nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.03°

Amb la despesa militar, indignar-se no basta!

L'admirat Xavier Antich, a un article publicat el febrer de 2016, escrivia: "... entre les pàgines del diari, plenes d'escriptura, busquem sempre paraules que ens retornin la realitat rica de significat. No busquem només informació: busquem sentit. Com allò que sempre ens manca". D'ençà que vaig llegir aquest article, sovint trob paraules que em retornen al sentit del compromís per a capgirar tantes coses. Això em passa, indefectiblement, cada pic que llegeix alguna informació sobre despesa militar.

És mal de fer pensar que no manca molt, però molt, sentit crític entorn de les xifres de la despesa militar. És sorprenent que no sigui un assumpte amb més presència als mitjans de comunicació. El cas és que la informació disponible és d'escàndol. Una indecència!

Posem per cas el darrer informe del Centre Delàs d'Estudis per la Pau que, entre altres coses, ens informa que el Regne d'Espanya -que ocupa el lloc 17 del rànquing mundial en despesa militar- va gastar l'any passat 20.500 milions d'euros en partides militars. Això és l'equivalent a gastar 55 milions diaris! En el negoci militar s’aplica el criteri de la inexistència de límits. No n'existeixen mai de retallades en aquest capítol, tant se val que estiguem immersos en una crisi social brutal, o visquem en períodes –cada vegada més curts- d'una certa bonança social.

Per si això no bastés per a indignar-se, el Centre Delàs ens presenta comparacions entre allò que l'estat espanyol es gasta en armament, i el seu equivalent en inversions alternatives en sanitat. Convé no oblidar aquelles rodes de premsa durant l'Estat d'Alarma amb tant d'uniforme militar. Però, sobretot, no es pot negligir que, en paraules de l'informe que coment, "si aquesta ingent despesa militar de més de 20.000 milions anuals destinats (segons els governs) a proporcionar seguretat, s'hagués destinat a l'àmbit de la salut i dels serveis socials, de ben segur haurien proporcionat una major Seguretat a la ciutadania".

I, tanmateix, aquestes dades són només les d'Espanya de la pandèmia mundial d'armamentisme a dojo. El document del Centre Delàs ens informa que la despesa militar mundial s'enfilà l'any passat als 1,92 bilions de dòlars, 95.000 milions més que el 2018.

Tot plegat té molt a veure amb el capitalisme financer i extractiu d'avui en dia. Per això, són tan importants accions com ara #DesarmandoIndra o #AccionariadoCrítico. Recordeu el que deia Eduardo Galeano: "Mucha gente pequeña, en lugares pequeños, haciendo cosas pequeñas, puede cambiar el mundo". Idò això: Indignar-se no basta!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per sebastià, fa mes de 3 anys

I a mi no m'han donat ni un tirador de pedres...
De la resta del comentari, només puc dir que hi estic totalment d'acord i que llastimosament aqui només hi podem afegir com a l'esglesia ..."con ella hemos topado", o sigui, aguantar-se.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente