algo de nubes
  • Màx: 20.6°
  • Mín: 12.63°
15°

El Govern aprova una moratòria que afecta 4.300 hectàrees a tot Balears

La mesura no aturarà la majoria de projectes urbanístics amb pla aprovat

El Govern ja té la seva moratòria urbanística. «D'aquí a uns dies» serà remesa al Parlament per a la seva aprovació en forma de llei d'urgència i per lectura única. Afecta 4.300 hectàrees a totes les Balears, amb una possible població de 345.000 persones. La moratòria estarà en vigor fins que s'aprovin les Directrius d'Ordenació del Territori (DOT), fet que està previst per a la pròxima primavera. La mesura afecta fonamentalment urbanitzacions sense pla parcial presentat o ja en vies de caducitat i sense que s'hagi fet ús d'aquest dret, però no a la gran majoria de la vintena d'urbanitzacions en marxa que vol frenar el Consell Insular. A la vegada, una disposició de la nova norma, que encara no s'ha fet pública, lleva la potestat de desclassificar els Consells Insulars fins que no s'aprovin les DOT.

Les mesures cautelars aprovades ahir pel Consolat indiquen que «no podrà procedir-se a la tramitació dels plans parcials i projectes d'urbanització que afectin sòls residencials o turístics». En aquest sentit, el portaveu del Govern, Manuel Ferrer Massanet, destacà que «la moratòria exclou el sòl dedicat a usos industrials. Això ha de quedar molt clar».

Així, queden suspesos els plans parcials i els projectes d'urbanització que no hagin iniciat la seva tramitació segons els Plans Generals d'Ordenació Urbana. També queden suspesos els plans parcials que hagin incomplert els terminis establerts en la redacció del pla parcial». Per tant, la moratòria afecta tots els municipis de les Balears que tenen Pla d'Ordenació Urbana. Així, a Mallorca els afectats són Andratx, Bunyola, Calvià, Felanitx, Inca, Llucmajor, Muro, Palma, Pollença i Sóller. A més de cinc municipis a Menorca o d'altres quatre a Eivissa.

A la vegada, la moratòria també afecta tots els urbanitzables ordenats per normes subsidiàries (els altres municipis que no tenen PGOU) que no hagin iniciat la seva tramitació. A la vegada, a tots els urbanitzables ordenats per normes subsidiàries que es troben en vigor des de fa quatre o més anys. Aquestes 4.300 hectàrees afectades es reparteixen per la pràctica totalitat dels municipis de Mallorca, siguin costaners o de l'interior.

No obstant això, el portaveu Manuel Ferrer Massanet no precisà quantes de les vint urbanitzacions en marxa afectades pel Consell també s'hi veuran per aquesta moratòria, encara que tot apunta que una quinzena, incloses les més importants de la costa de Mallorca i d'altres com Son Ferrandell de Valldemossa, no es veuran afectades per la moratòria del Consolat i sí només per la del Consell. No obstant això, el Pacte de Progrés no podrà desclassificar ni un palm de terreny fins que no s'aprovin les Directrius. Per tant, els drets adquirits pels promotors i particulars no corren perill si el Parlament no diu el contrari, i en tot cas i a la llarga el Govern està disposat a indemnitzar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.