nubes dispersas
  • Màx: 17.98°
  • Mín: 8.99°
13°

Laia Malo i els seus 'Versets i cigarrets'

El passat divendres, dia 25 de juny, tengué lloc a Can Balaguer la darrera tertúlia sobre poesia dedicada a Laia Malo (Laia Martínez). Possiblement, quan aquestes vetlades literàries, organitzades per Kinesdues (Àngels Cardona i Maria Victòria Secall) i també per Maria Barceló, recomencin passat l’estiu, retornaran al seu espai habitual, és a dir, a la llibreria Lluna de Palma.

Laia Martínez i López o també coneguda com a Laia Malo (Berga, 1984) escriu, tradueix i s’expressa musicalment. És una de les meitats de Jansky, un duet (amb Jaume Reus) que experimenta amb la improvisació, els versos i la música electrònica. Cal recordar que Laia Malo compta amb una trajectòria poètica respectable: L’abc de Laia Martínez i López (2009), L’estiu del tonight tonight (2011), Cançó amb esgarrip i dos poemes (2015), Afollada (2016), Venus volta (2018) i el poemari Versets i cigarrets (2021), que va ser l’eix central de la tertúlia. Cal no deixar de banda que és llicenciada en Traducció i interpretació d’anglès i rus i gràcies a aquesta faceta podem gaudir de versions catalanes de Max Voloixin, Marina Tsvetàieva i Patti Smith, entre d’altres.

No cal dir que quan Laia parla, connecta, gairebé màgicament, amb les persones que l’envolten. Amb un to agradable, pausat i autèntic explica les seves passions literàries i personals amb un nivell d’autenticitat admirable, sobretot si tenim en compte que, en general, vivim en un món on la hipocresia i les aparences formen part de la nostra quotidianitat.

Ella mateixa explicà que Versets i cigarrets fou un encàrrec de la Universitat de Lleida abans del confinament. I arran d’aquesta convidada seleccionà poemes dels aplecs inèdits «La dona i els llibres» i «La dona i els bars», escrits entre el 2010 i el 2020. Laia ens convida a fer una passejada pels bars, llocs de trobada i inspiració per a artistes de tota mena, que després posa en relació amb un altre poema a la dreta. Es tracta, per tant, de parelles de poemes. Els viatges, els llocs per on ha passat i les seves experiències es fonen i es barregen en els mots que formen part dels seus pensaments poètics i reinterpretacions personals:

Es Pinzell [Palma ]

Us imagineu d’aterrar a Ítaca
i que només hi quedessin ampolles buides
de Xoriguer per terra i les burilles
dels versos que ens havíem après
de memòria per arribar-hi?

Doncs això
-i agafar alè i una gatera trista
i arromangar-nos, el dia després.

Referència: Versets i cigarrets. Laia Malo (Laia Martínez i López). Amb il·lustracions de Lorena Rivega, edició a cura de Julián Acebrón i Amat Baró. Edicions de la Universitat de Lleida 2021.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.