algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Atiar el conflicte lingüístic

La llengua i la política lingüística mou passions. Això és innegable. I les tones de demagògia i mentides que s'hi mesclen al debat resulta impressionant. Hi ha tanta tergiversació que sovint ens endisam en discrepàncies absolutament irreals com aquesta història de les motxiles amb pedres.

A les Balears hi ha dues llengües oficials. Estan aquestes dues llengües en condicions d'igualtat? És evident que no i això és fonamental per entendre tot plegat. Jurídicament no són iguals perquè una existeix el deure de conèixer-la i l'altra no. Sociolingüisticament tampoc, perquè una és una llengua d'enorme potència, amb molts de parlants, amb molts d'estats al darrera, amb molts de mitjans de comunicació, amb molts de resorts de poder i difusió... i l'altra no. De fet, realment no som una societat bilingüe perquè gairebé tothom sap el castellà però són molts els que no coneixen el català o el mallorquí, menorquí i eivissenc si la volem anomenar així.

En el fons el problema és que Espanya mai s'ha pensat com un estat plurilingüístic. Mai s'ha vist a si mateix així. Les llengües cooficials que no són el castellà no són vistes com una riquesa, ni com un patrimoni digne de respecte i protecció, com diu la Constitució. Hi ha amples sectors socials a Espanya que veuen aquestes llengües cooficials com una espècie d'eina secessionista, una reminiscència folclòrica a extingir i un entrebanc a la convivència. Si un funcionari ha de saber una llengua cooficial això és una imposició inadmissible, si ha de sabre castellà és el més normal del món. Que una plataforma de televisió hagi d'emetre una quota de la seva programació en llengua cooficial això és motiu de befa i ridiculització amb aquella sobèrbia tan característica, si això s'aplica al castellà és el més normal. Nacionalisme banal.

La confusió existent és estratosfèrica. Quan una llengua esdevé inútil la seva condemna està signada. Resulta absurd o una hipocresia majúscula dir que es defensa la llengua però no es comparteix cap mesura per fer-la útil o voler fer un tractament igualitari quan la desigualtat de partida és manifesta, no hi ha res més injust que tractar igual allò que és clarament desigual. Hi ha molta impostura. Ningú va contra el castellà, ni ningú pretén que els nins no sapiguen castellà, ara bé, si tot l'espai ho ocupa el castellà resulta que no hi haurà espai pels altres idiomes i aquests idiomes seran inútils... Sense una política activa a favor de qui està en inferioritat de condicions no és possible pensar en acabar amb la vulnerabilitat i manco si la tendència és la consolidació de la inferioritat.

El que succeix és que per molts de partits i agents socials és molt llepol atiar el conflicte lingüístic perquè resulta que és rendible electoralment i mediàticament. Com que la mentalitat dominant no és veure les altres llengües que no són el castellà amb simpatia la tendència a polemitzar i crear conflicte en aquest àmbit és enorme. Ara mateix es torna a la càrrega a la vista de les sentències dels tribunals sobre la llengua vehicular a l'escola.

Encara que molt sovint sigui un esforç cridat al fracàs voler posar una mica de seny mai hem de deixar d'intentar-ho. No podem defallir tot i les immenses dificultats. I realment esperam molt més ambició per part del Govern Balear i de les nostres institucions perquè no n'hi ha prou amb el que estam fent, ben al contrari, hem d'anar molt més enllà. Excusses sempre n'hi ha, tanmateix, això no ens pot, no ens hauria, d'aturar.

Josep Melià Ques
Diputat del Pi-Proposta per les Illes Balears

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa mes de 2 anys

Un rector de la barriada de Pere Garau de Palma em va dir que a Mallorca només hi ha catalans, moros i xuetes. I el problema es que les elits catalanes no han conviscut en pau amb el poble morisc i amb els xuetes i, fins i tot, han estat traïdores als orígens principatins. Quan ha aflorit la cultura castellana molts de xuetes i moriscos han abandonat la llengua catalana i es dóna la contradicció que alguns castellans cults parlen millor català que alguns xuetes o moriscs mallorquins. Convit a fer autocrítica a la comunitat que se sent vinculada especialment amb el Principat i Occitània. I els convit a que a med de demanar justícia demanin perdó als xuetes, moriscos i als forasters que eren nins fa 40 anys i eren insultats als patis. Als Estats Units algunes institucions estan demanant perdó a la població negra. És el camí per millorar l'empatia i salvar la llengua catalana, que sigui un instrument d'amor i no d'odi.

Valoració:0menosmas
Per proclama, fa mes de 2 anys

Els fatxes hispano-Ñordos ja no saben com doblegar-nos.
Ens han fet boicots, han mentit, han enviat un exèrcit d´aporellistes, ens han aplicat un 155 digne d´Erdogan, han primat a moltes empreses per a que marxessin de la nostra terra, ens han enviat legions d´emigrants per provar de diluïr-nos, ens han espoliat fiscalment en tots els sentits i les inversions estatals no han set ni el 10% del que ens pertocava, etc, etc, etc.
Ara com a últim recurs han muntat un Ulster amb eixos atacs al català. Tant poca cosa sou que no podeu vencer-nos en cap camp que no sigui el linguístic, PERQUÈ EN EL CAMP DE LA LLENGUA TAMPOC US SORTIREU AMB LA VOSTRA !
LA NOSTRA PARLA SEGUIRÀ MAI MORIRÀ !!
PERQUÈ RES ELS HA FUNCIONAT, I PODEN COMPROVAR QUE ESTEM INTACTES AL MATEIX LLOC ON EREM FA 4 O 5 ANYS, PREPARATS PER A LLUITAr SENSE PARAR I PEL TEMPS QUE FACI FALTA !
NO ENS RENDIREM. AQUÍ ESTEM PLANTATS RESISTINT DECIDITS. NO ENS VENCEREU MAI !
FINA A LA INDEPENDÈNCIA FINAL !

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente