algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

L'hora de la ruptura

Ja sabeu que aquí som més partidaris d'encertar els debats que no d'encetar debats.

L'any 1983, les Illes Balears varen accedir a l'autonomia. El 1986, el Parlament va aprovar la Llei de Normalització lingüística.

L'any 1994, es presentava la nova plataforma Joves de Mallorca per la Llengua. L'any 1995, el Govern promulgava l'anomenada 'Ordre Rotger' que 'liberalitzava' l'ensenyament en llengua catalana. Aquell anys el sindicat estudiantil BEI convocava una manifestació en contra de l'ordre governamental, l'Obra Cultural Balear s'hi pronunciava en contra i es feia el primer Correllengua i la primera Diada per la Llengua, amb èxit de participació en ambdós casos.

Durant el període que va de 1983-1986 a 1994-1995, l'OCB i el moviment per la Llengua, la Cultura i el País varen fer una feina molt positiva. Varen actuar com un lobby hàbil i eficient davant les institucions.

A partir de 1994-1995 i amb l''Ordre Rotger' com a espurna, o com la gota que fa vessar el tassó, l'OCB i el moviment per la Llengua, la Cultura i el País denunciaren públicament que al ritme que anava el procés de normalització lingüística, no s'assolirien mai els objectius i varen passar de treballar al costat del Govern a fer-ho front al Govern.

És bo recordar que el 4 de juliol de 1997, el primer govern de Jaume Matas aprovava el Decret 92/1997, conegut com a 'Decret de Mínims', que rectificava l''Ordre Rotger' i que havia estat anunciat el dia abans de la tercera Diada per la Llengua.

La política lingüística ha seguit marcant la política a les Illes Balears tots aquests anys. Va ser clau en la derrota electoral de Matas i en la constitució del primer Govern de 'Pacte de progrés', el juliol de 1999.

La política lingüística va marcar absolutament la legislatura 2011-2015 amb José Ramón Bauzá al capdavant del Govern, amb mobilitzacions populars diàries, amb vagues de fam, vaga indefinida de docents, i las massives manifestacions del 25 de març de 2012 i la del 29 de setembre de 2013.

La qüestió lingüística va ser determinant en l'enfonsament del Partit Popular i en l'accés al Govern de les forces d'esquerres.

Durant la legislatura de 2015 a 2019, el Govern va trair els votants i el moviment per la Llengua, la Cultura i el País i va fer una política lingüística nul·la, mentre que, amb bones paraules, intentava asfixiar les organitzacions pro-llengua catalana.

En l'actual legislatura hi ha hagut algun gest de rectificació formal, però crec que és difícil no coincidir en l'afirmació que al ritme que anam, el procés de normalització lingüística no assolirà mai els objectius.

Podem afirmar, idò, que si el moviment per la Llengua, la Cultura i el País no vol esdevenir còmplice d'aquesta situació, ha arribat l'hora de la ruptura amb el Govern.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 3 anys

El nom del nostro parlar ès LENGO, noltros li deim
llengo, altres pobles 'fablan' i així 'parle', 'parla',
'fabla', 'fable', 'bable', etc.
Els catalans parlan Lengo, els mallorquins també però
millor que els catalans, millor dit parlavan.

Valoració:-1menosmas
Per Joan Guasp, fa mes de 3 anys

Només hi ha una solució, que la llengua pròpia de les Illes Balears i dels Països Catalans sigui l'única llengua oficial. Si fóssim independents no tindríem cap problema en aquest sentit.

Valoració:1menosmas
Per @ I tant, fa mes de 3 anys

Lluny. Et feim sa cobra.

Valoració:1menosmas
Per I tant, fa mes de 3 anys

Bon día:

Dado que tienes una fijación conmigo casi casi enfermiza, te contestaré. Digas lo que digas, por mi, punto final.

Pese a lo que puedas pensar, no he errado el tiro; tengo la compensación dióptica perfectamente equilibrada y los tiros van donde deben ir, pese a que no os gusta ¿Por qué será?. Parece que hay tabús totalmente intocables. Alla cada cual.

Falso. Aquel Estado que todos conocemos y que soportamos más o menos bien (los hay que todavía vomitan), hace más de 45 años que pasó a mejor vida. Nadie ni nada impide a la prensa mallorquina, (U. Hora y Diario de Mallorca, un suponer), a cambiar de idioma. Nada ni nadie. Solo el mercado, querido amigo. Y el mercado siempre es el juez de todas las aventuras empresariales. Y si no han cambiado, es, lisa y llanamente, porque no tienen clientes. Les basta ver el ejemplo del Baleares papel, editando en catalán. Serán catalanistas, que lo son, pero no tontos. Todos caéis en vuestras propias incongruencias.

El Estado no hará ningún esfuerzo. ¿Cómo es posible que te pasen por la cabeza ideas tan peregrinas?

Hablas, en otro ejemplo ilusorio totalmente irreal que "tota la població de les Illes Balears s'aninà adaptant a la nova situació i el català tornarà esser la llengua de referència". Vaya, qué cosas. Si para bien o mal (mejor para mal), la mitad de la población de la isla es castellano parlante y no hará ni hace nada para cambiar de registro; cómo se te ocurre vivir en un mundo totalmente imaginario. No dudo de tu buena voluntad, pero las cosas son cómo son y no como las quisiéramos.

Soy una persona muy humilde y de poquísimos estudios, pero lo suficientemente consiente para entender que las cosas jamás volverán a ser como las conocimos los que ya no somos chavales.

Las lenguas poderosas, siempre aplastan a las que no lo son o son más pequeñas. Yo soy de los que creen que el catalán (siempre le hemos llamado mallorquín), no desaparecerá nunca, siempre que se enseñen las modalidades lingüísticas de este pequeño país, cosa que no se hace. Que se deje de paises catalanes y se enseñe a amar la tierra donde hemos nacido. Pero los tiros no van por ahí. Se pretende construir una nueva nación, fuerte y poderosa y cuando se tenga, a la otra se la envía a tomar viento. Yo no estoy en estas cosas. Más arriba se habla de "rupturas".

Cualquier palabrita que huela a propia es gonellismo. Y si empleas el castellano eres, sin más, un facha. Si te mueves no sales en la foto. A muchos mallorquines, vete a saber los motivos (que los sabemos), la palabra "catalán" les levanta sarpullidos en la piel.

Y al igual que determinada prensa mallorquina escribo, otra vez en castellano.

Un abrazo.

Valoració:-1menosmas
Per Macià, fa mes de 3 anys

"I tant", erres es tir culpant el diari Última Hora (o qualsevol altre medi de comunicació) de la castellanització. Si bona part de la premsa mallorquina no ha pogut i no pot funcionar en català és perquè encara hi ha molts de mallorquins que foren escolaritzats en castellà i són analfabets en la seva llengua.

Qui ha de fer el primer esforç per revertir la castellanització és qui la va provocar: l'Estat. Amb una política lingüística que afavoresqui l'ús del català arreu i de manera efectiva (com va afavorir i afavoreix l'ús del castellà), tota la població de les Illes Balears s'anirà adaptant a la nova situació i el català tornarà esser la llengua de referència pel conjunt de la societat, com ho havia estat durant segles fins que la castellanització ho va capgirar tot.

Qui vulgui sebre quina política lingüística és efectiva per recobrar el català, només ha de seguir l'exemple de la política aplicada per l'Estat respecte del castellà i aplicar-la al català. Tot està inventat!

Valoració:3menosmas
Per jbm, fa mes de 3 anys

Manifest Anticolonialista de Jubilats per Mallorca .........
.......... 6. 1. És clarament colonialista el fet que a un territori hi hagi una llengua amb un grau d'obligatorietat de coneixement superior al grau d'obligatorietat de coneixement de la llengua pròpia dels indígenes d'aquell territori. Per això volem que el coneixement de la nostra llengua hi sigui, com a mínim, tan obligatori com ho és, actualment, el coneixement del castellà (i/o com ho pugui arribar a ser el coneixement de qualsevol llengua).

Valoració:3menosmas
Per David enseńat, fa mes de 3 anys

Estic dacordd amb el que diu el sr marti.

Valoració:3menosmas
Per francesc, fa mes de 3 anys

Una interessantissima reflexió.

Valoració:3menosmas
Per I tant, fa mes de 3 anys

"... tot haurà de ser escrit en catalá".

"A buenas horas mangas verdes" o "consejos vendo, que para mí no tengo"

Comença per anar an es de ULTIMA HORA (Ja heu saps, 127 anys) i els comptes es conte. Tu i en Martí Florit.. Vos enviarán amb bones paraules a fer punyetes. Cap d'es dos mourá un dit. Davant es teclat sou molt valents.

Valoració:-3menosmas
Per Joan, fa mes de 3 anys

" (...) és difícil no coincidir en l'afirmació que al ritme que anam, el procés de normalització lingüística no assolirà mai els objectius."

Fantàstica descripció de la política lingüística espanyola, de la qual en són còmplices els partits polítics Balears, socialistes i podemites inclosos.

La vertadera normalització lingüística és que el català deixi de ser cooficial i passi a esdevenir oficial. Amb aquest canvi, tothom estarà obligat a aprendre el català i a utilitzar-lo, ja que tot haurà de ser escrit en català.

A casa nostra, la nostra llengua és la que ha de tenir tots els drets. Qualsevol altra cosa, és colonització!

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente