algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 11°
13°

Els batles de l'esquerra es rebel·len contra la minimoratòria del Govern

El conseller Ramis proposa aturar durant sis mesos els urbanitzables sense pla presentat

341
Nájera va riure amb Ramis abans de començar la trobada. | A.Sepúlveda.

La cimera de batles de Mallorca per estudiar les mesures per frenar l'expansió urbanística acabà sense consens. El conseller de Medi Ambient, Miquel Ramis, posà sobre la taula una moratòria de sis mesos per a tots els urbanitzables sense pla parcial presentat, temps per a ell «suficient» per aprovar les Directrius d'ordenació del territori en el Parlament i fixar el sostre de població a cada municipi. Mentrestant, tots els projectes amb pla presentat podran seguir la seva tramitació com si res no passàs. Els batles que no són del PP només veuen, com a màxim, «minimoratòria».

«Això és el mateix que el decret Cladera!» afirmà Margarita Nájera, batlessa socialista de Calvià a la sortida, per a qui «fer això i no fer res és quasi el mateix. Totes les tramitacions actualment engegades no tindran cap problema i, a més, també es podran tramitar les que es presentin fins que s'aprovi la llei d'urgència en el Parlament. En lloc de frenar l'urbanisme, l'estan accelerant. És el mateix que passà amb el famós decret de Jaume Cladera. Tothom va tenir temps de presentar el que va voler abans de l'aprovació».

Per la seva banda, Maria Antònia Munar, batlessa de Costitx, destacà que «el que hem vist avui és una moratòria dins el PP. Matas demana sis mesos de tranquil·litat d'aquí a les eleccions. Durant aquest temps, els populars podran fer un discurs proteccionista a qui li convengui i donar un altra diferent als constructors. Però no es resol res perquè la construcció continuarà i pens que amb més força que mai».

A la vegada, Mateu Morro, batle de Santa Maria pel PSM destacà que «ens trobam davant una autèntica presa de pèl. Tot el que està en marxa o s'hi posarà en els pròxims dies quedarà exclòs d'aquesta suposada moratòria. És el cas dels grans projectes que produiran una expansió enorme de l'urbanisme. Pens que la proposta del Govern serà molt més negativa que positiva».

Mentre això passava, un dirigent del PSIB, present en els passadissos de la seu de la Federació de Municipis afirmà: «El missatge del Govern és mol clar. Mira els promotors i els diu:«Llegiu els meus llavis. Presentau ara tot el que volgueu presentar. I si no, esperau sis mesos».

En termes semblants s'expressaren el batle nacionalista d'Artà, Montserrat Santandreu, i el d'Alaró, el socialista Francesc Rosselló.
Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Miquel Ramis, era l'altra cara de la moneda: «La nostra proposta és molt important. Avui hem estat molt concrets amb els batles, però la proposta que farem al PSIB dia 30 encara serà molt més completa. Hem de pensar que l'objectiu final és l'aprovació de les Directrius d'ordenació del territori d'aquí uns mesos, i aquestes Directrius establiran el sostre de població i les limitacions urbanístiques per cada terme municipal. Això és el que veritablement importa».

A la vegada, Ramis no precisà a quantes hectàrees podrà afectar la moratòria. Malgrat això, destacà que «estic segur que d'aquí a que s'aprovi la llei d'urgència pel sistema de lectura única no es presentaran gaires projectes de tramitació de plans parcials. Senzillament perquè du molta feina fer-los».

També indicà que «no hem acudit a la via del decret, que eliminaria suspicàcies perquè el passat decret de moratòria turística va tenir problemes jurídics importants i es va haver de convertir en llei».

Respecte a si els urbanitzables sense pla podrien acabar desclassificats, indicà que «la desclassificació és competència municipal, però pens que hi haurà mesures d'aquest tipus. A més, amb les DOT a la mà les mesures hauran de ser importants».

S'ha de pensar que el sostre de població de Mallorca quedarà establert al voltant d'un 15 per cent més que l'actual i això implicarà que molts de terrenys no es puguin edificar.

Pel que fa a tramitacions actualment començades, com són les Son Ferrandell de Valldemossa, Miquel Ramis destacà que «evidentment, no es veuran afectades per la moratòria».

I avui, fòrum del CIM
Després de les estirades d'ahir capvespre, avui s'obre el fòrum d'entitats cíviques convocat pel Pacte de Progrés per debatre el futur de l'urbanisme. S'espera la presència de més de cent professionals i representants empresarials, sindicals i ecologistes. També s'espera una intervenció molt dura de Munar contra el Govern. Sembla, per tant, molt probable, que el Pacte de Progrés segueixi endavant amb els seus plans de frenar l'urbanisme. En aquest sentit, Miquel Ramis indicà que «el Govern durà una llei de moratòria al Parlament. Per tant, el que pugui fer el CIM estarà per davall d'aquesta llei».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.