cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 24°
24°

La legalitat internacional autoritza el dret a l’autodeterminació dels pobles

La vida continua. I podem continuar asseguts o drets contemplant l’espectacle. Si vius tranquil i gaudint de bona salut, no et preocupis que en vendran que et diran que estàs molt nerviós i que no fas cara de trobar-te bé. Si no ets lliure perquè n’hi ha que t’oprimeixen, no passis ànsia que en vendran que et diran que els opressors són els que cerquen la llibertat i que els que no tenen llibertat són ells. Si notes que pertot et diuen mentides i que trobes que pel món hi ha poca veritat, doncs aquests vendran i et diran mentider. Allò de qui pega primer pega dues vegades s’ha convertit en la manera d’anar pel món de molta gent. Si menteixen et diran mentider; si són infidels t’acusaran d’alguna infidelitat; si no són lleials t’acusaran d’haver-ne comès més d’una i quasi sempre t’enviaran a pondre ous de lloca o a jubilar-te. M’explicaré. Se suposa que ets una persona bilingüe que has estat forçada a ser-ho encara que no te n’hagis adonat i encara que hagi semblat que era una cosa normal. Si coneixes i saps usar dues llengües, d’aquestes sempre n’hi ha una de dominant i una de minoritzada. En el transcurs de la història, ha quedat demostrat que sempre la llengua minoritzada acaba desapareixent a poc a poc, ja que la dominant la va tapant i absorbint, fins que un dia els parlants d’aquestes dues llengües es converteixen una altra vegada en monolingües. Ah, i clar són monolingües en la llengua dominant. Quan el darrer parlant de la llengua minoritzada mor, aquella llengua ha desaparegut. Són centenars les llengües que han desaparegut.

Per aquesta raó, els sociolingüistes que volen salvar una llengua minoritzada aconsellaran els seus parlants en un sentit i els que volen fer-la desaparèixer diran que s’ha d’actuar d’una altra manera. És a dir, n’hi haurà uns de malvats, lingüicides i uns altres d’honrats i de bones persones perquè volen salvar un bé que no té preu com és una llengua. Però hi ha uns tercers, que sembla que són neutrals, que són els que defensen el bilingüisme, i aquests són els més perillosos, perquè el bilingüisme sempre va en una direcció, cap al monolingüisme. Els defensors de l’imperi volen que es vagi cap al monolingüisme en la llengua dominant i els defensors de la terra, pretenen anar cap al monolingüisme en la llengua minoritzada, que és el sentit més difícil de la direcció que he esmentat abans. Per totes aquestes raons, i per semblar que es vivia en una democràcia, els polítics, d’un color o un altre, en el seu moment varen incloure una defensa de les llengües minoritzades a la Constitució espanyola, a l’Estatut d’Autonomia i a la llei de Normalització Lingüística. I, per això tots els contraris a les llengües que no siguin la castellana, es passen les lleis existents pel forro, perquè saben que els tres poders de l’imperi espanyol actuen en el mateix sentit, defensen la llengua imperial i ataquen les llengües minoritzades.

Sense dir-ho, queda clar que estic parlant de la llengua catalana, la minoritzada a l’Estat espanyol, i la castellana, la dominant i que té la funció d’absorbir les minoritzades. Els estats saben que una llengua és el principal tret identitari existent. Mentre un poble conservi la llengua que tenia abans de ser trepitjat per un altre d’invasor, aquest poble podrà reclamar la llibertat vertadera, no la dels polítics dretans. Per això volen fer desparèixer aquest tret identitari per acabar d’absorbir el poble envaït. Qui defensa la llengua d’un poble? Un estat. Com es pot defensar la llengua catalana? Si es té un estat propi. El mateix estat que tenia quan es va formar la llengua. És per això que se necessita el dret a l’autodeterminació i que es compleixi la voluntat del poble, que no hagi estat manipulat, com ha estat, per aquest estat invasor. És per això que cal recordar allò que diu la Constitució espanyola sobre les llengües que els polítics espanyols han volgut minoritzar, allò que diu l’Estatut d’Autonomia dels territoris que tenen llengua pròpia, com és el cas del Principat de Catalunya, de les Illes Balears i del País Valencià, allò que uns en diuen Països Catalans i altres, senzillament en diuen Catalunya; i també és convenient llegir el que diu la Llei de Normalització Lingüística, aquella que els contraris volen suprimir.

Però tota aquesta tropa que no vol conèixer les lleis que perjudiquen les seves ànsies de domini, no vol conèixer les lleis pròpies de l’estat on viu, però tampoc no en vol conèixer altres d’internacionals, o encara menys. I jo, aquí, en vull recordar una. És una sentència del 22 de juliol de 2010 del Tribunal Internacional de Justícia de la Haia que diu el següent:

“Declaram que no existeix en Dret Internacional cap norma que prohibeixi les declaracions unilaterals d’independència.

Declaram que quan hi ha contradicció entre la legalitat constitucional d’un Estat i la voluntat democràtica, preval aquesta segona.

I declaram que en una societat democràtica, a diferència d’una dictadura no és la Llei la que determina la voluntat dels ciutadans, sinó que és aquesta la que crea i modifica quan sigui necessari, la legalitat vigent”.

I és amb tots aquests coneixements que es pot veure el llautó al PP, que pacta amb VOX, que si fa no fa demana una política franquista respecte de les llengües minoritzades. I és aquí on es veu la mala bava de tots els que volen fer creure que Puigdemont és un delinqüent, quan no ha fet res més que complir la legalitat vigent, estatal i internacional.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Claro que sí, guapi, fa 11 mesos
Dejad a Lladonet en paz.
A ver si se enfada y deja de escribir y me priva del mejor chiste de la semana.
Valoració:-1menosmas
Per Un de's plà, fa 11 mesos
Espanya limita al nord amb Euskal Herria, el sud en Ceuta i Melilla, ( per poc temps) a l'est en València i Catalunya i a l'oest Galícia i Portugal.
També se pot afegir l'illa de Perejil.
Collonades a dojo com diuen els Ñeardentals.
Valoració:2menosmas
Per El Pecos, fa 12 mesos
Veo que te dejas Cagaray. Provincia de Uruguay, extremo occidental de Paraguay.
Todo muy guay.
Y para los que no conozcan el terreno, todo al este del Pecos. El Pecos fluye en dirección sureste hasta desaguar tropecientos kilómetros mas abajo, aprop del Poble Nou.


Valoració:-1menosmas
Per Catalunya sencera, fa 12 mesos
Visca la unitat nacional i la integritat territorial del nostre país: de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer!
Valoració:8menosmas
Per De Asprer, fa 12 mesos
Cojonudo. Pollensa independiente! De España , de Mallorca y sobre todo de los catalanes. Pollensa independiente ….
Valoració:-5menosmas
Per Salvador Canals, fa 12 mesos
Resolució 1514 de l'ONU sobre la concessió d'independència als països i pobles colonials (14.10.60).
"Punt 6è.- Tot intent encaminat a trencar totalment o parcialment la unitat nacional i la integritat territorial d'un país és incompatible amb els propòsits i els principis de la Carta de les Nacions Unides".
Hi ha coses no canvien mai.
Valoració:2menosmas
Per Costafreda, fa 12 mesos
Molt d'acord amb l'articulista. Els fatxes mentiders acusen els demòcrates de feixistes perquè no recolzen els molts plans d'extinció que ells voldrien fets i acabats. I quan veuen el poc o lent resultat ells el voldrien accelerar en tots els aspectes.
Al final tot dependrà dels vers catalans, la seua resistència i compromís amb les pròpies arrels, la consciència i la militància amb la situació actual.
Tenc moltes esperances amb la joventut d'avui que, per més que pateixi distant, la veig més compromesa del que creiem veure, i moltíssim més del que els actuals fatxes desitjarien.
Força a tots per a la futura victòria. Ens en sortirem !
Valoració:3menosmas
Per 13.08.23, fa 12 mesos
¿Cómo reaccionarían los gerifaltes de la cosa en una Cataluña independiente si una parte de su territorio, pongamos Tarragona, se quisiera independizar del resto?
¿A que tú dirías "Si, bwana. Que hagan lo que quieran según la opinión de la Corte y bla, bla, bla y más bla.
Seguro.
Valoració:-4menosmas
Per 13.08.23, fa 12 mesos
No fue una sentencia, sino la opinión consultiva emitida por la Corte en 2010 sobre la independencia de Kosovo, territorio que no está reconocido por la totalidad de los 193 naciones que forman la ONU. Para los iluminados de cada domingo, Kosovo y Cataluña son lo mismo.
Además en Cataluña no se ha realizado ningún referéndum con todas las garantías habidas y por haber y no se sabe el porcentaje de pros y de contras.
El derecho a decidir es un sucedáneo para edulcorar la autodeterminación. No es un derecho por varias razones. Es decir: situación colonial (ya se encargaran de decir que si), ocupación militar (más de lo mismo) y apartheid. Además la Constitución de 1.978 no lo recoge pese a que fue debatido y rechazado por el Congreso. Y los catalanes aprobaron la Constitución por abrumadora mayoría.
Y ya que hablas de Estatutos, ya me dirás si tú has podido refrendar o no el nuestro. Servidor no lo hizo y no por falta de ganas.
Y termino, pues el tema me repatea.
Lo dicho anteriormente. Tendrás que esperar.
Un saludo.
Valoració:-6menosmas
Per Picodemonte, fa 12 mesos
En Cataluña, comunitat valenciana y aqui hay bilinguismo real. Si en Cataluña declararon la República y su presidente huyó en maletero....
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente