Són les nou del vespre d'un divendres qualsevol. Comença a fer una mica de fresca. Un grup de joves, format majoritàriament per persones del sexe femení, s'acosta cap a una tenda d'aquestes que romanen obertes les vint-i-quatre hores del dia. Entren en grup disposades per a la gran festa. Sense cap entrebanc compren una botella de whisky i una de ginebra. Les botelles per a les mescles ja les tenen. Els han comprat al supermercat a mitjan horabaixa. Per a l'alcohol han esperat a tenir la companyia de la fosca. Tres hores més tard bona part de les botelles seran història.
Aquesta és una escena que es repeteix cada cap de setmana. Es tracta de gent molt jove, que es passa la prohibició expressa de vendre alcohol als menors de 18 anys per allà on vol. Actuen (tant compradors com venedors) amb absoluta impunitat, perquè saben que els controls són mínims i que sempre són a temps d'inventar mil excuses.
De fet, el departament de Policia Local de Palma sols actua contra la venda d'alcohol a menors quan s'interposa una denúncia. «Totes són investigades, però no tenim un grup específic que actuï sense que hi hagi denúncies», explicaren a Diari de Balears fonts del departament.
L'alcohol no és l'única substància prohibida que es ven als menors. En el cas del tabac el control encara és menor, especialment quan la distribució es fa a través de màquines. «Ningú no demana res als nins o joves, quan seria la seva obligació. Fer-ho pot suposar perdre un client i això és una cosa que els propietaris dels bars no volen fer. A ells ja els està bé que la màquina els doni doblers. Una cosa diferent és si els han de vendre el tabac directament. Alguns no ho fan perquè suposaria ficar-se en un embolic, però la majoria també els venen». Així ho explicaren a Diari de Balears fonts de la Unió de Consumidors de Madrid.