algo de nubes
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.61°

Denuncien la construcció d'un camí devora un important poblat talaiòtic

Veïns de Son Serralta denuncien el batle Arbona per prevaricació en afavorir un propietari particular

L'associació de veïns de la urbanització Son Serralta de Puigpunyent ha denunciat el batle, Antoni Arbona, per autoritzar la construcció d'un camí en una zona protegida en la qual hi ha un poblat prehistòric de gran valor que es podria veure greument afectat.
Segons explicà el vicepresident de l'entitat i regidor a l'oposició, Gabriel Flaquer, el propietari de la pleta de Son Serralta, l'empresa Galatzó Obras y Promociones, propietat de Joan Gelabert Fullana, «havia rebut un permís de Patrimoni per fer un camí de terra de 30 metres, però ja en du picats més de 97 i s'acosta perillosament als monuments talaiòtics que hi ha a la zona. Nosaltres hem fet multitud de denúncies per aquest fet i fins i tot les obres es varen aturar perquè jo em vaig plantar davant dels camions. En aquell moment va venir la Guàrdia Civil, gent de Patrimoni i de l'Ajuntament i les obres es varen aturar, però despús-ahir i ahir tornaren a venir les màquines per continuar amb la construcció del camí i vàrem haver de tornar a cridar el batle».
Els veïns de la zona protesten contra aquests fets perquè segons ells es produeix una infracció contra les normatives urbanístiques.
«La darrera del batle ha estat aixecar una acta on diu que el camí ja hi era, quan nosaltres tenim constància documentada, a través dels plànols de la zona i de fotografies aèries, que en tot cas el que hi havia eren zones previstes per fer unes escales. Nosaltres fa devers trenta anys que som veïns de la zona i no hem vist mai cap camí per aquí. Els talaiots sempre han estat visitats per experts perquè tenen molta importància en el conjunt de la zona. Aquests no són els únics que hi ha per aquí, però tots els altres han estat conservats i no perillen. Si el camí continua avançant, aquests monuments poden patir molt».
Segons Flaquer «el propietari de la finca considera que aquests monuments són simplement quatre pedres, quan tothom sap la importància que tenen aquests construccions, ja que nombroses peces sorgides d'aquest lloc han estat allotjades al Museu de Mallorca. Aquesta desídia envers els monuments es preocupant, perquè no seran respectats».
Un altre dels aspectes que preocupen és que es puguin tancar els accessos al públic de la zona, «una àrea de gran valor i que ha estat protegida»
L'Associació de Veïns de Son Serralta intenta moure tots els fils possibles per evitar la construcció del camí. De moment, s'ha posat en contacte amb la Guàrdia Civil, Patrimoni, Conselleria d'Agricultura i amb Catalina Cirer per tal que s'obri una investigació. La pregunta que més els turmenta és «per què el batle els ha donat permís per fer el camí sabent que no els el pot donar i que aquest no hi ha estat mai? Com a mínim fa sospitar».
Segons aquests veïns el talaïot de la pleta de Son Serralta i Son Cotoner d'Amunt ha estat catalogat i ha de tenir un accés públic. «Nosaltres som de la serra de Tramuntana, i la majoria de les zones estan protegides. Com que no entenem que el batle hagi donat permís per fer un camí com aquest en una zona protegida i prohibida hem de sospitar que està prevaricant, per això l'hem denunciat per aquest fet. El batle afavoreix una persona i nosaltres tenim proves d'aquest fet. No volem que es faci un camí més llarg del que s'havia autoritzat, perquè es posa en perill un valor patrimonial molt important».
L'Associació de Veïns de Son Serralta també ha denunciat el fet a la comissió de Patrimoni. «De totes maneres, ens han dit que no poden fer res fins que es reuneixin més endavant d'aquí a un mes, però si no es fa alguna cosa més aviat el camí pot estar fet del tot i la finca tancada, així que no ens queda més remei que moure'ns per tal de protegir un patrimoni molt important».

Precedents

Segons els veïns, la mateixa pleta ha vist com es cometien altres activitats de dubtosa legalitat. El 1985 el propietari va arrabassar dos grans garrovers que eren un símbol natural a la zona. Fa dos o tres anys va tomar una paret seca que tancava la finca per construir dues grans columnes que en un futur haurien de servir per tancar la finca. «Ja no sabem què és el que pot passar, però ens preocupa molt que no es prenguin mesures ràpides. Primer es comença per deixar allargar el camí i s'acaba urbanitzant zones que són molt important que es conservin», va dir el regidor Biel Flaquer.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.