algo de nubes
  • Màx: 17.07°
  • Mín: 9.93°

La «llibertat» segons Toni Nadal

Avui fa una setmana que Toni Nadal afirmà que «Vivimos en una sociedad con menos libertad que hace 30 años». Unes declaracions que tingueren cert ressò mediàtic més enllà de casa nostra. Malgrat que sigui una notícia que, amb l'actual velocitat i insubstancialitat del consum de informació, pot ser considerada estantissa, no me n'he sabut estar de comentar-la.

Toni Nadal tindria raó si es referís al deteriorament de la llibertat conseqüència de la ‘Llei mordassa’, a l'existència de presos per delictes d'expressió, exiliats polítics, a l'existència de clavegueres de l'estat que actuen contra els adversaris polítics del PP, a l'espionatge de ‘Pegasus’, o a la cada vegada més documentada presència d'infiltrats policials en els moviments socials. Però, no és el cas. L'afirmació de l'entrenador de tenis cal inserir-la en una de tantes «guerres culturals» dretanes.

La concepció de llibertat és un terme en disputa. Ho és des de la Grècia clàssica fins als nostres dies. El problema és que, ara mateix, el terme «llibertat» forma part de, per una banda, i en paraules d'Amos Oz, «la infantilització del gènere humà», és a dir, de la cosmovisió del «¿Quién te ha dicho a ti las copas de vino que yo tengo o no tengo que beber?» de José María Aznar, o de la llibertat de «tomar cañas» –en plena pandèmia- promulgada per Isabel Díaz Ayuso.

Per una altra banda –i això és més important-, la concepció de l'actual neoconservadorisme de llibertat cal analitzar-la en el context d'una de les tres tesis que explica Albert O. Hirschman al seu interessantíssim llibre Retòrica reaccionària. Concretament, a la que fa referència a la «perversitat». Hirschman, sosté que, quan l'esquerra intenta produir algun canvi beneficiós, ocorre «exactament el contrari». No és agosarat interpretar, doncs, la frase de Toni Nadal de la següent manera: Tot i que és empíricament inqüestionable que les tres últimes dècades han sigut un dels períodes històrics amb grans conquestes en drets civils, i que hem avançat, tot i que insuficientment, en drets socials, vivim en una societat amb menys llibertat.

És a dir, hi havia més llibertat quan, posem pel cas, no hi havia llibertat d'estimar, ni instruments legals integrals per combatre la violència de gènere (amb presidents autonòmics que bravejaven de masclisme amb frases com ara «Mira si son malas de matar las mujeres [...]; se resistía»), ni llibertat per elegir model familiar. En la lògica de Toni Nadal, hi havia més llibertat quan hi havia més –encara més!- urbanisme a la carta, possibilitats d'evasió fiscal, més beneficència i manco justícia social, quan els casos d'explotació laboral no eren notícia perquè entraven en la normalitat, i la corrupció (inclosa la borbònica) campava amb faldilles i a la babalà...

En fi, afirmacions com les de Toni Nadal són execrables. Ho són perquè pertanyen a les fake news més preuades de la retòrica reaccionària, però, sobretot, perquè ignoren que la llibertat de debò és aquella que, entre altres autors i autores, ens presenta Philippe van Parijs al llibre ‘Llibertat real per a tots’ (1995). En qualsevol cas, allò que més em neguiteja és saber com el fitxatge mallorquí de Feijóo per a la nova fundació del PP serà capaç de demostrar «tècnicament» coses com que la meritocràcia no és una mitologia de menuderia. En definitiva, si la seua incorporació a Reformismo21 és, com sembla de l'afirmació que hem comentat i parafrasejant Rob Riemen, per impulsar el retorn de la barbàrie.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per escorpí, fa dervers d'un any
Sabem com és i com actua la família Nadal de Manacor. Tots ells son de la dreta mallorquina més conservadora des de sempre. Mai han actuat de mallorquins autèntics: la seva bandera ha estat l'espanyola. Basta veure com tracten i han tractat sempre en Rafelet a Madrid. Això té uns costos que no els podran saldar ni en cent generacions.
Valoració:3menosmas
Per marzo, fa dervers d'un any
Nunca he comentado nada en el espacio del tal Borrás, ya que en principio, no es santo de mi devoción.
Por cierto: Se pasa domingos y domingos sin que nadie le envíe una sola letra para ser comentario de sus lectores que ya me supongo cuantos deben ser.
Todo es discutible.
No he leído las declaraciones de Nadal. No voy a salir en defensa de regímenes anteriores ni de nadie. Pero por haber vivido algunos años de mi vida en el franquismo, no se me caerán los anillos por decir que, en bastantes cosas, había más libertad y tranquilidad que ahora. Algo que debería ser al revés. Si tipos como Zapatero o Sánchez son espejo de algo, que se los quede el que quiera. Totalmente.
Valoració:-2menosmas
Per Oscar Bilbao, fa dervers d'un any
Es normal que el fascio añore aquellos tiempos en los que el nacionalcatolicismo hipócrita disfrutaba de libertad plena a sabiendas de que el coste era tener a media España esclavizada para servírsela.
LIBERTAD: def. RAE .Nº 7 "Condición de las personas no obligadas por su estado al cumplimiento de ciertos deberes."
Ahora ,empezando por su amado líder Abascal, que nos explique el pijofascio como conseguían la "libertad" para no hacer el servicio militar ni la prestación hace 30 años. O cuanto les costó a sus papás librarlos de que DURANTE UN AÑO, EL ESTADO TENIA EL DERECHO A FORZARTE A PASARLO EN EL EJÉRCITO.
Eso pasaba hace 30 años, cuando el fascio ya no la podía obtener gratis, pero se la podía comprar.
Valoració:-1menosmas
Per elventdelnord, fa dervers d'un any
Podemos ha fracassat perquè no ha sigut fidel als seus principis. Per altre costat, existeix el que anomenen 'cultura wok' on ens fan uns embolics monumentals, això dels generes , per exemple,, aquests dois de poder canviar quan interessa , o comparar una dona a un altre trans,que voleu que vos digui? el mateix per a un nen de 5 anys, no pots afirmar que sap si es un home o una dona, etc l'esquerra està donant munició als de dretes sense cap necessitat, si fossin realment d'esquerres, no perdrien el temps amb tanta tonteria, tenim problemes molt més urgents.com derogar la llei mordassa o que tornin els exiliats. En Valtonic no hi hauria d'haver estat perseguit, En Pablo Iglesias que li va encomanar la cançó, l'ha defensat? doncs això.
Valoració:4menosmas
Per Domingo Sanz, fa dervers d'un any
Excelente análisis sobre una frase cuyo motivo oculto se nos escapa porque no estamos dentro de la cabeza de su autor. Por tanto, y dada la a gravedad de la afirmación, menos libertad casi medio siglo después de haberla recuperado, en parte, ya están tardando los organizadores de foros de debate en retar a Nadal para que se enfrente a alguien que defienda lo contrario o, al menos, le pida explicaciones sobre a qué versión de la "menor libertad" se refiere de entre las descritas aquí por Borrás.
Valoració:-2menosmas
Per Quina democràcia!, fa dervers d'un any
La família Nadal, encara que el batle de Manacor els organitza homenatges, ni tampoc en Feijoo no ens han de fer perdre la perspectiva. I és clar que el PP defensa un model de democràcia i llibertat que no ens interessa. Però, i els altres què fan? Com així ha fracassat el projecte de Podemos? Per culpa del PP o del PSOE? Com així amb el govern dels que diuen que són progressistes, hi ha artistes exiliats i empresonats? Com així hi ha catalans a l'exili per haver volgut dur la república a Catalunya? La llei mordassa no s'ha derogat perquè els aliats del govern de Sanchez i Podemos troben que el projecte governamental era un bonyol. I dels temes econòmics, imprescindibles per a garantir la salut democràtica, què en direm? Basta dir que els governs progressistes no tan sols habiten amb plaer dins la faixa estreta del capitalisme, sinó que per això no fan comptes eixamplar-la.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente