chubasco de ligera intensidad
  • Màx: 27°
  • Mín: 21°
20°

Turisme i drets humans: Una relació conflictiva

En general, i, molt en particular, a una societat tan turistitzada com les Illes Balears, hauríem de tenir una interpretació molt polièdrica del fenomen turístic. Però, el tsunami neoliberal ha imposat la interpretació del pensament únic neoliberal. Hom diria que tothom ha de comportar-se segons el patró de l'homo economicus. És a dir, sembla que tothom ha de combregar amb els valors de la competitivitat, el creixement infinit,  la productivitat, el mercat, etc. I, tanmateix, bastants persones assimilam l'homo economicus amb l'idiota moral.

En aquest sentit, sempre ha estat una idiotesa parlar del turisme com la "indústria sense xemeneies" per negar el seu impacte mediambiental. Per desmentir tal estupidesa, s'acaba de publicar un estudi en el qual es constata que les indústries relacionades amb el turisme podrien suposar el 20% d'emissions responsables del canvi climàtic. I, el més greu és que aquesta aportació a l'escalfament global creix a un ritme del 4% anual.

Una altra estupidesa és donar per bona la generalització de la responsabilitat social de les empreses turístiques. Hi ha moltes evidències que la realitat és una altra. Vegin, a tall d'exemple, l'informe que acaba de publicar l'Observatori de Drets Humans i Empreses (ODHE) sobre el sector del turisme i del transport on es denuncia que "el turisme i el transport pot suposar greus violacions del Dret internacional dels Drets humans per part de les empreses". Hi trobareu, entre d'altres, referències a l'esclavatge modern (amb mencions a les "kellys" (cambreres de pis), i a les persones treballadores als creuers); a les aerolínies i vols de deportacions -generalment  iniciades des de Centres d'Internament per Estrangers- de migrants (se cita expressament el cas de Barceló Viatges); del "turisme com a estratègia de colonització i espoli del patrimoni cultural", amb expressa menció a les malifetes d'Airbnb en aquesta colonització i espoli (us sona?).

L'informe de l'ODHE acaba amb un seguit de recomanacions per millorar la relació turisme-drets humans, tot recordant que "la Carta Universal dels Drets Humans determina que són els Estats els garants de l'exercici dels Drets Humans, però tots els actors socials, incloses les empreses, som responsables de respectar els drets humans a través de mecanismes de deguda diligència en les seves activitats".

Tot plegat m'ha recordat quanta raó tenia Santiago Alba Rico en afirmar que "el turisme -i la televisió- compliquen moralment les coses".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.