algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Silencis informatius

És ben cert que sempre hi ha hagut silencis informatius molt sorollosos. En temps d’Internet, i de la suposada sobreinformació com a conseqüència del boom de les xarxes socials, a aquests silencis cal afegir la multiplicació de notícies falses, les tristament famoses fake news. Per acabar d'arrodonir aquesta situació de baixa intensitat democràtica, la brutal precarietat laboral que pateixen els professionals dels mitjans de comunicació segur que no és una garantia de bona, veraç, i no silenciada informació.

D'aquests silencis informatius se m'ocorren quatre exemples d'aquests últims dies:

I.- No he vist ni he sentit cap referència sobre l'avanç de resultats de l'Enquesta sobre la Participació de la Població Adulta en les Activitats d'Aprenentatge, que proporciona dades corresponents a 2016, i que es va publicar el proppassat 30 de novembre. A més de la poca participació de persones illenques d'entre 18 i 64 anys en activitats d'educació formal i informal, em semblen molt rellevants les informacions relatives a les llengües que pot usar la població de les Illes Balears. Resulta que, segons aquesta enquesta, el català pot ser utilitzat pel 63,1% d'aquesta població. Pel que fa a llengües maternes, el català és la llengua materna solament del 42,9% dels i les residents a casa nostra.

II.- Poca cosa s'ha pogut llegir o escoltar de la recent publicació per part de l'Agència Tributària de la informació sobre els salaris, les pensions i les prestacions per desocupació que es van declarar a Hisenda l'any 2016. D'aquesta estadística es poden fer moltíssims titulars, com ara, que el salari mitjà anual de la població assalariada illenca va ser l'any passat de 17.748 €. No obstant això, el que em sembla més cridaner és el que fa referència al salari de la població més jove: 2.227 € pels menors de 18 anys, i 6.999 € per a la gent de 18 a 25 anys. Queda, doncs, certificada la impossibilitat d'emancipació a aquestes edats!

III.- Una cosa que també crec que és molt "noticiable", però molt poc "noticiada", és una altra relacionada amb Hisenda: En el Regne d’Espanya més de tres milions de persones adultes estan, ara mateix, fora del radar fiscal de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, és a dir, l'administració tributària espanyola no disposa ni d’ una sola dada dels seus ingressos o mitjans de subsistència. Són, doncs, tres milions i escaig de persones que viuen al marge de l'economia formal. Serà, per exemple, Jaume Matas un d'ells?

IV.- I un quart exemple, aquest en l'àmbit de la política internacional: L'escandalós silenci (o, en el millor dels casos, tractament informatiu de segon pla), desinformacions i equidistàncies dels grans mitjans de comunicació envers la situació d'Hondures. Els hereus del Cop d'Estat d'aquell 28 de juny de 2009 contra el legítim President José Manuel Zelaya Rosales; els responsables d'assassinats a balquena de dirigents i militants ecologistes, sindicalistes, de defensa dels drets humans, i dels pobles indígenes, com ara Berta Cáceres; els representants del ferotge capitalisme extractivista... varen perdre les eleccions presidencials celebrades el proppassat 26 de novembre. Des de llavors, estan preparant una monumental tupinada electoral per tal de perpetuar el Cop d'Estat. Ai!, si una cosa semblant passes a, posem pel cas, Veneçuela...

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.