cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.62°
16°

Les forces polítiques opten perquè el monument al 'Baleares' sigui transformat

Hauria d'esdevenir un homenatge als morts dels dos bàndols durant la Guerra Civil

El darrer atemptat que ha patit el monument als morts en el creuer Baleares durant la Guerra Civil ha tornat a obrir el debat sobre què és el que s'ha de fer amb aquest símbol de la victòria franquista ubicat al parc de Sa Feixina.I una vegada més el resultat és que es fa imprescindible una remodelació del monument.

De fet, Esquerra Unida va demanar la passada legislatura que es col·locàs una placa per explicar a les generacions més joves que el monòlit va ser construït pels feixistes, però la moció no va prosperar. La varen instal·lar pel seu compte i no va durar ni dos dies.Però la regidora Lila Thomàs va explicar que «fins i tot esbucar-lo ens semblaria bé», una mesura difícil d'emprendre tot i que hi ha molts de sectors que ho veurien amb bons ulls.

El monument va ser construït gràcies a una subvenció popular obtinguda a través d'una campanya que va iniciar el diari Ultima Hora l'any 1938, explica l'historiador Arnau Company. El 1939 va ser atorgat el projecte de construcció i «Franco el va inaugurar el maig del 1947 en la seva primera visita oficial a Palma com a cap d'Estat, essent batle de Palma Joan Coll».

«El que és cert és que el monument continua dividint la gent», explicà el regidor Ferran Trujillo, d'Unió Mallorquina. «Per tant seria molt important que es recicli de forma total per contribuir a la conciliació. Hauria de ser un monument a totes les persones de les Balears que donaren la seva vida en una absurda guerra fraticida. Jo crec que el patiment es va produir en els dos bàndols i que si es remodelàs tothom ho veuria amb bons ulls i ens dignificaria».

El que té clar que el monument no li agrada és l'autor o els autors de la darrera agressió contra aquest. No se'n sap res de l'autoria, però la Policia Local ha descartat de moment que es tracti d'una banda organitzada. El que és cert és que en una setmana s'han produït actes vandàlics contra la creu dels caiguts i contra aquest monument, ambdós franquistes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.