nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

La Plataforma pro Hospital General denuncia unes reformes «contradictòries»

S'està millorant el servei d'Urgències del centre, que està destinat a desaparèixer en els propers anys

La imminent posada en marxa de l'Hospital de Son Llàtzer, més conegut com el Palma II, la inauguració del qual està prevista per l'any 2000 i que actualment es troba en una fase molt avançada de les obres de construcció, fa trontollar el futur de l'Hospital General de Palma com a centre d'aguts. Tot un clàssic de la sanitat balear que es pot convertir en un centre de malalts crònics i de suport complementari dels nous hospitals.

Un destí que sembla inevitable, tot i que la Plataforma en Defensa de l'Hospital General reivindica la seva supervivència assistencial i cerca fórmules que li permetin continuar com a hospital d'aguts.

Però a les seves reivindicacions, la Plataforma ha afegit ara les crítiques cap a unes obres de reforma i millora del servei d'Urgències del centre, les quals són «incoherents», segons el portaveu Miquel Barceló. «Quin sentit té renovar un servei assistencial que volen fer desaparèixer», assenyala. «És una inversió absurda».

Eugeni Bouzas, membre de la mateixa plataforma, afegeix, per la seva banda, que «la clau de les deficiències no està només a Urgències. De fet, aquestes reformes són una rentada de cara, perquè el problema de bon de veres és la unitat d'Hospitalització, que és tercermundista. Encara hi ha habitacions de quatre llits amb només un bany». «Fan temps amb les obres d'Urgències, però la decisió ja està presa», diu Bouzas, que pensa que «una inversió no gaire gran permetria a l'Hospital General continuar amb la tasca assistencial que fa ara, però en millors condicions».

Aquesta denúncia d'incoherència és una situació repetida, ja que fa gairebé dos anys es varen fer de bell nou els quiròfans de la UCI de l'hospital. Un altre servei que s'eliminarà si el centre passa a ser de crònics d'aquí a un parell d'anys. Aquelles obres varen tenir un cost aproximat d'uns 200 milions de pessetes i per poder-se dur a terme es va haver d'esbucar la capella de l'Hospital, que tenia uns 250 anys. En aquella ocasió, fins i tot ARCA va intervenir en la protesta.

Les obres que s'estan realitzant aquests dies a l'Hospital General tenen un cost aproximat de quinze milions de pessetes, segons va informar el gerent de Gesma, Lluís Coll. Les previsions marquen que el servei renovat d'Urgències es posi en marxa a mitjan del proper mes de setembre. Fins llavors, els usuaris són atesos en el primer pis de l'Hospital General.

L'objecte de la reforma és la millora de les instal·lacions, el canvi en la distribució dels serveis d'atenció i l'obertura d'unes portes d'accés directe a la unitat d'Urgències. Però en qualsevol cas, segons va explicar Lluís Coll, no es pretén augmentar el nombre d'atencions, ja que això depèn de la sectorialització i no ha augmentat el sector de població corresponent a l'Hospital General. Actualment, 125.000 persones tenen aquest centre com a hospital de sector.

I mentre les obres continuen i l'assistència millorarà a l'Hospital General en el decurs de les properes setmanes, les dues parts afectades continuaran defensant les seves postures.

La Plataforma en Defensa de l'Hospital no es resigna i continuarà presentant els estudis que ha elaborat amb l'esperança de demostrar la viabilitat i ulititat del centre com a hospital d'aguts. Uns estudis que han presentat a les principals autoritats polítiques de Mallorca.

Concretament, mitjançant un sistema d'esponjament de llit, que consisteix en la reducció de 193 a 150 places, la Plataforma vol que l'Hospital continuï atenent un sector de població mallorquina com a centre d'aguts, que no es desvirtuï la seva capacitat assistencial per la desaparició de serveis i que s'incrementin les inversions en tecnologia, plantilla i infraestructura hotelera.

La xarxa sanitària

Per la seva part, el Govern balear aposta per la reestructuració de la xarxa sanitària i la reorientació del centre. Una postura compartida per alguns dels directius de l'Hospital General, que consideren que «s'ha de pensar en els usuaris i no és lògic que hagin d'acudir a hospitals amb deficiències importants, quan n'hi ha d'altres més moderns.

Així, quan el Palma II entri en funcionament i surti endavant l'Hospital d'Inca, juntament amb Son Dureta i l'Hospital Fundació de Manacor, el dispositiu d'Urgències de les Illes quedarà complet i amb una distribució geogràfica adient.

Una vegada això s'hagi produït, l'Hospital General es convertiria en un centre complementari del Palma II, amb cirurgia menor, hospital de dia i altres serveis, i el Joan March seria un centre de suport de Son Dureta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.