Divendres 28 i dissabte 29 hem viscut als Jardins de la Misericòrdia de Palma la Fira del Mercat Social, amb trenta expositors, els nomenaré tots perquè vegeu la varietat i la diversitat que hi havia: Treball Solidari, Zaqueo, S’Altra Senalla, Espiral, Moiré, Aguait, Edicions del despropòsit, REAS, Fundacions Darder Mascaró, Oikocrèdit, GOB, Deixalles, FIARE banca ètica, Entrepobles, Apaema, UCTAIB, Caixa Colonya, Nono, GEA, Retorna, Koluté-Càritas, Fundació GIOR, congdIB, Ona Mediterrània, Ecotxe, Som Energia, FairCoop, Oxfam-Intermón, i Natural Felt.
Un dia i mig intensiu, no només per les mostres del treball que fan aquestes entitats i organitzacions, també per les activitats complementàries: L’Associació Entrepobles presentà el procés de creació del Protocol davant situacions d’assetjament, Sostre Cívic,IBAVI, Ka Nostra i Es Porxos feren una conversa oberta sobre habitatge cooperatiu i cessió d’ús, organitzada per REAS aquesta tingué molt públic i un debat molt interessant. També comptàrem amb un taller organitzat per Ona Mediterrània, i una conferència FIARE BANCA ETICA,del somni a la realitat d’una banca ètica, ciutadana i cooperativa d’àmbit europeu a càrrec de Peru Sacia, vingut d’Euskadi, que també comptà amb molta gent interessada.
El dissabte matí AMADIP-Esment presentà el seu projecte VINCLES.Hi hagué una demostració del sistema de cotxe elèctric compartit, organitzada per Ecotxe. Després una actuació PERFORMANCE de CLOWN de les Kapritxosas, del País Basc, organitzada per REAS.
Després de la visita institucional al migdia, hi hagué tallers i a la una, la conversa oberta sobre Supermercats cooperatius i ecològics amb Som Alimentació, del País Valencià, APAEMA i S’Altra senalla, organitzada per Fundacions Darder Mascaró, com a continuïtat de la projecció del documental FOOD COOP del 20 de setembre a Cineciutat. Més de cent persones assistiren a la conversa i es recolliren unes 78 signatures de persones interessades a fer realitat aquest projecte que existeix a València i Pamplona.
L’horabaixa del dissabte coneguérem l’experiència de Ràdio Tortuga de la fundació Deixalles, un taller familiar d’Escacs en viu, organitzat per l’Associació de monitors i monitores d’escacs de les Illes Balears. UCTAIB va presentar el projecte de llei sobre micro-cooperatives de treball, i a continuació, Arç Cooperativa presentà les possibilitats d’assegurances ètiques. Acabaren les activitats amb la presentació del programa CONFIA de Treball Solidari.
Un divendres i dissabte molt profitosos, com veis. Enguany el dissabte, va coincidir amb altres activitats firals com la III Fira de Cultures a Sa Riera, o el mercadet solidari de RANA al Parc de la Mar. I activitats per a infants i famílies a Es Baluard. I a Marratxí el Ratamarket que també fou un èxit.
La IV Fira del Mercat Social es va consolidant i ens dóna a conèixer el treball de les entitats que treballen l’Economia social i solidària, ens mostren els seus valors, una economia que sorgeix de la societat civil, que té cura de les persones i de l’entorn amb vocació de transformació social. Els seus principis són equitat, treball, sostenibilitat ambiental, cooperació sense caràcter lucratiu i compromís amb l’entorn.
Com podeu comprovar una alternativa a la societat de consum, una manera de fer ciutadania conscient i responsable, enfront de l’individualisme imperant que cerca només persones compradores, consumidores, com si el consum fos la clau del benestar.
Us convid a visitar el web de mercadosocial.net i les de cada un dels participants en aquesta.
Discrepo.
Jo hi vaig cada any i nomes veig els incondicionals. Els que ja som socis de Som Energia o Ona Mediterranea o tenim compte a Colonya.
La Misericordia no es el millor lloc per que la gent ens coneixi, es tindria que fer a la Plaça España o al Born.