algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Almanco una dotzena de possessions de Mallorca demana la parcel·lació

El Govern assegura que no consentirà cases de camp a les grans finques

Almanco una dotzena de possessions de Mallorca ja han sol·licitat la parcel·lació per construir-hi cases de camp ajustant-se així a la nova Llei de sòl rústic. A aquestes s'han d'afegir les que en aquests moments realitzen el tràmits previs a la presentació de documents. Es dóna la circumstància que el Consell Insular no té competències per frenar «un procés irreversible». Mentre, el Govern assegura que no aprovarà les segregacions ni consentirà la construcció de nombroses cases a les antigues finques de Mallorca, encara que la Llei de sòl rústic sí ho permet.

Les possessions amb documents de parcel·lació ja presentats s'estenen per tot Mallorca, i fins i tot abracen les àrees d'especial interès, on les cases s'hauran de construir cada 200.000 metres. És el cas de ses Basses d'Andratx, situada devora l'emblemàtica la Trapa, on la finca original, molt protegida per la normativa vigent, s'ha dividit en cinc parts en cadascuna de les quals es pot construir una casa.

Però les iniciatives que més preocupen són les segregacions en rústic comú. Així, la finca Mitjà de Mar de Manacor es vol dividir en una quinzena de parcel·les de poc més de 14.000 metres, el mínim que permet la llei. Aquesta finca se situa a les proximitats de cala Morlanda. En aquella zona, en direcció a s'Illot, una altra finca s'ha dividit en parcel·les de 15.000 metres cada una.

Per tant, els municipis costaners es veuen entre els més afectats per les parcel·lacions. Així, el Corral d'en Serra de Santa Margalida s'ha dividit en 27 parts d'entre 30.000 i 100.000 metres cada una. És el mateix cas de la possessió de Son Alegre a Santanyí, xapada en 23 parts d'uns 20.000 metres cada una de les noves segregacions o Can Manresa de ses Salines, dividida en quinze parts.

Però el procés també es produeix en el centre de l'Illa: Montblanc de Maria s'ha parecel·lat en 13 parts de diferents dimensions, però també amb la clara intenció de construir-hi una casa de camp per bocí. El mateix passa amb Son Morell de Muro, una finca més petita però ja dividida en quatre parcel·les.

El fenomen arriba fins a les proximitats de la Serra Nord. Així, Son Fuster de Selva ha passat a convertir-se en 76 parts d'entre 15.000 i 41.000 metres cada una.

A la vegada, s'ha parcel·lat la finca Banyols d'Alaró.

Preocupació

Fonts del Consell Insular, que no té cap competència sobre la qüestió, manifestaren ahir el seu malestar per aquest problema. «Sabem que a la part forana ja es comenta que qui no parcel·la d'acord amb la nova llei és que deu esser beneit».

A això s'ha d'afegir que per poder construir en rústic, basta el permís de l'Ajuntament corresponent sense tràmit en la Comissió Insular d'Urbanisme. En aquest sentit, fonts del Govern indicaren que la competència última correspon a l'Executiu balear. Per tant «que ningú no es pensi que hi haurà cap facilitat per edificar dins possessions amb moltes segregacions».

Així, l'actual ofensiva del PSIB se centra a aconseguir la modificació d'aquesta llei «per evitar que continuï la divisió de les possessions. Si no ho aconseguim, aviat no hi haurà res a fer.

Professionals

En aquest sentit, es dóna per segur que la majoria dels propietaris de possessions ja han rebut visites i ofertes de professionals immobiliaris que els fan veure que la rendibilitat de parcel·lar i construir és molt superior als beneficis que puguin obtenir de l'explotació del camp.

Per tant, la pressió compradora és la mateixa a les finques petites com a les grans mentre augmenta la cotització, sobretot en el mercat alemany, de les cases de pedra mallorquina cada 15.000 metres. «Ens agradi o no, en aquests moments quasi tot Mallorca és un possible urbanitzable», consideren nombrosos polítics que participaren en l'elaboració i aprovació de la Llei de sòl rústic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.