cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 17°
17°

Carta als negacionistes

Estimats negacionistes,

Cadascú és lliure de pensar el que vol, naturalment. Sent a dir que el canvi climàtic és un procés natural i que nosaltres no hi podem influir. Permeteu que pensi que l'acció humana accelera el canvi climàtic. El que no s'acaba d'entendre és com aquesta afirmació serveix per negar el canvi del model actual de mobilitat a les nostres ciutats i pobles. Un canvi molt necessari.

És un fet demostrat que alenar els fums produïts pels vehicles de combustió fòssil no és gens positiu per a la nostra salut. Aquests fums perjudiquen els pulmons i el seu revestiment i provoquen sibilàncies, dispnea i dificultats per respirar. El 33% dels infarts cerebrals es deuen a la contaminació de l'aire, segons un estudi de la universitat tecnològica d'Aukland.

Per una altra banda, les nanopartícules presents a l'aire viatgen per la sang i s'acumulen als vasos sanguinis dificultant la feina del cor. De la mateixa manera, les persones exposades al diòxid de nitrogen i a aquestes nanopartícules augmenten en un 60% el risc de sofrir alteracions de la son.

També augmenta el risc del síndrome d'ulls secs i de conjuntivitis al·lèrgica, així com els problemes associats a les lentilles. A més, la contaminació contribueix augmentant en un 10% la incidència del càncer a la població que la sofreix. Pot, també, contribuir a rompre el material genètic o alterar el funcionament del sistema hormonal. Durant l'embaràs, problemes greus com la preeclàmpsia tenen més probabilitats d'aparèixer. Ho diu un estudi de la universitat de Copenhague.

A la pell, s’altera la barrera cutània i això pot desembocar en èczemes, taques de l’edat, arrugues i altres signes d'envelliment. Pel que fa als infants que viuen a zones contaminades, s’ha observat que tenen més probabilitats de desenvolupar diabetis.

Tot aquesta contaminació creada per els vehicles de combustió fòssils a las nostre ciutats i pobles causa unes 400.000 morts per any a Europa. A l’estat espanyol li està costant uns 3.600 milions d'euros anuals.

Aquests arguments haurien d'esser suficients per eliminar el caducat model mortal de transport actual. Per la vostre salut i la dels vostres fills, estimats negacionistes, aplicau el sentit comú i uniu-vos a la transformació cap a una millor mobilitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.