algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
13°

Forta presència institucional de les Illes en l'Assemblea de Regidors de València

Prop de 700 càrrecs locals acorden crear el Fòrum municipal dels Països Catalans

L'Assemblea de Regidors i Regidores de Cultura i Medi Ambient, que es va reunir ahir per primera vegada al Paraninf de la Universitat de València, va gaudir d'una forta presència institucional de les Illes Balears i Pitiüses. A banda dels vint regidors i batles illencs que hi assistiren, feien part de la taula presidencial Carme García, vicepresidenta del Consell Insular de Menorca, i Fanny Tur, consellera de Cultura i Medi Ambient del Consell Insular d'Eivissa i Formentera. El batle de la pitiüsa menor, Isidor Torres, fou l'encarregat de llegir el Manifest de València, subscrit pels 659 càrrecs locals assistents a l'esdeveniment.

Les previsions d'assistència als actes de la diada del 6 de maig a València, convocada sota el lema «Junts per la cultura i pel territori», eren molt més «humils», com va manifestar Carles Solà, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i president de la Institució Cívica i de Pensament Joan Fuster. «La realitat, però, ens mostra que ens hem quedat curts, perquè són un total de 934 regidors els que han respost positivament a la nostra convocatòria de l'Assemblea d'avui: 659 assistents i 275 adherits», va dir Solà. El Paraninf va quedar petit i per això s'hagueren d'habilitar l'aula magna i una tercera sala per donar cabuda a unes 200 persones. D'entre les devuit intervencions que hi tingueren lloc, protagonitzades per càrrecs municipals de gairebé totes les forces polítiques amb representació als Països Catalans, cal destacar la presència del batle d'Alcúdia, Miquel Ferrer, qui representava oficialment Unió Mallorquina. Ferrer va fer una «crida a la generositat dels càrrecs públics per deixar enrere les mesquineses polítiques i fer una aportació als nostres interessos col·lectius i, en definitiva, a la pàtria». La segona intervenció d'un representant local illenc va correspondre al batle d'Alaior, Antoni Gómez i Arbona, que va manifestar que la lluita per la llengua i pel territori «és una tasca de cada dia». Els altres ajuntaments de les Illes Balears i Pitiüses representats eren Alaró, Artà, Calvià, Sant Llorenç, Capdepera, Ferreries, Palma, Maó i Formentera.

Ni el Partit Socialista de Mallorca-Entesa Nacionalista (PSM-EN) ni Esquerra Unida de les Illes Balears hi tingueren representació oficial. La comitiva de càrrecs autonòmics illencs la completaven Boro Miralles, director general de Medi Ambient del Govern balear; Pere Muñoz, director general de Cultura, i Jaume Morey, director general d'Administració Educativa. Entre els assistents cal destacar també la presència d'Andreu Crespí, secretari general del PSIB-PSOE.

El Manifest de València, subscrit per prop de mil regidors i llegit pel batle de Formentera, insta les corporacions locals dels Països Catalans a «refer unes bones relacions lògiques i tornar a trobar espais comuns de col·laboració que permetin superar les limitacions ara injustificades en el marc democràtic establert». En aquest marc, tots els signants es comprometen, en un text de vuit punts, a «constituir un fòrum municipal permanent d'intercanvi d'experiències i de col·laboració, amb seu a la ciutat de València, que faci possible l'existència de reunions periòdiques especialitzades» que permeti «la represa natural d'una relació que no és només de bon veïnatge, sinó que implica la relació fraternal que sempre havíem desitjat».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.