cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

Triar entre 'units en la diversitat' o 'separats per la austeritat'

Aquest dimarts, 19 de setembre, és un dia clau per a la nostra llengua, la llengua de Mallorca, de Menorca, d'Eivissa i de Formentera. La llengua que compartim amb Catalunya Nord, Andorra, el Principat de Catalunya, la Franja i el País Valencià.

Aquest dimarts, es podrà parlar, sense interrupcions, al Congrés espanyol de diputats, en català. Resulta cridaner que la bona educació i el respecte cap a la diversitat arribin després de gairebé 50 anys de predicar que vivim en un sistema democràtic.

També aquest dimarts el Consell Europeu decideix si el català es reconeix com a llengua oficial de la UE. En aquest cas la decisió arriba 37 anys després de la incorporació de l'Estat espanyol a la comunitat europea.

Els estats representants dels Estats que formen la UE han de decidir si continuen la construcció europea essent fidels a la idea fundacional 'units en la diversitat' o si trien trair aquesta idea i imposar la idea nova de 'separats per la austeritat'.

Si votassin en contra del reconeixement oficial del català, en realitat, estarien votant en contra de les seves pròpies llengües. Perquè si consideren que incorporar el català és una mesura que, bàsicament representa una despesa econòmica, aleshores, qualsevol representant polític, o ciutadà, estarà legitimat per fer una proposta que estalviaria molta despesa econòmica: retirar l'oficialitat de la majoria de les 24 llengües que actualment tenen aquest estatus... Crec que, plantejat així, hi hauria un ampli consens en que aquest no és el camí.

I tanmateix, la visibilitat que tendrà aquests dies la nostra llengua, la llengua catalana, serà la més important de tota la Història.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa 10 mesos
I amb l'Alguer, mestre, que ho fas aposta per saber qui hi para atenció... L'Alguer importantíssim.
Valoració:-2menosmas
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa 10 mesos
Just al contrari. L'objectiu és que no es parli al Congrés perquè hi hagi un moment sense països catalans administrats per Espanya i sense diputats catalanoparlants a Madrid. Conec bé Madrid, i avui estaran tots, des de VOX fins a ERC, sopant i fent festa, comentant el rodatge de l'episodi d'avui i feliços perquè creuen que han fet història... i na Francina contenta sense importar si hi ha Covid o no. I a mitjanit tots a ballar Alaska, Celtas Cortos i Paquito el Chocolatero. Els bascs són els únics capaços de no seguir el joc.
Valoració:-1menosmas
Per Biel, fa 10 mesos
Quan els separatistes, filoterroristes, independentistes, comunistes etc es reuneixen en privat, aquí parlen en espanyol (exemple Puigdemont amb Yolanda, o Sánchez amb Rufián)
Valoració:0menosmas
Per Lisa, fa 10 mesos
Al menys al cap de 50 anys! Es pot parlar una llengua mil-lenaria i això ens ha de servir també quan per el carrer, O per telèfon, ens diguin que no ens entenen...som 10000000 de catalanoparlants i ho hem de fer valdrà!!
Valoració:1menosmas
Per dubte, fa 10 mesos
Las lenguas sirven para comunicarse.
Algunas, circunscritas a un territorio, son más seña identitaria que herramienta de comunicación.
Valoració:0menosmas
Per Jaume, fa 10 mesos
Els països seriosos no donaran ales al separatisme dels seus països, òbviament votaran en contra
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente