algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.33°
15°

Prohibició de les armes nuclears

De totes les armes creades per l’ésser humà, les nuclears són les més destructives, inhumanes i indiscriminades. El grau de devastació que causen i els seus efectes radioactius (que són persistents, es propaguen i produeixen danys genètics gravíssims) no es poden comparar amb cap altra arma. Són una amenaça a la supervivència humana. Una sola bomba nuclear detonada sobre una gran ciutat podria matar milions de persones. L’ús d'unes quantes bombes nuclears mataria directament milions de persones, alteraria el clima global i causaria una fam generalitzada.

Les armes nuclears són les úniques armes de destrucció massiva que encara no estan prohibides per cap convenció internacional, tot i que són les de major capacitat destructiva.

Diverses organitzacions pacifistes de la societat civil, amb els suport de governs, organitzacions mèdiques i humanitàries, supervivents d’Hiroshima i Nagasaki i altres col·lectius, han treballat per aconseguir un tractat eficaç i definitiu que prohibeixi les armes nuclears.

El 7 de juliol del 2017, després d’anys de campanyes i negociacions, es va debatre i aprovar a les Nacions Unides el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). A partir d'aquí, era necessari que un mínim de 50 Estats el signassin i el ratificassin, perquè pugui entrar en vigor i avançar cap a l’eliminació total d’aquest tipus d'armament.

El passat dissabte, 24 d’octubre de 2020, el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears de les Nacions Unides va aconseguit la ratificació dels 50 Estats necessaris perquè pugui entrar en vigor. Hondures, Jamaica i Nauru han estat els tres darrers a fer-ho. D’aquí a 90 dies, el 22 de gener, el Tractat entrarà en vigor consolidant la prohibició de les armes nuclears 75 anys després de que s’utilitzassin per primera vegada.

És una fita històrica. Una vegada el tractat entri en vigor, tots els Estats membres de l'ONU hauran d’implementar les obligacions positives que implica i seguir les seves prohibicions.

És important remarcar que els Estats membres de l'OTAN (entre els quals, el Regne d'Espanya) no han ratificat el tractat.

El 2017, a instàncies de FundiPau el Parlament de Catalunya i el Congrés dels diputats espanyol, varen aprovar proposicions no de llei on es demanava al govern de l’Estat que s'implicàs en el desarmament nuclear tot donant suport al naixement del Tractat.

Estaria molt bé que el Parlament de les Illes Balears també es pronunciàs a favor de la prohibició de les armes nuclears.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Paninsulars mos roban", fa mes de 3 anys

Per ara no se ha demostrat que pugui haver
armas nuclears.
Lo que si hi ha són bombas que escampan
la radioactivitat.
Las fotos históricas sobre 'explosions nuclears' són molt sospitosas.
Las fotos de las desvatacions sobre Hiroshima i Nagasaki pareixen bombadejos de bombas explosivas i incendiarias a més amb contaminació de materials radioactius.

Valoració:-1menosmas
Per idò sí, fa mes de 3 anys

Tot el que es faci per aconseguir l'efectiva prohibició de les armes nuclears serà benèfic per a la humanitat. No hauria de quedar al món un sol país que no subscrigui l'abolició d'aquest tipus d'armament que pot ser causa de l'extinció de la majoria d'animals a la terra, i de l'acabament de tot vestigi de civilització. Tot el que han fet els humans, en molts de milers d'anys, i els mateixos humans, poden anar-se'n en orris.

Valoració:4menosmas
Per I tant, fa mes de 3 anys

Ni los Usa, ni Rusia, ni Francia, ni India ni el Reino Unido, ni siquiera Israel renunciarán jamás a sus armas nucleares.

Paradójicamente saben que ellas representan su seguridad nacional. Basta dar un repaso al programa de submarinos nucleares de Francia. O como los USA lanzan sus sumergibles de la clase Virginia al mar, casi cada día. ¿No es un sarcasmo que India y Pakistán sean "paises nucleares"?. Por ejemplo.

Las actuales solo se irán destruyendo, cuando dispongan de otras más mortíferas. Una cruel verdad. Con lo que cuestan, se podrían cubrir las necesidades de toda la Humanidad, empezando por sus propios nacionales.

Bien están todo los Tratados contra su prohibición, pero quedarán en agua de borrajas.

Lo del Parlament balear, una pijadita más si se lleva a cabo. Otra ocurrencia.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente