cielo claro
  • Màx: 22.59°
  • Mín: 13.08°
22°

Desè aniversari de ‘Tot tancat i amb un pany rovellat’

El govern està entusiasmat amb el diploma ‘Com Mentres’ que ens varen donar els del segell ‘Patrimoni de la Humanitat’, ja fa 10 anys, i ho vol celebrar amb 40 actes per a celebrar que “Every day is Sunday in Mallorca, all the birds are singing in the Sky”. Però...

Cal suposar que l’acte 40è serà un funeral per l’excursionisme clàssic. M’hauria estimat més que el celebràs l’enyorat mossèn Pep Estelrich, al cel sia, però també crec que el veterà Palos el Jove, com a bon representant de la tradició, i Tomàs Vibot, que ha estudiat llatí, faran un bon paper.

Fa deu anys ja estava tot tancat, i si faltava res ho han tancat aquests anys. Ara estan tancant el cèlebre camí vell de Palma a Puigpunyent, que en la legislatura anterior es va anunciar d’obertura imminent (el camí més vell que el pastar), quelcom semblant per s’Estorell de Lloseta. La cèlebre connexió d’Esporles a Valldemossa és una mena de gimcana, amb la bruixa de la granera, i això que tenim un senador esporlerí que vol batre el rècord de donar llauna que ostenta Pere Sampol (què fa la resta del Senat?). De Valldemossa cap a Pastorix no se sap. Si no l’han llevat darrerament, a Valldemossa tenen un “prohibido el paso” en un carrer urbà, que és el mateix camí de sa Comuna i el mateix GR dels orgues, que continua d’excusa de propaganda institucional sense solucionar cap problema dels que estam plantejant.

Per no entrar en detalls dels que tenen els dallons foradats de botar filferrada. S’ha tornat a tancar el camí de Son Maiol a Establiments, després de pintar-lo de GR i després de celebrar una llei de camins que havia de servir per a no se sap què, però s’estan perdent tots els plets. I a Pollença la vergonya, si és que en quedava.

Si queda qualque forat és perquè no tothom pot estar tot lo dia posant filferrada de pues a tot el perímetre de la ex possessió, que arriben a esser molt de metres, o quilòmetres, i el rendiment, a jutjar pel que sembren, és res. Tot i això no són pocs els que continuen invertint tot el seu capital en filferrada, barreres amb pany rovellat i rètols de disparar a les cabres, que per a això les tenen. Cal suposar que directament no hi ha subvencions per a això però... fent el colló (foto), aquí el més beneit fa rellotges.

Fa deu anys la Serra de Tramuntana ja era una reserva de xaletarros, hotelets rurals, zona per a matar animals i sobretot trasts per a especular. Els darrers 60 anys els preus han anat pujant mentre l’activitat agrícola desapareixia, i res no fa pensar que res canviï a mitjà termini. Per altra banda els que tenen doblers al banc encara són motiu de befa i escarni, això els privilegiats que han acumulat uns estalvis, i ara aquesta crisi d’època, encara és rendible invertir en metres quadrats, dels que siguin. En acabar els fastos ja poden organitzar 40 actes més per a celebrar la llei de l’habitatge del Partido Español.

El més rendible durant molts danys encara ha estat fer obra d’estraperlo, i si a damunt encara ho pots llogar d’estraperlo, vejam qui serà el betzol que es posarà a remenar els gavilans per fer un jornal. Per la Serra, si hom troba algú fent feina no sol esser amb aquest artefacte, si de cas serà amb una moto-serra, o posant filferrada. Tot això evidentment va molt millor si ningú no et veu.

Ara, de subvencions, que ni hagi. Això sí que és una característica mallorquinarra, amén d’espanyola i de lliberals i espavilats sense fronteres. Fa uns deu anys feren furor les subvencions de “fer net olivars” o una cosa així. No seria cap doi aclarir quanta filferrada i barreres es varen posar amb aquelles subvencions, a part d’arreglar porxos per anar a fer la paella dels diumenges, o si algú sap d’olivars reactivats, quants litres d’oli produeixen o quants llocs de feina han proporcionat, també seria interessant saber-ho. També n’hi ha que tenen subvencions per “fer net” perquè sí, per llevar pinar, per exemple, o sigui llevar bosc, adesiara amb ovelles. I quan demanes una platet de costelles fan pagar de 15€ per amunt. A Ronda donaven costelles amb el menú complet a meitat de preu, i ara diuen que dur-ne de nova Zelanda encara és més econòmic, amb l’avantatge que els excursionistes no hem de subvencionar les ovelles de Nova Zelanda.

En articles anteriors ja hem assenyalat que fins i tot en cas d’hotels rurals, que són ex possessions, fora de la mirada dels turistes, que no és gaire llarga, tot fa flamada: arquitectura popular, sementers abandonats i camins tancats. Aquests hotelets, i la resta sempre són venals. Els camins tradicionals compliquen l’especulació amb les ex possessions. Aquesta és la qüestió.

Tot un poema d’esquizofrènia: si sense turistes la Serra ja està petada, perquè se’n continua fent propaganda institucional?

I ja que ens hem ficat en política, aquella pallassa de Madrid que sospira per governar amb VOX i que té per lema “Socialisme o llibertat”, passat a la Mallorca profunda del PP (el partit de la pallassa aquella), la famosa “llibertat”, deia, a la Mallorca tancada, què podria esser?

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.