cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.68°

Alerta, patinets a la vista!

Aquests darrers anys ha proliferat als nostres carrers (i alguns s’atreveixen també a les carreteres) la circulació amb patinets, sobretot els elèctrics. Com sabeu, aquest vehicle és un mitjà de transport proveït d’un motor elèctric que permet a l’usuari funcionar sense propulsió externa. En general, solen ser personals o de poca capacitat, tot i que qualque pic veim més d’una parella fent equilibris al patinet o nins que acompanyen adults. Existeix també la versió sense motor en la qual l’usuari s’impulsa per mitjà de cops de peu a terra.

Ara bé, aquells que ens han de preocupar, sens dubte, són els elèctrics, més que res perquè qualque cosa no funciona gaire bé a la societat. L’augment d’accidents, de vegades greus, ens haurien de fer reflexionar. Sovint hi ha nins que anaven sobre el patinet sense casc ni cap element de protecció. Segons un estudi, de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona de l’any passat «en un «58% dels casos, els infants o joves atesos per lesions traumàtiques (35 dels 60) van haver de ser ingressats a l’Hospital a conseqüència de les ferides i que gairebé la meitat d’aquests (17) van requerir cirurgia» (si el voleu llegir complet Un de cada cinc infants i joves ferits en accidents de patinet elèctric són menors de nou anys).

Aquest estiu passejant per Palma, vaig veure una padrineta amb el seu net a un d’aquests carrers reconvertits per als vianants. I la seva consigna, ja no era la típica d’abans quan li va dir: «Pau, ves alerta que venen patinets!» Si ens n’anam enrere en el temps, la principal preocupació dels pares i padrins era advertir els nins del perill dels cotxes. Actualment, els cotxes poden ser un perill potencial, però també ho són i no sé si considerar-los pitjors, els patinets elèctrics. En travessar un carrer, ensenyàvem a respectar els semàfors i, a més a més, a fer una ullada complementària per assegurar-nos que, efectivament, no hi passava cap cotxe. Convé recordar d’altra banda que saltar-se els semàfors en vermell o accelerar als passos de vianants és un esport per a molts de conductors sense seny.

Avui en dia, et pot sortir un patinet de qualsevol racó, qualcuns no respecten els vianants i circulen per allà on els rota, sense cap conseqüència. Fa unes setmanes jo mateix anava pel carrer dels Oms de Palma i em vaig sentir un cop fort a l’esquena (com si qualcú em llevàs d’enmig d’una manotada). Afortunadament anava amb la motxilla, amb alguns llibres i carpetes que, si es pot dir així, amortiren el cop. Gairebé vaig caure i quan vaig alçar la vista, l’energumen del patinet continuava cap a la Rambla, com si res, esquivant persones (devia pensar que era una partida d’un videojoc). No solc cridar, però aquell dia sí que vaig escometre aquella persona que es va limitar a girar la vista, alçar la mà com si no hagués passat res i a continuar amb la seva irresponsabilitat. Ni tan sols es va aturar a disculpar-se!

Des de fa anys augmenten els casos de petits accidents causats per patinets elèctrics i entre aquest conjunt d’incidències menors (com la meva) se’n produeixen de greus i amb conseqüències nefastes per a qui les pateix. I també entre els mateixos usuaris dels patinets.

En fi, on són aquelles regles bàsiques de circulació pel carril bici i no per les voreres, a velocitat moderada o sense auriculars? El seny ha anat a raure al poal dels fems. I la vergonya, també!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni F, fa mes de 2 anys

@Pep Corba, la teva proposta seria una bona solució, però a Cort viuen entre unicorns i arcs de sant Martí preparant les llumetes de Nadal, així no han de pensar gaire ni fer esforços més enllà de prémer el botó que les encén. No cal demanar peres a l'om, ni solucions dels problemes ciutadans a Cort perquè allà ni saben ni contesten.

Valoració:4menosmas
Per Bernat, fa mes de 2 anys

La solució al problema de la circulació de patinets, bicicletes i monopatins per llocs no permesos arribarà quan un advocat descobreixi la manera que les institucions públiques siguin responsables civils subsidiàries dels danys que es produeixin quan un vianant pateixi mal per mor d'un patinet.

Valoració:5menosmas
Per Marçal, fa mes de 2 anys

L'anterior proposta és molt raonable, però no pot ser assumida per cap govern per l'elevat cost polític que li suposa. Qualsevol intent de controlar els patinets (i les bicicletes) i sancionar les seves infraccions té un cost en vots que cap partit pot (o vol) assumir. Haurem de continuar com fins ara, aguantant amb paciència i resignació que els patinets circulin entre els vianants i que ens insultin (com em passà a mi) si els avisam que van per una via per on no poden circular-hi.

Valoració:5menosmas
Per Pep Corba, fa mes de 2 anys

És un desgavell,lo dels patinets; com a conductors de cotxos,i motos,tenim unas obligaçions que hem de complir,o...multa.
Propos que:
1) llum d'evant i derrera.
2) matrícula " " "
3) assegurança,com a minim a tercers.
4) més control policial,inclus probas d'alcolemia i drogas.
5) sancions, ( exemplars ) per botarse,les normas de tráfic i per incivisma.
O tots " moros,o tots cristians" ja basta!!

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente