L'Escola Mallorquina
15/02/23 17:47
No som expert en literatura, ja em perdonareu, però m’hi atreviré a fer-ne una incursió avui, parlant de l’Escola Mallorquina. Segons l’enciclopèdia catalana, es denomina per aquest nom al conjunt d’autors illencs que escriviren en la nostra llengua durant bona part de la primera meitat del segle XX. Josep M. Llompart utilitza termes com “insularitat”, “fidelitat”, “idealisme”, “formalisme” o “humanisme” per descriure aquest moviment. Aquests poetes esdevenen pont d’unió entre els mestres Costa i Llobera i Joan Alcover i la poesia de postguerra, i produeixen una excelsa poesia d’arrel renaixentista.
- La defensa de la llengua de Toni Nadal: «A Mallorca xerram català, no mallorquí»
- PP i Vox voten en contra d’invertir tres milions d’euros en ajudes a petites explotacions agràries
- Una vintena de pobles de Mallorca preparen marxes nocturnes simultànies pel proper 31 de juliol
- El primer tinent de batle de Petra va construir una bodega il·legal
- Un vídeo del Govern sobre l'ús responsable de l'aigua rep una allau de crítiques: «S'ha de tenir un bon fetge...»
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Hi ha quatre o cinc famílies desfressades de mallorquinisme que bé que s'encarreguen de vendre Mallorca i a nosaltres els mallorquins
Crec que la vertadera fórmula de l´éxit serà, per sort o per desgràcia, mantenir la nostra essència de totes passades, no deixant-nos engolir per tant forasterisme illenc. Proclamem la nostra llengua i els nostres costums per a tot arreu sense ni un àtom d´inferioritat, i amb tot l´esforç que calgui. No ens deixarem engolir ni minusvalorar !
Un article preciós, un posar en valor allò que té valor. Aquesta poesia és actualíssima perquè posa la natura i la identitat en el centre del nostre sentir. Renaixentista, per clara, veritable i entenedora. M'agradaria que els poetes illencs acollissin aquesta tendència, i no el cripticisme imperant.Gràcies, Joan Pau.