algo de nubes
  • Màx: 19.76°
  • Mín: 12.82°
19°

Medi Ambient, a les ordes dels terratinents

Ja no saben que més fer per a fer desaparèixer l’excursionisme, que curiosament també és part del turisme més sa. Pareixia que n’hi hauria prou de tancar la gran majoria de camins, t’ho penses: ara ja denuncien els mapes. Sí, un agent de Medi Ambient, que es deu considerar elegit per a preparar el retorn del PP, ha denunciat els mapes més prestigiosos arreu de l’estat perquè no els fan així com ell voldria, ignorant que pel mateix motiu també podria denunciar igualment els mapes de l’IDEIB o, ja que hi som, la constitució, que conté una sèrie d’articles que no s’han complit mai, a part que no contempla mantenir dos reis, però... Estam parlant dels mapes Alpina. Quina serà la pròxima ocurrència?

Com si fos ahir... Pels anys 70 uns jovenets intentaven travessar la Serra amb els mapes de Mascaró Pasarius, ja que els mapes militars marejaven, amb les corbes de nivell més obscures que els camins, que eren molt pocs, a part que la toponímia era un insult a la nostra terra i cultura. Als mapes de Mascaró al manco “estava clar” com anar d’una possessió a una altra, quan les possessions encara no eren hostils al poble que les va fer grans. Així aquells jovenets anaven de Puigpunyent a Banyalbufar, per exemple, amb els mapes aquells, i puja i davalla, i dreta i esquerra, i ara un torrent espès i després un argelagar més espès, fins que arriben... a Esporles (!?).

“Hòsties tu! El mapa devia estar equivocat... Això és que, en aquella cresta, havíem d’haver davallat cap a l’altra banda... Ja m’ho pensava... Ara no tenim temps de tornar enrera, ho haurem de provar diumenge qui ve...”

Així ho feren diumenge següent, ara amb un poc més de coneixement, de Puigpunyent cap a Banyalbufar, boten la carena cap a l’altra banda i a la fi surten... a Estellencs (!?). “Hòsties tu...”

Després varen descobrir que a les ‘Rutes amagades’ hi havia els mapes de Melcior Simonet, d’una claredat i eficàcia molt superior als anteriors. Les cèlebres excursions aquelles eren en format de revista enorme que no es podia dur a la motxilla, i a més sortien massa cares per a les possibilitats dels joves de l’època. Una solució era anar a la biblioteca provincial i copiar els mapes de mestre Melcior, després en varen poder fer fotocòpies en una mena de paper de vinagre primitiu, que també costaven bastant, encara no s’han inventat les fotocòpies a pesseta en foli normal...

Entrat aquest segle arribaren els mapes Alpina: allò ja era un altre nivell. Tot i què inicialment encara es fan a l’antiga, aviat comptarà amb un bon estol de col·laboradors amb GPS i altres en toponímia, qüestions naturals o arquitectura popular, que faran assolir unes cotes de perfecció abans desconegudes, amén d’una simbologia que ho abraça quasi tot, fins i tot s’ha hagut d’inventar un símbol exclusiu per a Mallorca: portes al camp.

La denúncia estrafolària podria haver estat una anècdota més d’un zelador amb febre hipertrofiada, però no és la primera vegada, ni la segona, que una extravagància infumable ocupa les planes dels diaris. Pareix esser que de fa més d’un any els AMA tenen ordre de perseguir els excursionistes, i no serà que a la Serra no hi hagi altres problemes molt més greus, la majoria dels quals ja s’han denunciat des d’aquesta mateixa pàgina.

Tots els esdeveniments dels darrers anys van en la mateixa línia: fer de la Serra una urbanització totalment privada a l’americana, per a ús exclusiu dels retenidors de terres. Ja només ens falta una reserva indígena, tancada per suposat, on ens posin els diumenges, amb sancions greus per a qui se li acudeixi incomplir les normes paternalistes, naturalment. La mitja dotzena de finques públiques i el GR dels orgues, amb tots els rètols prohibitius possibles, semblen tenir aquesta finalitat.

Tot hi val. S’està creant una zona d’exclusió per als voltors forasters invasors, que tenen el mateix nínxol ecològic que els “nostres”, o sigui que si els voltors forasters prosperen serà en detriment dels negres, per mor dels quals es prohibeix l’excursionisme en moltes zones, fins i tot la major part de l’any que no hi ha nius. I ja ho sé, que els voltors forasters varen arribar amb una ventada i això és natural, tant, que els voltors negres no pogueren arribar d’altra manera, però els mantenim artificialment, sine die. Idò manco misteri i manco ecologitis, que ja s’han fet seva els terratinents.

L’Ajuntament de Pollença, ja que parlam de voltors, és el paradigma de l’Horta petada de lloguer vacacional, il·legal o no, amb el major nombre possible, i més, de cases a fora vila, il·legals o no. Tota la doblerada generada, en detriment del bé comú, on va a parar? Joves pollencins que necessiten emancipar-se se n’han d’anar a sa Pobla. L’Ajuntament no té per expropiar un tros de camí, alhora que no té dallons per a fer valdre el dret tradicional d’accedir a la mar. El castell del Rei hauria d’esser el BIC més BIC de tots els BICs, però com que de voltors parlam... “Si així ho vol el senyor marquès, feis comptes, amics lectors, que no he dit res”.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pere Llofriu, fa mes de 2 anys

agraït pels comentaris

Valoració:3menosmas
Per Ben emprenyat, fa mes de 2 anys

I això que ara tenim un govern "progressista". No vull ni pensar com serà si tornin els altres!!!!

Valoració:8menosmas
Per Peus de pork, fa mes de 2 anys

Segurament estam davants uns fets delectius i que en un futur poden deparar responsabilitats penals, si es demostra que aquesta gent no es mou només per motius científics i raonables i a darrera hi ha compensacions i/o pagaments per part dels Capitostes !!

Valoració:7menosmas
Per Martí, fa mes de 2 anys

Molt ben dit, Pere, pla i clar. Només tenim polítics dòcils

Valoració:15menosmas
Per guillem, fa mes de 2 anys


Gràcies Pere per dir aquestes veritats que fan empegueir a la gent que ens governa

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente