cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

Carta oberta als representants sindicals d'STEI i CCOO del Consell Social de la UIB

231173

Als líders sindicals d’STEI i CCOO:

Vos dirigim aquesta carta tres persones implicades a l’Acampada per Palestina a la UIB: un estudiant, una afiliada a l’STEI i un afiliat a CCOO. Del 17 al 30 de maig, la Universitat ha estat escenari d’un clam sense precedents en solidaritat amb el poble palestí davant l’ostentós genocidi (segons la relatora de l’ONU a Palestina) que pateix a mans de l’exèrcit israelià, amb més de 40.000 assassinats des d’octubre. L’acampada, en línia amb ocupacions pacífiques d’altres campus de l’Estat, ha establert una universitat dins la universitat dedicada a aïllar el sionisme, que sosté el genocidi palestí, i a oferir més formació sobre Palestina per impulsar un entorn acadèmic més crític i solidari. Els acampats reclamàvem que la UIB abandoni l’equidistància i trobi la manera de denunciar el genocidi pel seu nom, i que talli tota relació acadèmica i econòmica, així com espais de finançament compartit, amb institucions israelianes i amb multinacionals que financen el genocidi com Banco Santander, que manté una llarga llista de convenis amb la UIB. I que aposti per una universitat allunyada de la censura que promou el sionisme i no toleri la presència d’institucions militars i els seus interessos imperialistes al campus.

Jo, Francesc Alemany, com a estudiant de doctorat, lament que en lloc d’acabar amb l’assumpció per part de la UIB de les reivindicacions legítimes de l’acampada, la iniciativa ha constatat la nul·la intenció de diàleg del rector Jaume Carot, que ha tengut dues setmanes per trobar-se i debatre amb l’assemblea d’estudiants impulsora de la protesta però ha preferit menystenir-la i recórrer a la policia per silenciar-la. Més enllà d’un comunicat abstracte del Consell de Govern de la UIB carregat de grandiloqüència i "bones intencions" que no talla la complicitat amb el genocidi, només s’ha dirigit a l’acampada per criminalitzar-la, difamar sobre els suposats costs per dia que ha tengut per uns serveis que els acampats mai no sol·licitàrem i per negar l’agressió feixista que patí un company de l’acampada per part d’un estudiant de la UIB. Però el més preocupant no és el paternalisme del rector, sinó el posicionament per unanimitat del Consell Social de la Universitat, al qual tenen veu i vot representants dels vostres sindicats, al costat del rector i de la seva visió criminalitzadora de l’acampada. Els representants sindicals han tret la conclusió més còmode per no cercar-se problemes, però també la més injusta, doncs imitant el menyspreu del rector a l’acampada han tret conclusions sense ni tan sols acostar-se a escoltar les propostes, les reivindicacions i la versió dels fets dels estudiants, tot acusant-los d’insultar el rector i la UIB sense concretar com.

Jo, Clara Andreu Ripoll com a funcionària de carrera afiliada a l’STEI per compromís amb el moviment sindical i en defensa dels drets dels docents, vull deixar clar que fa temps que sent una total repulsió per la falta d’auxili i posicionament del sindicat cap a una educació crítica i compromesa amb els valors de la humanitat i la justícia. És molt greu el que succeeix a Palestina com per no haver compartit una sola convocatòria o manifest. Més de 100 professors/es i acadèmics han estat assassinats a mans de l’exèrcit d’Israel. On es troba el «meu» sindicat enfront d’aquesta barbàrie? Però encara resulta més greu el posicionament de l’STEI al costat d’un Rectorat que impulsa la censura i l’amenaça de sanció com a única forma de vincle amb els estudiants compromesos per una causa com és el genocidi contra el poble palestí. Aquesta és la resposta de la UIB cap als seus estudiants? La manca de responsabilitat d’un sindicat suposadament a favor del lliure pensament i l’educació pública de qualitat em sembla una aberració sense precedents, que més enllà de manifestar una falta de valors majúscula, empeny a docents, estudiants i ciutadans cap un sistema de por i opressió del qual jo no vull formar part.

Jo Frederic Guillem, afiliat a CCOO amb el número 6142608, treballador d’hostaleria i membre actiu de Ciutadans per Palestina. Els darrers mesos hem vist com l’escalada militar d’un conflicte colonial latent des de fa més de 75 anys ha escalat a una fase superior amb una ofensiva sense precedents al segle XXI, en ple auge neofeixista a Europa i enmig dels preparatius d’una possible tercera guerra mundial envers Rússia i els seus aliats. Com a treballador, entenc la importància històrica dels sindicats no només en la defensa dels drets econòmics i polítics fonamentals, sinó també en els aspectes de la lluita i solidaritat internacional amb els treballadors de tot el món. Mentre que literalment veim com, a Palestina, l’entitat sionista, amb ajuda de l’imperialisme d’Estats Units i la Unió Europea, comet un genocidi i extermina diàriament treballadors palestins pel simple fet de ser mestres, forners, agricultors, ramaders, periodistes, metges, pescadors, operaris, personal sanitari i tota mena d’oficis al servei del seu país, topam amb un silenci equidistant de tots els sindicats, que en altres moments de la història conscients de la importància de la lluita per la pau i el dret a la vida haguessin convocat vagues generals. Els motius sobren, tant a l’interior com fora de les nostres fronteres.

Era per mi un orgull que CCOO hagués donat suport al manifest de la plataforma Ciutadans per Palestina fa 8 mesos. Però és una vergonya que, a més de no preparar una aturada o una convocatòria de vaga general, el sindicat al qual pertany criminalitzi els joves estudiants al Consell Social de la UIB donant suport a un rector, Jaume Carot, favorable a censurar i prohibir actes de la mà dels feixistes de VOX i PP mentre que ni tan sols investiga les agressions feixistes a l'acampada d'alguns estudiants perfectament localitzats. La responsabilitat com a sindicat i eina social hauria de ser de trinxera i de suport a joves que en el futur seran treballadors, però que amb aquesta política sindical mai no es voldran afiliar a cap sindicat.

Amb aquesta carta exigim a Gabriel Caldentey i a Francesc Mellado, així com als sindicats que representen, una rectificació pública i immediata a la criminalització de l’acampada, i que donin suport a les reivindicacions legítimes per tallar la complicitat de la UIB i el genocidi palestí, començant per la propera concentració que han convocat el 12 de juny a les 20 h. a la plaça de Cort. L’afiliació dels treballadors als sindicats només té sentit si defensen els seus drets i la solidaritat amb els pobles oprimits del món. Per contra, no té sentit si aquests tanquen files amb aquells que, com el rector, criminalitzen la protesta pacífica i no estan a l’altura de la responsabilitat que implica el càrrec en moments on la pressió davant la connivència de l’Estat és més necessària que mai, com davant un genocidi.

Signat:

Clara Andreu Ripoll, treballadora afiliada a STEI i membre de l’assemblea de l’Acampada per Palestina.

Frederic Guillem, treballador afiliat a CCOO i membre de l’assemblea de l’Acampada per Palestina.

Francesc Alemany, doctorand, treballador i membre de l’assemblea de l’Acampada per Palestina.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Garau, fa devers d'un mes
Això no és equidistància: és la més cínica de les connivències. Quina miserable camarilla de llepaculs i covards campa per la UIB!
Valoració:-1menosmas
Per Chema Benito Bercero, fa devers d'un mes
... A més, a més, va passar molt pero damunt de l agressió rebuda per un neofascista al campus, encara esperam que denuncii els fets davant la policía, pero ben aviat va cridar-la quan els acampats es varen tancar PACÍFICAMENT al rectorat. Que uns sindicats "suposadament de classe" se alinien amb aquest rector es vergonyòs.
Valoració:-1menosmas
Per Chema Benito Bercero, fa devers d'un mes
He estat afíliate a CCOO-Ensenyament més de 25 anys i mai mhauria imaginat haver d arribar a escriure això. Sent vergonya aliena pel posicionament de CCOO i l STEI davant l acampada pero Palestina de la UIB. Vaig coneixer de molt a prop els fets i no vaig creure q els sindicats donassin suport al rector Jaume Carod en la Seva possició de criminalització dels acampats. La Seva possició des del minut 0 va ser de menyspreu enviant a fer el paperasso al vicerrector Marcos Nadal, q va ser distante però correcte. Va tardar due is setmanes en donar la cara i quan lo va fer va ser altaner i "falton", amb expressions com "a veure si apreneu a llegir", " si veniu pocs vos convidaré a un café "... A més, a més,
Valoració:-1menosmas
Per Gramsci, fa devers d'un mes
A l'atenció del sindicalista d'STEI Miquel Gelabert. Aquesta és la postura que votà el seu sindicat, juntament amb la patronal que no quedi sense dir, al Consell Social de la UIB:

Varios miembros del órgano social de la Universitat propusieron ayer durante la sesión plenaria del Consell Social que éste se pronunciase públicamente para posicionarse con el rector tras lo acontecido el pasado lunes y "condenar los insultos recibidos por parte de un grupo de estudiantes contra el rector y la UIB". El voto unánime de la sala aprobó la declaración. Cabe recordar que el Consell Social está constituido por veinte representantes de los agentes sociales entre los que figuran el STEI, CCOO, UGT CAEB, PIMEB o el Ayuntamiento de Palma, entre otros.

Un posicionament de criminalització en abstracte, que acusa als estudiants d'insultar, però no detalla quins insults. Un posicionament que ni tan sols és sobre la decisió del Consell de Govern, sinó per tancar files amb el rector en un moment en què és criticat per la seva equidistància i actitud paternalista cap als estudiants.

Una mica d'autocrítica Miquel Gelabert. O no heu perdut encara suficients afiliats?

Valoració:2menosmas
Per Miquel Gelabert, fa devers d'un mes
El comunicat que va fer el Consell de govern de la UIB (es pot trobar a la web de la UIB) dia 27 de maig i que va aprovar el dia següent el Consell Social per unanimitat dels presents és ben correcte i parla de condemna i de pau. És molt extens. Tot això va ser anterior al desnonament dels estudiants del rectorat. El nostre representant de l'STEI va manifestar que era un genocidi per part d'Israel i va condemnar l'atac feixista als acampats. Si volem cercar culpables, sempre en trobarem
Valoració:-24menosmas
Per Guillem, fa devers d'un mes
Molta força i encerts a les persones que heu tingut el coratge de fer aquesta carta oberta fent publiques les vostres dades personals. Però els veritables adversaris no son els manipulats representats sindicals del STEI i CCOO, utilitzats com ariet en contra de l'assemblea solidària de la UIB amb el poble palestí. Els responsables i els que certament vos poden fer mal personal, no donaran la cara. No baixeu la precaució contra la construcció mediàtica i policial de falses acusacions personals en contra vostra, a vegades arriben a tenir un cost personal molt elevat i molt mal de superar.
Valoració:6menosmas
Per ACirer, fa devers d'un mes
Sou molt valents, esper que us escoltin. Gràcies
Valoració:23menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente