algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.69°

Almenys una dotzena de municipis de tot Mallorca tindran restriccions a l'estiu

Raiguer, Pla, Artà, Pollença, i, també, Tramuntana pateixen els efectes de la sequera

Almenys una dotzena de municipis de Mallorca tindran restriccions aquest estiu si, anormalment, no plou durant els pròxims mesos. El Raiguer, el Pla, Artà, Pollença i fins i tot algunes localitats de la Tramuntana, com Sóller, Deià i Fornalutx són les zones on la sequera fa perillar l'abastiment d'aquest bé bàsic. Els veïns de Maria tenen assumit que passaran un altre estiu de pinyol vermell. Saben que seguiran pagant un cànon per disposar d'aigua potable però que el líquid que sortirà de les canonades no ho és. El consorci d'aigües creat per Ajuntament i Govern cerca un lloc on fer un nou pou.

El poble que presenta problemes més greus a la comarca de la zona sud del Pla és Algaida. La seva situació de l'aigua potable és vertaderament caòtica i ha arribat a límits fins ara insospitats. La prova és que el passat cap de setmana «el cabal dels pous va experimentar una baixada espectacular que ha assolit un nivell alarmant» segons la presidenta del Consorci d'Aigües del Pla, Antònia Ramis.

A causa d'aquest baix nivell, l'Ajuntament d'Algaida ha contractat tres camions de 22 tones cada un per dur aigua de Porreres a Algaida.
A més, el batle Jaume Jaume s'ha vist obligat a precintar els comptadors que es troben a les finques rústiques.
A la resta de pobles del Pla com Ariany, Montuïri, Petra, Porreres, Sant Joan i Vilafranca no s'ha detectat cap anomalia pel que fa al nivell d'aigua existent als seus aqüífers. Per una part, els pobles d'Alaró, Consell, Santa Maria, Binissalem i Lloseta es poden veure afectats per l'escassesa d'aigua com ja va passar l'any passat. A Santa Maria els pous de la part alta del poble no donen quasi aigua i fa falta la construcció d'un nou pou per garantir-ne el subministrament tot l'estiu.

A Lloseta la situació no és manco preocupant ja que només es disposa d'un pou per a tot el municipi. Per a l'estiu, emperò, l'Ajuntament, a part de comprar aigua a l'Ajuntament d'Inca, també s'ha fet com en altres pobles una connexió amb la canonada d'Emaya. En alguns municipis com Sencelles, el fet que hi hagi fortes reserves d'aigua no lleva que no hi hagi problemes amb el subministrament. La meitat del nucli urbà porta setmanes amb talls intermitents. La culpa d'aquests problemes rau en la incapacitat tècnica de donar tot el cabal que la gent demanda.

A Mancor de la Vall tothom és ben conscient que les restriccions començaran aviat per enèsim estiu consecutiu. L'únic pou que dóna aigua al poble i que es troba ubicat dins Selva no basta per al consum estival. Mentre se cerca amb el Govern el sistema per perforar un segon pou, al nucli urbà s'anirà donant aigua per zones de forma alternativa. Marratxí no s'ha escapat dels problemes i la zona de Pòrtol i sa Cabaneta ha patit reiterats talls en molt poc temps a causa d'avaries en les bombes extractores.

A Pollença són conscients que de cara a l'estiu tenen un dèficit en la demanda de líquid de 20 metres cúbics per hora. Per això, a hores d'ara, el consistori negocia la compra d'aigua a un particular. També ha demanat a la Junta d'Aigües que permeti canviar l'ús agrícola d'aquest pou per fer-lo servir.

A Santa Margalida fa poc que la Conselleria de Sanitat tancà un pou de Son Bauló, amb el qual es nodreix la urbanització perquè conté alts nivells d'amonis. Ara també confien a poder rebre durant tot l'estiu més aigua procedent de la font de Son Sant Joan (Fusosa). A Artà, segons el batle, Montserrat Santandreu, «el nivell d'aigua dels nostres pous està igual que el mes d'agost de l'any passat. Això significa que el nivell ha baixat molt i no es descarten restriccions durant els mesos de juliol i agost si la situació continua». A través del Consorci d'Aigües d'Artà s'estan duent a terme sondeigs de pous localitzats per poder connectar a la xarxa, un d'aquests està ubicat a la zona de sa Clota. La resta de Llevant i Migjorn no pateix problemes de manca d'aigua.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.