algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Emaya perd a la xarxa l'equivalent al 80% de l'aigua de les dessaladores

EU-Els Verds denuncia que molt del líquid captat es perd en les deficients estructures

Emaya perd a les canonades l'equivalent al 80% de l'aigua que s'obté de les dessaladores. Així ho va denunciar el grup municipal d'Esquerra Unida-Els Verds a l'Ajuntament de Palma, i assegurà que «la reducció de les pèrdues a la xarxa d'Emaya ha de ser una prioritat».

Segons dades oficials de l'empresa municipal que tenen en el seu poder els ecologistes, les previsions de captació d'aigua per a l'any 2000 està xifrada en un total de 44.510.000 metres cúbics d'aigua; mentre que es preveu facturar-ne tan sols 29.000.000 de metres cúbics, la qual cosa ens dóna 15.510.000 metres cúbics de diferència, un 34'8%, i que correspon a fuites a les canonades i consums no facturats.

Això estableix les pèrdues anuals de líquid a la xarxa en un total equivalent a una flota de 155.510 grans camions de repartiment d'aigua, o el que és el mateix, una caravana de camions repartidors que superaria els mil quilòmetres de longitud, és a dir, com anar de Madrid a Barcelona i tornar.

Segons els regidors d'EU-Els Verds, «Maria Crespo va afirmar recentment en un ple de l'Ajuntament de Palma que la xarxa d'Emaya només perdia un 17% de l'aigua captada. Aquestes dades mereixen poca credibilitat. Amb les xifres oficials subministrades per Emaya quant a captacions, facturacions i paràmetres d'explotació de la potabilitzadora d'aigua salobre de Son Tugores, es pot deduir que les pèrdues a la xarxa són molt més importants».

Precisament, la planta de Son Tugores capta aigua dels pous del Pont d'Inca, la Vileta, Son Serra i Son Roqueta. Les previsions d'Emaya per a l'any 2000 són d'unes captacions de 13.400.000 metres cúbics. El rendiment de Son Tugores és, segons l'empresa municipal, del 80%, la qual cosa vol dir que de cada 100 litres d'aigua salobre que capta, 80 es potabilitzen i se subministren a la xarxa i els 20 restants corresponen a la salmorra no aprofitable en què es concentra la sal i que s'aboca a la mar a través de la Riera. Això vol dir que dels 13.400.000 metres cúbics captats, 2.680.000 metres es perden en forma de salmorra.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.