nubes
  • Màx: 16.96°
  • Mín: 11.11°
16°

Cap ou de dos vermells a la Sanitat pública

Un dia d’aquests que vaig anar a l’Hospital de Manacor a veure-hi una pacient que és la mare d’un amic, i me va cridar l’atenció que una infermera va dir a una altra: -Se pensen haver fet un ou de dos vermells amb sos cartells però mira es impresos, ben igual, tot en castellà.- Aquella expressió me va fer gràcia i me vaig posar a escolar-les.

Totes dues entraren en conversa i, per les paraules que deien, sobretot una de les dues, vaig veure totd’una que eren partidàries que la nostra llengua continuï viva a l’Hospital i onsevulla a Mallorca. Jo no m’hi vaig ficar i me vaig limitar a escolar-les d’un bocí enfora, més que res per poder aglapir amb més objectivitat què era que deien, -no fos cosa, pensava jo entre mi mateix, que, si saben que pens com elles s’envelin i facin gros segons què, vénc a dir segons quines observacions de les que anaven fent, per excés ja fos d’entusiasme, de passió o de patiment pel català, més si sabien que jo som dels seus.

La que, ja vos dic, duia la iniciativa de la conversa, va dir que enguany, crec que va dir el mes d’abril, farà 25 anys que inauguraren l’Hospital de Manacor. I que els primers anys, tot el funcionament intern era en català. No puc dir de manera gaire exacta quina de les dues feia una afirmació i quina feia l’altra perquè jo no en conec cap de les dues i perquè vaig agafar allò al vol i ara ho repetesc de memòria.

Però, d’aquella conversa, vaig agafar que, no per normativa ni perquè els hi obligàs ningú, sinó perquè el català era la llengua natural del personal sanitari, aquell hospital funcionava internament en la llengua de Mallorca.

Amb el pas dels anys, comentaven, s’hi són afegits sanitaris vinguts de la Península desconeixedors del mallorquí. Però el perfil majoritari dels pacients són els mateixos de sempre, que són usuaris, en la seva immensa majoria mallorquins aborígens de la comarca de Llevant. La qüestió és que, de totd’una tot era en català, sense pensar-hi. -Però has reparat des darrers cinc o deu anys ençà com ho han castellanitzat tot?- demanava una a l’altra, que li va respondre: -Ës que ara som a un punt, que totes ses enquestes, protocols d’actuació i comunicacions internes són en castellà. I, que jo sàpiga, no han arribat mai ordres de Palma ni de Madrid per abandonar es català-, hi va afegir.

La sospita que jo vaig agafar que tenen aquelles dues al·lotes és que aquests sanitaris nous, tant quan el català era teòricament un requisit com quan és un simple i teòric mèrit, no duen, en general gaire interès de fer-lo servir. Davant això, la reacció inconscient, sense pensar-hi, de cada redactor de comunicacions internes és de passar a poc a poc al castellà.

La culpa que això passi la donaven aquelles dues al·lotes als qui redacten les comunicacions. Però jo pens que, la culpa principal, tot i que no en llevaré gens als redactors de comunicacions ja sigui a la Sanitat o onsevulla a Mallorca, principalment és, la culpa, del bilingüisme general que patim, que només va en una direcció, que ens bilingüitza als autòctons però que conserva els nouvinguts en el seu estricte monolingüisme castellà.

Així és que és ben hora que la Direcció General de Política Lingüística reunesqui com més aviat millor els gerents dels hospitals de les Balears, els posi a disposició un equip traductor i corrector i els exigesqui que les comunicacions sanitàries internes i amb els usuaris de la Sanitat pública per defecte siguin, com a mínim, en català, d’acord amb l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears i amb la Llei de Normalització Lingüística. I traduïdes als sanitaris o usuaris que ho demanin. Som a Mallorca. Som a ca nostra!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per no ens queda altra, fa mes de 2 anys

Xerrar i exigir el català a tota hora i en tot moment. Crec que és l´única solució per a que no desaparegui la nostra parla.
Reivindiquem-ho i exigim-lo!

Valoració:4menosmas
Per Una gran mobilització, fa mes de 2 anys

Tenim la necessitat de mobilitzar la societat illenca per a cridar i pressionar públicament a favor de la nostra parla catalana. Una eixida al carrer de forma general i contundent. Ja seria hora d´aconseguir-ho.

Valoració:3menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 2 anys

Idò es setembre del 2015 em va tocar estar internat quatre dies a Ca'n Misses i pràcticament tot es personal sanitari era castellanoparlant. Això sí, no hi vaig tenir cap problema lingüístic. Miracle?

Valoració:3menosmas
Per jbm, fa mes de 2 anys

Quan s’admet que puguin ocupar un lloc de feina de cara a la gent en general, persones incompetents en una de les llengües oficials, s’està fent un atemptat contra els drets lingüístics de tots, i un atemptat contra els drets laborals de la gent que. ... ... perquè ha estudiat aquí, o perquè s'ha esforçat en aprendre-les de gran, les coneix i les entén sense problemes, i que ha de veure que llocs de feina que haguessin pogut ocupar ells són ocupats per gent que n’és incompetent.

Valoració:4menosmas
Per Pep Corba, fa mes de 2 anys

Avui a la televisió espanyola, ( la 1a. ), he vist una multitudinària manifestació,per la llengua asturiana,el bablbable,crec.
S'hauria de repetir la xifra, com es va fer per l'educació,fen ufen una per l nostra llengua; si no ho fem aixi,i no girar la llengua,queixarmos,denunciar,a la fi aquets espanyolardos,aconseguiran acabar amb la nostra llengua.
Cal dir que l'enemic,tambè el tenim a casa nostra amb els partits centralistes,dretans,i de més enllà de la dreta.
Tin ben clar,que venen per nosaltres,com feren a catalunya,al 2.017.

Valoració:3menosmas
Per Vaja, vaja!, fa mes de 2 anys

Serveix de res aquesta Direcció General de Política Lingüística? Som els mallorquins tan bàmbols com es pensen la gran majoria de forasters que tant els agrada fer-nos la punyeta? És el mallorquí un dialecte infecte del que convé fer-se'en enfora com d'un virus epidèmic? Com és que això no sol passar amb les altres llengües del món?

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente