de Saragossa, confirmació que no arribarà fins a finals de la setmana que ve.

Aquesta informació va ser facilitada als mitjans de comunicació per part del conseller d'Agricultura del Govern balear, Mateu Morro, qui va explicar que el seu departament havia tingut coneixement dels fets despús-ahir horabaixa. Els tècnics d'Agricultura estan treballant en aquests moments per tal de determinar amb exactitud la procedència de la vaca, que va ser comprada pel darrer propietari «fa alguns anys», després que es comprovàs que va néixer el 1991.

La finca de Santa Eulàlia era explotada en règim de lloguer per part d'un propietari que posseeix almanco tres explotacions més, als termes municipals de Sant Lluís i d'Alaior. L'explotació es troba situada a la vora del camí de Kane del municipi des Mercadal. L'animal susceptible de patir la malaltia de les vaques boges compartia explotació amb 66 bovins més que han estat immobilitzats per part dels tècnics d'Agricultura. L'explotació es dedicava a la producció de llet i de productes derivats.

Morro assegurà que «es tracta d'una notícia molt dolenta per a la ramaderia balear, però podem assegurar que no hi ha cap mena de perill per als consumidors, perquè en aquests moments s'estan passant tots els controls sanitaris, que es fan amb el màxim rigor. Totes les vaques de més de trenta mesos són sotmeses a tests i les vedelles que arriben al mercat tenen manco d'un any, amb la qual cosa són totalment fora de risc».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.