Més de 2.500 marginats estan tirats pels carrers de Palma. La xifra ha estat aportada a Diari de Balears per part de Jaume Santandreu, qui assegura que «si entenem els marginats per gent sense recursos, aquesta és la xifra que s'ha de manejar, tot i que són molts més els que ronden la marginalitat».
Així Santandreu distingeix entre els 400 individus residuals de l'antiga marginació. Es tracta de persones d'entre 40 i 60 anys, immigrants de la Península amb molts pocs recursos culturals i de formació que han quedat sense feina i s'han donat a l'alcoholisme. «És la gent a la qual es va donar sortida en un primer moment a l'Hospital de Nit».
Un segon grup serien els ionquis residuals que tenen un perfil diferent al grup anterior. Es tracta d'homes i dones entre els 23 i els 33 anys, ja nats a Mallorca i que vénen d'extractes socials molt diferents.
«Moltes vegades fins i tot són gent amb estudis superiors que han passat per tot tipus de centres i institucions i que per culpa d'una absurda prohibició de venda d'una substància manco maligna que el tabac han estat abocats a convertir-se en delinqüents, a més de ser una fàbrica de nous marginats, ja que el 97% del col·lectiu ha posat nins al món». Es tracta d'unes 600 persones que s'eliminen molt ràpidament a causa de la influència directa de la sida i de la sobredosi. «La seva situació és més desesperada, perquè mentre que un alcohòlic amb dues-centes pessetes aconsegueix calmar la seva necessitat, els ionquis en necessiten entre 15 i 25 mil diàries, amb la qual cosa es converteixen en delinqüents».