cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Els robatoris dels ionquis a les cases de la zona indignen els veïns del Viver

Els delinqüents aprofiten la baixa altura de les cases i unes síquies per entrar-hi

Encara que el nom hagi estat catalanitzat i s'hagi convertit en el Viver els habitants d'aquesta barriada de Palma sols s'identifiquen amb el nom d'Es Vivero. Fins i tot molts s'indignen amb el canvi de nom, però aquest no és el major problema de les gairebé noranta hectàrees que ocupa aquesta zona urbana situada entre el Rafal i el Pont d'Inca.

Ara mateix, la principal preocupació dels veïns de la zona són les ràtzies dels ionquis que periòdicament protagonitzen assalts a domicilis particulars i als locals comercials (des de bars fins a papereries, indiscriminadament) de la zona.

El Viver és una barriada tranquil·la, o això sembla de dia. En arribar el vespre les tornes canvien i els grups de ionquis i les bandes juvenils es distribueixen àrees d'influència a la contrada. Per exemple, davant de l'ambulatori són els joves els qui s'hi instal·len. A la plaça de l'església, els ionquis.

Aquest repartiment d'àrees ha fet que l'ambulatori hagi hagut de fer una gran inversió en pintura per a les parets per mor de la identificació que els adolescents fan del seu mode de vida amb unes sigles, firmes o missatges que deixen per escrit constantment a la paret de l'ambulatori.

«Els ionquis només molesten si estan tots sols, quan són en grup munten molta de gresca i poca cosa més. Fan renou, es barallen entre ells i deixen la gent sola. A la plaça sols vénen per trobar-s'hi, mai no hi queden ni es piquen aquí, se'n van a altres bandes», assegura Joan Martí.

El problema és quan estan tots sols, perquè els robatoris els cometen sempre en solitari. Hi ha dos mètodes fonamentals per cometre els seus assalts, o bé l'escalada, o bé l'entrada a les cases a través d'unes antigues síquies de reg.

Com que moltes de les cases són plantes baixes creades a partir dels anys trenta, quan la zona era una de les àrees d'estiueig de la ciutat i era habitada per molts de propietaris mallorquins que s'havien enriquit a Amèrica, els assaltants ho tenen fàcil per fer escalada i introduir-se als habitatges. Per això les mesures de seguretat han augmentat en els darrers temps i són moltes les cases que tenen cans, mentre que les dels més rics compten amb sofisticats sistemes d'alarmes.

Les síquies de reg, de la seva banda, s'estenen per tota la barriada des que el 1923 s'urbanitzassin seixanta quarterades de la possessió de Son Ametler i es dotàs la barriada de les síquies per regar amb l'aigua procedent del safareig de la possessió. Gairebé ningú no les empra ja, però a través d'aquests conductes els malfactors entren a les cases per la part dels corrals o jardins, depenent de la utilitat que cada propietati dóna al seu bocí de terra.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.