muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

Allò urgent, allò important i la cohesió social

Em dol haver de reconèixer que Mallorca i les Illes Balears no tenen societats cohesionades. De fet, són molt lluny de tenir-les.

La crisi post pandèmia que ja ha començat duu afegit el perill de deixar una societat encara més descohesionada, separada en guetos o en compartiments estancs, que viuen d'esquena uns dels altres i que es miren amb recel i desconfiança. Situació que sol ser font de conflictes.

Els governants actuals no s'enfronten només al repte majúscul d'afrontar la major crisi sanitària dels darrers cent anys i a una nova crisi econòmica. S'enfronten, també, a la necessitat d'oferir sortides el més immediates possibles a la crisi i, al mateix temps, a oferir sortides bones per al futur... i ja sabem que moltes vegades atendre allò urgent fa que corris el perill de deixar de banda allò important.

Aquí i ara allò urgent són les crisis sanitària i econòmica i allò important, garantir i augmentar la cohesió social

El Govern i les demés institucions haurien de ser capaços de, mentre afronten allò urgent, preparar allò important. Segurament, serà imprescindible comptar amb tothom per fer-ho.

Aquests dies he proposat cinc mesures per garantir i millorar la cohesió social, que avui em limitaré a formular i en una altra ocasió, desenvoluparé amb més detall.

1 - Creació i revisió anual de l'Índex Balear d'Excel·lència, Felicitat i Benestar (IBEFB) amb indicadors per mesurar l'excel·lència i el benestar econòmic, ambiental, físic, mental, laboral, social, cultural i polític
2 - Posada en marxa de la Renda bàsica, universal i incondicional.
3 - Escola per a pares i mares. Els centres d'ensenyament i alguns dels espais culturals han d'oferir cicles de formació i reciclatge destinats a progenitors. Amb continguts des de cultura general, educació cívica, reforç lingüístic a matèries imprescindibles per a exercir de pares i mares (internet, bulling, diversitat de gènere i orientació sexual...)
4 - Ensenyament gratuït i de qualitat de 0 a 18 anys. Tot i que seria més adient i recomanable que l'entorn social facilitàs l'educació i la cura dels infants, actualment és imprescindible garantir la gratuïtat dels centres dedicats als nins de 0 a 3 anys. També caldria pensar en incentius per als estudiants d'ensenyament superior.
5 - Organisme de promoció i coordinació d'espais, equipaments, circuïts i intercanvis culturals. Tots els pobles i totes les barriades han de tenir centres culturals / biblioteques ben equipats i perfectament connectats... amb gestió mixta entre institucions i entitats culturals. Han de ser espais que puguin acollir des d'estudiants que no tenen les condicions necessàries a ca seva per a estudiar, fins a sessions d'assajos de les diferents expressions de la cultura d'arrel i tradicional de cada una de les illes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Macià, fa mes de 3 anys

"Balmaño",
Ara resulta que sou dos franquistes en el fòrum, però has d'entendre que sigueu mals de distingir perquè estau fets amb el mateix motlo de "Una, Grande y Libre".
Comprenc que no t'agradin les classes de català, la llengua que mamares a ca teva però que, després de quaranta anys d'adoctrinament franquista i altres quaranta de sofrir la democràcia, la dus tan rovellada que ja no recordes si "l'ase va dir al porc orellut" o si "el porc va dir orellut a l'ase", cosa ben certa perque l'ase té unes bones orelles.
Tant tu com jo tenim antecedents franquistes, però amb una diferència: jo vaig esser a temps de vomitar aquelles metzines que em feren beure de nin; en canvi tu en begueres durant quaranta anys seguits, i tantes metzines són males de vomitar. A posta el franquisme se t'ha cronificat.
Qui amolla desbarats en aquest fòrum ets tu. Un darrere l'altre, i amb una actitud de prepotència tan falsa com ridícula.
Si dubtes de la meva mallorquinitat, què he de pensar jo de la teva? ¿Ara resultarà que hi ha un mallorquinisme franquista? El fanatisme i la xenofòbia els deix per tu: són cosa teva i de l'extrema dreta en general. Segur que en pots donar lliçons!
I a damunt dones les gràcies a en Tomeu, com si fósseu amics de tota la vida. No crec que ell esperi ni vulgui la teva amistat, la d'un franquista fort i no et moguis.

Valoració:0menosmas
Per balmany, fa mes de 3 anys

"Haber" si te enteras Matías, o sea Macià, o sea "M" y deja de dar clases que nadie te ha pedido y, además, no las necesitamos para nada.
Los hay que "continúan" haciendo el payaso; en cambio otros, lo son
Hablas de franquistas ya que conoces bien el tema. Familiar directo de algunos de ellos, que se pasaron la vida vomitando. O siguen.
Dicho por ti mismo. Ni a tus ancestros, respetas
Balmany y "Claro que sí, guapi", son dos personas distintas sin que nada tengan que ver la una con la otra.
Entérate de una vez todas, y no dirás barbaridades e inexactitudes.
Mallorquín, supuestamente. Catalanista, izquierdoso, fanático y xenófobo seguro.
Una perla, este Matías, o Maciá o "M".
Tomeu: gracias por tu paciencia.

Valoració:0menosmas
Per Pep Botella, fa mes de 3 anys

Un bon nombre de propostes polítiques tant interessant com discutibles segons l'ideologia, encara que poria esser més comprensible per una proposta nacional (capaç d'agrupar totes les ideologies) socialista humanista, humanitari. Tot serà possible amb independència així com lligar el cans amb llonganisses, quan ens deixen de robar o els que ens robin portin la nostra bandera.
És una llàstima que una article periodístics no tingui el seu lluïment en la llengua i el llenguatge i es redueix a la doctrina. Ben val la prèdica i el sermó quan ens fa voure el vertader camí a la salvació i al benestar de tota la comunitat, entesa com esglèsia vertadera. Un esquema numerat pot esser aclaridor encara que ens fagi perdre el sentit literari o artístic, el gust per l'estètica, algunes vegades convé sacrificar-la en nom de …, tan se val.

Valoració:0menosmas
Per Macià, fa mes de 3 anys

Evitar el "lo" neutre reemplaçant-lo mecànicament amb "allò" no sempre és una solució bona. Segons com es faci, no és gramaticalment correcte i sona artificial i forçat.
En aquest article, hi ha un abús d'aquesta solució mal aplicada, començant pel títol i repetit un parell de vegades dins el text: "allò urgent", "allò important".
Sona més natural (i gramaticalment és correcte) "allò que és urgent", "allò que és important", "allò que importa", "les coses urgents", "les coses importants", "les urgències", "les prioritats"...
Anar combinant aquestes solucions enriqueix l'estil de redacció, aporta naturalitat i lleva monotonia, sens dubte.
I el franquista del fòrum continua fent el pallasso. Però un pallasso sense la gràcia d'aquells pallassos professionals i genials que eren en Fofó, en Miliki i tota la família. Un pallasso espenyat, que diria en Llorenç Capellà.

Valoració:-2menosmas
Per Ost, fa mes de 3 anys

Ensenyament gratuit! Ja ja . Mes impostos

Valoració:1menosmas
Per Pedro, fa mes de 3 anys

tant de bo tenguessim polítics que aspirassin a l'exvel·lència i no es deixassin arrossegar per allò de qui dia passa any empeny.

Valoració:1menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa mes de 3 anys

Madre mía, Tolo eres un crack.
Debes tener la cabeza ardiendo.
Creas propuestas con una facilidad sólo destinada a las mentes más privilegiadas.
Tus últimos artículos son compendios de sabiduría salomónica.
Cuando des el salto a la política, cuenta con mi voto.
Sin sarcasmos.
Sin fisuras.
Es tuyo.
Lo mereces.



Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente