algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 20°
27°

Primavera electoral, la recta final

Dimarts 21, ja som a la recta final d’aquesta primavera electoral que ens ha ocupat les darreres setmanes, els articles dels dimarts a aquest mitjà de comunicació. Ja hi som, queden només cinc dies pel diumenge 26 que anirem a votar, com ja sabeu, amb quatre paperetes a dipositar a quatre urnes.

Haureu vist enquestes en el cap de setmana. No us en fieu. No ho hem fet mai, la gent d’esquerres. A vegades les hem cregudes i ens hem pegat una sabatada important, quan el dilluns següent hem comprovat que s’havien errat de prediccions. Aquestes darreres diuen que poden ser favorables, molt justet. No us confieu. Molta gent no vol dir a qui pensa votar, les dretes es presenten dividides, és cert, però coneixem que a l’hora de la veritat són actives. En aquesta cita no cal l’abstenció.

Aquesta setmana darrera han vingut per aquí els líders estatals, des del diumenge ens han visitat els caps dels partits que tant surten per les televisions. Els partits sobiranistes com és MÉS no en tenim d’aquests. Fins i tot un partit nou, només de Palma, ha fet rodes de premsa amb representants d’altres indrets, per donar força als seus missatges.

MÉS per Mallorca, aquí, MÉS per Menorca a l’illa germana, no els ha calgut aquest suport, tenen prou bagatge de bona feina feta, prou propostes de continuar-la, reconeixent les errades si n’hi ha hagut, sense actituds de prepotència ni supèrbia. I bona gent els dóna suport. Gent de molts pobles, i també de Ciutat, que han dedicat hores del seu temps lliure per anar a les paradetes, per organitzar cafès amb els i les caps de les llistes. Per fer el porta a porta amb les persones conegudes, properes, on han repartit els sobres amb les candidatures a les quatre institucions que s’han d’escollir.

N’Alice Weber, número cinc a la candidatura al Parlament Europeu, per Compromís per Europa que encapçala el valencià Jordi Sebastià, carregada d'il·lusió, d’experiència municipal, amb propostes legislatives agosarades per enfrontar-se al canvi climàtic, a la destrucció del nostre medi ambient, per establir xarxes de solidaritat amb aquells que cerquen una vida digna a les nostres terres. Una valenta dona que treballarà amb Els Verds europeus, amb la gent sobiranista d’esquerres que vol una Unió Europea dels pobles, de les persones, oberta a la riquesa de la pluralitat. Que s’enfrontarà amb coratge a les propostes de l’extrema dreta tan present a molts països de la UE.

En Miquel Ensenyat i na Fina Santiago, un tàndem, un equip molt potent, amb la motxilla de molta feina feta, pel que fa a la pluralitat de les forces polítiques que han conformat els Governs de les institucions on han tingut responsabilitat. Un, com a màxim representant del Consell de Mallorca, amb més competències estatutàries, amb un govern plural, l’altra amb una Conselleria d’Afers Socials i Cooperació que coneix directament les necessitats d’aquella part de la societat que més necessita els doblers públics, per què són els més oblidats, els més vulnerables.

Na Bel Busquets, cap de llista al Consell de Mallorca, amb l’experiència de gestió que li ha donat ser la Vicepresidenta del Govern de les Illes Balears, amb la difícil Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, fa tàndem amb en Guillem Balboa, batle d’Alaró fins diumenge, un company que no ha tingut cap emperò a encapçalar una llista al Congrés i fer una magnífica campanya, finalment perdedora per la força del vots cap a partits estatals.

En Toni Noguera, en Joan Francesc Canyelles, en Rafel Sedano, en Jaume Tomàs de l’àrea metropolitana formada per Palma, Marratxí, Calvià, Llucmajor, amb les propostes importants per millorar l’eficàcia dels serveis públics que podem compartir, com el transport, cultura, gestió de l’aigua i altres. Són homes que han donat proves de saber treballar en equip i respecte a la pluralitat dels seus socis. Batles i regidors que han aconseguit fer polítiques d’esquerres als Ajuntaments, sigui des del govern, sigui amb propostes des de l’oposició.

Dones com, na Maria Ramon a Esporles, na Malen Perelló a Llubí, n’Aina Sastre a Alaró, na Laura Celià a Sóller, na Margalida Puigserver a Algaida, na Caterina Mas per Petra, n’Alice Weber per Inca ... Fins a catorze futures batlesses del total de quaranta-vuit candidatures dels pobles, presentades a Mallorca, ens donen mostres del treball cooperatiu, del coratge, del compromís per plantejar polítiques transformadores a l’àmbit municipal.

La recta final d’aquesta setmana per aconseguir majories d’esquerres, als municipis, als Consells, al Parlament de les Illes que puguin conformar governs valents, cohesionats, que puguin continuar la feina feta o iniciar-la en aquells pobles on eren a l’oposició.

De dimarts a diumenge hem de continuar convencent de la necessitat d’anar a votar, a les amistats, als companys i companyes de la feina, a la família. Raonant que l’abstenció només afavoreix a les dretes, que han descobert la pluralitat abans amagada dins el PP.

Les persones d’esquerres amb responsabilitat democràtica hem d’anar a votar conscientment, perquè no volem que tornin governs de dretes que proposen polítiques desenvolupistes en temps d’emergència climàtica i mediambiental.

Perquè volem més sobirania, més protecció del territori i del nostre entorn, més igualtat, més cohesió social, més cultura, més protecció del nostre patrimoni, més feminisme.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.