nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

«La mort per la picada d'una aranya de cap negre és molt improbable»

Jaume Orfila, metge de medicina interna de Son Dureta, explica l'acció del verí

La mort del jove turista anglès Jonathan Peter Wickings per la picada d'una aranya el passat divendres continua aixecant expectació en diversos medis.

El doctor Jaume Orfila, del servei de medicina interna de l'hospital de Son Dureta, explicà ahir a Diari de Balears les diferents complicacions que poden provocar les picades de les aranyes de cap negre. Orfila també repassà alguns dels perills de la mar i alguns dels casos que s'han atès en el decurs de la darrera dècada a Son Dureta.

"Quins pacients afectats per les picades dels peixos aranya són els que arriben al departament on vós treballau?

"Solen venir els malalts als quals se'ls compliquen les seves lesions. De totes maneres, la majoria dels casos es poden solucionar amb intervencions d'urgència. El dolor de les picades sol remetre després de 48 hores i després de l'aplicació d'analgèsics i aigua calenta a la zona afectada, ja que a partir dels seixanta graus de temperatura el verí perd notablement el seu poder».

"Quines són les principals causes de complicació de la picada de l'aranya?

"La picada es pot complicar amb infeccions i grans inflamacions dels membres afectats que necessiten de repòs per part dels afectats durant setmanes per mor dels sangtraïts i dels hematomes. De totes maneres, els casos de mort a conseqüència de la picada d'aquest animal són molt pocs.

"Com es poden arribar a produir aquests casos i quina és la forma d'actuació del poderós verí d'aquests peixos?

"Les aranyes tenen un verí que actua sobre el sistema nerviós i el sistema hemorràgic. Quan afecta el sistema nerviós el verí va paralitzant els diversos músculs. Un dels afectats són els intercostals, que garanteixen el procés respiratori. La respiració s'atura. Pel que fa al sistema hemorràgic, s'ha de dir que es produeix una arítmia que provoca una paràlisi de la circulació sanguínia i en poc temps del cor.

"I pel que fa a les al·lèrgies al verí?

"Una al·lèrgia no és res més que una reacció exagerada del cos davant d'un determinat producte, però en el cas extrem de la picada del peix aranya pot arribar a provocar un edema pulmonar, que es provoca per l'ompliment de sang dels pulmons causat pel continu i ràpid vessament de sang de les artèries. Quan es produeix un edema, i maldament la reacció dels sanitaris sigui molt ràpida, hi ha poc a fer, s'ha de procurar restablir el sistema respiratori a través de perforacions de la tràquea i hiperoxigenacions, però moltes vegades no s'assoleix el resultat desitjat.

"Quin és el tractament més ràpid per a aquest tipus de ferides?

"En el primer moment l'aplicació d'analgèsics i corticoides. En els casos més greus s'ha de fer un tractament adrenalític a través d'injeccions a les artèries de la zona afectada. En els casos més greus s'ha d'injectar l'adrenalina directament al cor. Aquesta és una solució per a casos extrems que pretén dur una descàrrega enorme en un centre neuràlgic que s'ha d'emprar en els casos de xock i quan no hi ha circulació sanguínia per tal que el producte arribi com més aviat millor al punt de distribució. El tractament definitiu és l'aplicació de respiració assistida fins que els músculs intercostals reprenguin la seva activitat i control per tal d'eliminar les toxines.

"Heu tingut algun cas de mort per aquest fet?

"No, jo duc dotze anys treballant a Son Dureta i mai no m'he trobat ni he sentit a dir del cas de la mort d'algú. Hi ha hagut gent que ha estat molt malament, però molt poques persones arriben a la mort per aquest cas.

"Fa dos anys un alemany al qual va picar una aranya de cap negre va patir l'amputació d'un dels seus membres...

"Home, fins ara hem parlat de les lesions generals de la picada, però les lesions locals també són greus. El verí provoca una gran inflamació de la zona afectada. Després es provoquen edemes locals, hemorràgies internes, inflamacions de les fibres del múscul i la destrucció d'aquest. Aquestes ferides provoquen una inflamació gegant de tota la musculatura que poden acabar amb la necessitat d'amputar el membre per tal d'evitar mals més grans per al pacient.

"Coneixeu casos d'atacs d'altres animals com tintoreres, taurons, morenes, congres i altres peixos verinosos?

"Hi ha hagut alguns atacs de morenes i congres. De tintoreres i taurons no en tenim constància i de peixos verinosos no n'hi ha gaire més. De totes maneres, és difícil trobar-te amb un peix verinós, és molt més difícil que t'ataqui i encara molt més que el resultat sigui fatal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.