cielo claro
  • Màx: 19.81°
  • Mín: 9.02°
19°

Una explosió de gas fa volar el cafè Cappuccino i deixa 47 ferits

Gesa, la companyia subministradora de gas, es desvincula de l'accident

104822
Un dels ferits espera l'arribada de l'ambulància. | S.Carbonell.

Una cinquantena de persones, una de les quals es troba molt greu, resultaren ferides ahir per una explosió de gas al Gran Cafè Cappuccino del passeig marítim, un dels llocs emblemàtics de la nit palmesana. La Policia investiga què provocà la deflagració. La cafeteria no tenia gas ciutat, i Gesa assegura que en el local no passen tubs amb activitat. El Cappuccino tenia bombones de gas propà, incapaces de fer tant de mal. Ahir vespre s'especulava amb l'existència d'un antic pou negre, pot ser de l'antic hotel Melià, que acumulàs gas metà. I és que ningú no volia parlar d'atemptat. De fet, fonts dignes de crèdit asseguraren que des de feia dies se sentia olor a gas en les proximitats del Cappuccino, «i no seria d'estranyar que la direcció del local n'estigués assabentada que alguna cosa no funcionava».

Els fets es produïren al voltant de les 11.15 hores del matí. En aquell moment es trobaven en el local, entre treballadors del bar i clients, una cinquantena de persones, la major part de les quals va resultar ferida en diversos graus.

Fins al lloc es desplaçaren nombroses dotacions de Policia Local, policia nacional, bombers, ambulàncies i protecció civil que es coordinaren en la tasca de rescat dels ferits. També visità el cafè el director general de la Policia, Juan Cotino, que es troba a Mallorca per una reunió sobre drogues.

Les runes que envaïen la zona feren imprescindible la tasca dels bombers per rescatar els atrapats. Quatre hores després del sinistre encara s'estava desescombrant per assegurar-se que no hi havia ningú enterrat.

Ferits

A mesura que anaven sent rescatats els ferits foren traslladats als centres sanitaris de Palma en funció de les seves lesions. Els qui patiren les ferides més greus foren els treballadors del local que es trobaven a l'ala esquerra de la planta inferior de l'immoble, on se suposa que es va produir l'explosió. Precisament va ser aquest punt el que va quedar més afectat.

En teoria, i segons els responsables de les forces de seguretat, l'explosió es va registrar darrere el taulell de l'establiment. Però el motiu pel qual es produí aquesta encara és desconegut. Fonts del servei d'emergències del 061 apuntaren en primera instància a l'encesa d'un fogó elèctric. L'escalfor de l'aparell podria haver pres gas acumulat que hi havia al local. De tota manera, fins al moment tot són hipòtesis, perquè la investigació oficial no va poder començar fins moltes hores després del succeït.

Guillem Garcia, cap dels bombers de Palma, va explicar que «de moment no podem saber-ne les causes. L'hipòtesi del 061 és tan sols això, una hipòtesi, res més. La nostra tasca fins ara (les dues i mitja del migdia d'ahir) ha estat treure la gent d'aquí dins. Quan estiguem segurs que no hi ha ningú podrem emprendre la investigació. El que sí podem dir segur és que el local no està connectat a la xarxa de gas ciutat, però que molt a prop d'aquest passen les connexions que van a la resta dels edificis del carrer. Tampoc no sabem si hi havia altres materials inflamables, com gas butà. En principi el propietari del local ens ha dit que no, però no es pot descartar. Ara (per ahir) ens hem de centrar en la neteja de tota la zona per tal que els nostres científics i els de la Policia Nacional puguin intervenir i analitzar totes les mostres per esbrinar la causa real dels fets i el tipus de gas o de material que ha esclatat», explicà Guillem García.

Ona expansiva

Els diferents responsables de les forces de seguretat explicaren que la gran quantitat de vidre que hi havia a l'immoble provocà que l'ona expansiva trobàs una sortida ràpida de cap a l'exterior. Aquesta recerca d'espai de cap a fora de l'immoble va llançar projectils en forma de pedra a algunes desenes de metres i omplí la calçada del passeig marítim de vidres. Si les zones vidriades haguessin estat de paret l'ona expansiva hauria estat vertical i l'estructura de l'edifici que hi ha sobre el local hauria patit greus danys.

De tota manera, els bomberes i els agents de Policia varen procedir al desallotjament de l'edifici i a acordonar els carrers més pròxims.
Després del trasllat dels ferits, que va ser coordinat pel servei d'emergències del 112 del Govern balear, s'iniciaren les tasques de neteja de la via, per tal de no entorpir més el trànsit rodat.

Diversos camions d'Emaya i baldejadores a pressió de l'empresa de transport municipal s'encarregaren d'aquestes tasques i un gran nombre d'agents de la Policia Local es dedicaren a regular el trànsit. L'accés al carrer Gabriel Palmer va quedar tancat de seguida en els dos sentits de la marxa i els vehicles desplaçats a altres zones de la ciutat i vies secundàries per tal de no sobrecarregar el passeig marítim.

El funcionaris del cos nacional de Policia i els de la Policia Local uniren esforços per desplegar línies de Policia darrere de les quals s'amuntegaren curiosos, familiars de treballadors i testimonis dels fets, que no abandonaren el local fins a devers les dues i mitja de l'horabaixa, quan les tasques de la Policia feren retrocedir els curiosos.

Els bombers varen haver de ser ajudats per voluntaris de protecció civil de Calvià que retiraren nombrosos objectes de decoració del local. Tests de gran pes, cadires, i altres objectes en varen ser retirats. En una de les zones va intervenir una pala excavadora, que no es va poder acostar fins hores després al lloc on se suposa que es va produir la deflagració, ja que els bombers varen haver d'apuntalar l'estructura.

El buidatge de les runes de darrere el taulell es va haver de fer de forma manual. L'extracció de les càmeres frigorífiques, amb tots els metalls fosos i corbats va costar molts esforços.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.