cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
32°

Carta de resposta de CCOO als membres de l'Acampada per Palestina

231391

Carta de resposta a Frederic, Francesc i Clara, membres de l’Acampada per Palestina de la UIB:

«Benvolguts amics Frederic, Francesc i amiga Clara,

Valgui, en primer lloc, el reconeixement a la tasca que esteu duent en la denúncia del genocidi que pateix el poble Palestí a mans dels governants de l'estat israelià. En segon terme, dir-vos que no comparteix bona part de les coses de la missiva que heu fet arribar a Diari de Balears, perquè estic molt segur de les meves conviccions envers la pau, per la qual cosa mai defensaré cap tipus de manifestació violenta, tan física com verbal, que contribueixi cap degradació de qualsevol persona. És per això que, sia quina sia la interpretació que es puguin fer de les meves accions, errades o no, preval el criteri de la meva consciència i d'unes idees i valors que tinc molt clars.

Pel que fa a la meva actuació com a membre de la Junta de Govern de la Universitat de les Illes Balears, he de dir que don suport a la resolució aprovada el passat dia 27 de maig, i que porta com a títol "El Consell de Govern reafirma el seu compromís amb la pau i els drets humans a Palestina" un document que fou discutit en una sessió de més de quatre hores i que fou aprovat per unanimitat i en votació secreta de tots els assistents. Cal esmentar al respecte que abans de començar el debat es va donar la paraula a quatre representants de l'Acampada per Palestina de la UIB, que pogueren expressar les seves reivindicacions.

A aquesta resolució la UIB expressa i reafirma el seu compromís amb la pau, la convivència, la justícia, la defensa del dret internacional humanitari, així com amb els drets humans i els valors democràtics. Condemnant fermament qualsevol guerra o acte terrorista.

A més, la resolució demana el cessament immediat i definitiu de les operacions militars de l'exèrcit israelià, així com de qualsevol acció de caràcter terrorista, i l'alliberament de les persones segrestades per Hamàs; insta al Govern de l'Estat d'Israel a respectar el dret internacional i permetre l'entrada a Gaza de tota l'ajuda humanitària necessària per atendre l'emergència de la seva població civil; reclama que les instàncies internacionals adoptin les mesures corresponents per facilitar la reconstrucció i recuperació del territori palestí al més aviat possible; exhorta a la comunitat internacional, especialment les institucions de la Unió Europea i els seus Estats membre, a treballar amb l'objectiu de generar les condicions polítiques necessàries per aturar la confrontació bèl·lica, evitar l'escalada del conflicte, donar una resposta ràpida a les seves conseqüències humanes i materials, i promoure un escenari futur de pau i concòrdia entre les persones i els pobles.

De la mateixa manera, a aquesta resolució, la UIB, entre altres, es compromet a continuar exigint el final del conflicte en els termes que dictaminin la Cort Internacional de Justícia i el Tribunal Penal Internacional; a no mantenir contractes, convenis ni acords marc amb universitats, empreses o altres entitats israelianes, ni establir relacions comercials o acadèmiques amb aquelles entitats que no respectin els drets humans, el dret internacional o les resolucions de les Nacions Unides sobre la situació de Palestina fins que la pau no s'estableixi a tots els territoris palestins, i fins que no es garanteixin els drets humans; establir vies de finançament per a programes d'acollida d'estudiants, personal tècnic i d'administració, i personal acadèmic de les universitats palestines; garantir el dret fonamental de la llibertat d'expressió mitjançant l'elaboració, per part de la comunitat universitària i sota l'assessorament d'experts, d'unes directrius clares que promoguin i protegeixin la llibertat d'expressió; no emparar cap acte vandàlic o violent que atempti contra la integritat de les persones o instal·lacions de la UIB; impulsar la col·laboració amb ONG's i altres entitats vinculades a la defensa de la llibertat d'expressió, els drets humans i la cultura de la pau.

Aquest document em sembla que recull bona part de les reivindicacions fetes per l'acampada i l'esperit de la mateixa i, almanco, les meves. I com he dit abans té aquesta resolució té la virtualitat d'haver estat discutida i aprovada per unanimitat en el Consell de Govern de la UIB.

Dit això, vaig expressar la meva solidaritat amb els membres de l'Acampada per Palestina que patiren amenaces i agressions per part d'ultradretans, assistint a la concentració que es convocà al campus de la UIB, per expressar el nostre rebuig a les dites accions.

Pel que fa a la qüestió del suport donat al rector de la UIB per part del Consell Social de la UIB, vull esmentar que fou motivada pels insults que, el meu parer, està fora de lloc a una institució com la nostra. Cal rebutjar qualsevol mena d'agressions tant de forma com de contingut. Acusar a una persona de "còmplice de genocidi" és sobrepassar de molt les línies de la crítica, i més quan aquesta persona ha propiciat una resolució com l'abans esmentada, on es deixa molt clar un posicionament en contra de la guerra.

Fins aquí, don compta de la meva actuació institucional, però arran dels esdeveniments ocorreguts els darrers dies pel que fa al desallotjament per part de la policia de les persones que ocuparen en rectorat, dir que no hagués estat la meva manera de resoldre la situació, i faig meu l'escrit signat per cinc degans de la UIB el dia 5 de juny on, després de manifestar que no emprengui cap classe de procediment sancionador contra les persones desallotjades de l'edifici Són Lledó, que es consideri la situació amb sensibilitat. Continuant dient que el moment del diàleg, la reflexió i l'empatia, i d'emprendre les mesures necessàries perquè totes i tots ens tornem a sentir part d'aquesta magnífica universitat que es troba consternada amb aquesta guerra injusta que tant de patiment està causant.

Per tot el que he exposat, vull deixar palesa tant la meva convicció, com la del sindicat que represent, amb el compromís i la solidaritat amb el poble palestí, i manifestar un contundent rebuig al genocidi que el govern israelià està perpetrant contra la població civil a la Franja de Gaza, ocasionant la mort a milers de persones, moltes d'elles nins i nines. A tal efecte, CCOO de les Illes Balears hem organitzat tota una sèrie d'actes al sindicat en solidaritat amb el poble palestí i de denúncia de la massacre, i hem assistit a la majoria de les accions convocades en suport del poble palestí i en contra de la guerra. De la mateixa manera, CCOO té la mà estesa a la col·laboració en la lluita.

Per acabar, dir-vos que malgrat que determinades coses no les veiem de la mateixa manera, estic convençut que en el que és substancial estam d'acord i, per això, vull encoratjar-vos a continuar en la denúncia de barbàrie que pateix el poble palestí, l'exigència de prendre mesures per la finalització del genocidi i el respecte als drets humans. Segur que en el camí ens trobarem.
Una abraçada».

Francesc Mellado Serra
Secretari d’Institucional i Comunicació
CCOO Illes Balears

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Profesor jubilado, fa devers d'un mes
Vamos a ver, aquí me parece q se están tergiversando las cosas o se tiene muy mala fe. Que la UIB sea cómplice de un genocidio en ningún momento dependerá de los alumnos y alumnas. Que la UIB sea cómplice de un genocidio solo dependerá del Consell de Gobern de la misma y en ultima instancia del rector. Ellos son los que dan el visto bueno a los acuerdos de colaboración o financiación de la misma. Y si lo hacen con empresas q colaboran con el estado de Israel de alguna manera serán colaboradores o cómplices o llámalo como quieras. Israel está cometiendo un "genocidio en toda regla" como reconoció hace poco nuestra Ministra de Defensa y nuestro deber es denunciarlo y denunciar a los q lo hacen posible. Aina no solo debes irte de la UIB sino q debes continuar con tu lucha e intentar q cada día sean menos los q todavía se atreven a mirar para otro lado (más de 15000 niños y niñas masacrados, quemados, mutilados) y encima se atrevan a acusaros. Más gente como tú hace falta!
Muchas gracias a ti y a todos los compañeros y compañeras q estuvisteis en la acampada. Gracias.
Valoració:-6menosmas
Per Óscar Martínez, fa devers d'un mes
Estimats companys de CCOO, aquest sindicat compta amb més d'1 milió d'afiliats i més de 100 mil delegats. Sense dubte té una força amb la capacitat de sacsejar tota la societat, però en aquesta carta oberta per part del Sr. Mellado, només veig paraules com "exhorta, insta o reclama" a diferents institucions.
Penso que els dirigents d'aquest sindicat s'han oblidat conscientment del poder que té la classe treballadora. Un sindicat no pot dedicar-se només a fer reclames o peticions formals, ha de LLUITAR contra les injustícies i en benefici dels treballadors. Fins aleshores, no hem vist més que comunicats, peticions o altres esdeveniments secundaris.
Srs. dirigents de CCOO, quan podrem veure manifestacions convocades per CCOO contra el genocidi del poble palestí? Quan podrem veure vagues a les empreses que fabriquen o transporten armes a Israel o tenen un vincle ferm amb la política genocida d'Israel? Quan els dirigents de CCOO es decidiran a posar-se en contacte amb sindicats d'altres països per crear una mobilització i vaga global contra el genocidi palestí?
Srs. dirigents de CCOO esteu mirant cap a una altra banda i dissimulant que la cosa no va amb vosaltres. Aquest sindicat té una força amb la capacitat de fer molt més del que esteu fent i segur les bases del sindicat tenen moltes ganes d'ajudar al poble palestí. I no tan sols això, segur que tenen ganes de canviar el món. Si un dirigent no entén que la lluita és el camí, per favor, que deixi pas a un altre que estigui disposat a lluitar.

El Sr. Mellado manté una postura cínica en equiparar l'atac de Hamàs amb l'opressió que du a terme Israel durant més de 75 anys. Hamàs mai hauria existit si l'imperialisme no hagués ajudat el sionisme a provocar una catàstrofe a Palestina. No es pot comparar la violència dels opressors amb la violència dels oprimits. Sense dubte, la posició del Sr. Mellado no és casual, sinó que és deguda a una actitud de desconfiança en la lluita sindical i en el poder de la classe treballadora, a més de practicar el servilisme amb les institucions.
Sr. Mellado, deixa pas a algú que tingui ganes de lluita i no encalenteixis la cadira.
Valoració:2menosmas
Per Gramsci, fa devers d'un mes
Gràcies per certificar, Francesc Mellado, el teu suport a una universitat agenollada davant la censura sionista i incapaç d'articular-se com a espai davant l'ascens del feixisme global.

Cada vegada hi ha més veus internes que el critiquen, aquest rector no tendrà un segon mandat: ha acabat de convertir la UIB en una empresa privada (entre d'altres, al servei d'entitats que sostenen el genocidi, com Santander).

Ningú no esperava, realment, altra postura dels líders sindicals que CCOO que al costat del rector i la patronal (que, inexplicablement, té veu i vot al Consell Social de la UIB). És amb les grans empreses, amb els grans pactes de la burgesia, on fa dècades que sou.

Els estudiants acampats, tot un exemple de dignitat, solidaritat antiimperialista i antifeixisme (del que fa front al feixisme i defensa el territori, no del progre que simplement fa discursets), vos estengueren la mà, però la teniu ben enmordaçada. El cas de l'STEI encara és més escandalós. Ni una paraula al respecte.
Valoració:-5menosmas
Per Pasaba por aquí, fa devers d'un mes
A nosotros lo que nos hace mucha gracia es que la decana de la Facultad de Derecho que se pone con méritos la coordinación de una titulación en ciencias policiales critique la entrada de la policía en la uni
Valoració:25menosmas
Per Alumna UIB, fa devers d'un mes
Aina, en serio hablas tu de paz?
Por qué no dejas la universidad donde eres estudiante que según tus creencias tiene una relación directa y piensas que es cómplice de un genocidio? Eres cómplice también entonces?
Aquí la hipocresía a otra parte. O no te interesa cortar a ti? De estudiante a estudiante
Valoració:11menosmas
Per Aina, Estudiant de la UIB, fa devers d'un mes
Per molts de motius puc dir que no estic gens d’acord amb aquesta resposta i que em deceb llegir-la. Però em centraré en un. Quan vosté, Mellado Serra, diu:

“Acusar a una persona de "còmplice de genocidi" és sobrepassar de molt les línies de la crítica, i més quan aquesta persona ha propiciat una resolució com l'abans esmentada, on es deixa molt clar un posicionament en contra de la guerra”

em dona la impressió de que no ha realitzat una autocrítica suficient respecte a la carta que va rebre per part d’alguns membres de l’acampada.

Inicialment m’agradaria demanar-li si ha tengut en compte el fet de que el rector Jaume Carot hagi donat suport a la pressió de Vox per a cancel·lar una xerrada a Cort sobre la propaganda sionista -aquesta darrera forma part de l’engranatge del genocidi que pateix el poble palestí-. Quina pau podem trobar en aquesta censura, senyor Mellado?

A continuació, m’agradaria demanar també on eren vosaltres, els representants de CCOO, quan vam establir l’acampada. Si bé jo som estudiant, també n’hi havia de treballadors. Tal vegada, vosté mateix hagués pogut comprovar com el rector Jaume Carot en cap moment ha propiciat el diàleg. Totes les vegades que vam tractar de parlar amb ell no va voler assistir a les nostres assemblees obertes. TAMPOC ens va convidar al Consell extraordinari que es va realitzar (tot i que em consta que entrava dintre de les seves competències poder convidar-nos). Vam haver d’insistir un cop i un altre, així dia rere dia per tal de parlar amb ell, d’igual a igual, tots i totes, en termes d’assemblea. No va accedir en cap moment.

Per tant, i per finalitzar, senyor Mellado, m’agradaria convidar-lo a aquesta reflexió: com podem dialogar amb un rector que no es presenta a les assemblees, no ens convida al Consell extraordinari per a tractar la qüestió i finalment crida a la policia quan prenem l’acció d’ocupar el rectorat pacíficament per tal d’intentar aturar el seu posicionament totalment irresponsable? No es tracta d’una acusació, Mellado.

Es tracta d’un fet: Carot i la UIB segueixen sent còmplices del genocidi. Basta mirar les empreses que són presents a la UIB com el banc Santander. No és un insult, és la pròpia realitat. Devaluar-ho a un insult és un mal favor per la situació de patiment que sofreix el poble palestí.

Fins aquí la meva aportació. No dubti que li hauríem agraït que s’hagués posat en contacte amb nosaltres abans de posicionar-se a favor d’algú. I que sempre es pot rectificar.
Valoració:-33menosmas
Per Chema Benito Bercero, fa devers d'un mes
Estimat Francesc. M agradaría començar dient-te q donar suport a una persona q no ha estat capaç d anomenar genocidi el q està passant a Gaza quan un parell de dies abans la mateixa ministra de defensa Margarita Robles havia dit q era "un genocidio en toda regla"; q no es capaç de denunciar davant la policía una agressió a un acampat per un neonazi q pareix q és inclús alumne de la UIB i de la q estava perfectament informat (el vicerrector va estar amb l agredit el mateix dia de l agressió); q no es va dignar acostar-se a l assemblea dels acampats cap dia ni un. Q inclús, en un moment donat, els va dir q a veure si aprenien a llegir, pero q no va dudar ni un moment en cridar a la policía (la mateixa a la q no havia tingut la decencia de denunciar l agressió) quan es tancaren els acampats al rectorat de manera totalment PACÍFICA (als q la mateixa policia els va agrair el seu comportament pacífic quan els desallotjaren). Donar suport a aquest senyor, i donar l esquena als acampats, es sobrepassar de molt els limits de la decencia i de la coherencia politica en un lider suposadament progressista. O al manco jo així ho veig.
Vaig estar afíliat a CCOO-Ensenyament més de 25 anys i ara solament me sap greu no estar-ho encara per a poder rompre el carnet i quedar- me ben tranquil.
Me pareix q haveu perdut el rumbo.
Me fa molta pena.
Un saludo.
Valoració:-18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente