Han passat 30 anys d'ençà que el Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN) es convertí en el referent de l'independentisme a les Illes Balears. Molt ha plogut de llavors ençà i avui en dia els joves que comencen a manifestar les seves inquietuds polítiques i les encaminen cap a l'independentisme es troben amb un panorama ben diferent. Actualment, els joves independentistes es troben agrupats en diferents sectors i grups, dos dels quals vinculats amb partits polítics i quatre amb partits «civils». Es tracta de les JERC (Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya); les JEN-PSM (Joventuts d'Esquerra Nacionalista); el col·lectiu Maulets, el BEI (Bloc d'Estudiants Independentistes), la plataforma Alternativa per Mallorca i el Lobby per la Independència.
Les JERC són la secció juvenil d'Esquerra Republicana a les Illes. Com que són partit polític, es presenten a les eleccions. Les JEN són les joventuts del partit polític PSM (Partit Socialista de Mallorca). Als seus estatuts, aquestes joventuts, que varen néixer el 1987, es declaren marcadament independentistes. Maulets és una organització que funciona en l'àmbit dels Països Catalans. El grup de gent que fa feina a Mallorca sols ha participat en les dues darreres manifestacions del 31 de desembre i a estendre les campanyes iniciades a la Península a Mallorca. El BEI, com a sindicat d'estudiants, està vinculat necessàriament a aquest món, i molt especialment al món universitari. Després de la desaparició de l'Associació Universitària de les Illes Balears, han esdevingut el grup més fort a la Universitat de les Illes Balears. La plataforma Alternativa per Mallorca es va crear a final de 1997. És un intent d'agrupar «la gent a favor de la llibertat del nostre poble». Treballa per «desvetlar la consciència independentista en molts altres ciutadans i ciutadanes que encara no s'han adonat que la millor aposta pel nostre poble, pel seu futur, és la independència».
El Lobby per la independència neix de l'escissió d'Esquerra Republicana després de la campanya del barco de rejilla. Són pocs però molt feiners. Per ells, «la independència és la fita de tot un poble». Manegen molta d'informació i això es veu reflectit en la publicació que editen, Barco de Rejilla.