algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

El PSM és la primera força jove a la Part Forana

Una anàlisi tècnica dels sondeigs de juliol diu que el nacionalisme fa ombra al PP

Una anàlisi demoscòpica feta per tres tècnics a partir del sondeigs sobre intenció de vot apareguts el passat juliol revela que el PSM és la primera força a la Part Forana entre els joves d'entre 18 i 30 anys i té una forta implantació en el segment entre 30 i 50. No obstant, de 51 anys per amunt la influència nacionalista decau.

Aquest estudi és una anàlisi horitzontal, que no entra en percentatges electorals, sino en la influència dels diferents corrents polítics segons l'edat o si els enquestats viuen a ciutats grans o a pobles petits.

Els sondeigs de juliol donaven al PP Balear 29 escons (n'hi mancava un per la majoria absoluta), el PSOE n'obtenia 18 (dos més que el 1995), mentre que el PSM es manté en 6 diputats, així com EU amb 3. UM n'aconseguiria un més i es quedaria amb 3.

A partir d'aquest treball de camp i de totes les seves dades, l'estudi de tendència afirma que «el percentatge més baix d'antics votants del PP amb vot no decidit és a Palma». A la vegada, «el percentatge més baix de votants del PSOE el 95, que ara no tenen el vot decidit, és a la Part Forana».

Per edats, els joves de 18 a 30 anys són els que a Palma ténen el vot més fermat. A la part forana la punta són el segment d'entre 31 i 50 anys, mentre que allà on hi ha menys decissió és a Eivissa.

De totes maneres, el que ha cridat més l'atenció als dirigents nacionalistes en conéixer aquest treball és que el PSM és la primera força jove a la Part Forana mallorquina i «únic segment de l'illa on no apareix el PP com a guanyador», segons l'estudi. Respecte a Palma, l'anàlisi destaca que «es detecta menys tendència a votar als Verds o al PSOE».

Entre els 31 a 50 anys a la Part Forana, indica que «disminueix significativament el vot al PSOE i PSM». També és evident l'hegemonia del PP entre les persones de més de 51 anys. A partir del 65 anys la incidència del nacionalisme és menys que mínima. Això demostra que a les Balears, i sobre tot a Mallorca, eixteix una clara disparitat de criteri polític entre joves i majors fins i tot dins les mateixes famílies.

Sampol

El secretari general del PSM, Pere Sampol, comentà aquesta anàlisi indicant que «ara entemem els atacs que ens arriben per part del PP, ja que està clar que el nostre partit representa el futur. El nacionalisme és viu sobre tot entre els estrats més joves i dinàmics de la societat. Això és el que preocupa al PP. El nacionalisme no es pot presentar com una cosa del passat, sino que conformarà la societat del demà».

Per tant, Sampol insistí en que «hem de saber donar un missatge d'emprenta, força i il·lusió a la nostra gent».

Respecte a la tendència de vot segons els nuclis urbans, s'explica que el PP és la primera força a bona part de les ciutats i pobles de Mallorca. El PSM és la segona als nuclis de menys de 6.000 habitants, mentre que en té menys als d'entre 6.000 i 20.000 i es manté als de més de 20.000. A Palma la tendència de vot indica que el PP és la primera força amb diferència i el PSM està per davall de la seva mitjana.

L'anàlisi s'ha fet centrant-se en les tres forces més votades per estudiar els possibles canvis entre la majoria de la població.

Les conclusions de l'estudi també fan pensar que el PP només té pèrdua de vots allà on hi ha més consciència nacionalista (joves) i, també, als barris perifèrics de Palma, aquesta vegada a favor del PSOE, que no acaba de remuntar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.