nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

Comerciants estràbics davant la gentrificació comercial

Com és sabut, l'estrabisme és la desviació de l'alineament d'un ull en relació a l'altre, que implica la falta de coordinació entre els músculs oculars. Això impedeix fixar la mirada d'ambdós ulls al mateix punt en l'espai, la qual cosa ocasiona una visió binocular incorrecta que altera la percepció de la profunditat de la persona que pateix aquesta disfunció. Les persones que pateixen aquest problema ocular tenen remei, amb una atenció oftalmològica adequada.

També hi ha organitzacions gremials que en el seu què fer pateixen una mena estrabisme. Vull dir que no alineen correctament els seus interessos corporatius immediats amb els de mig i llar termini. Els hotelers en són un exemple paradigmàtic per moltes raons que ara no vénen al cas, perquè del que vull parlar aquí és dels afectats d’estrabisme de coherència. A Mallorca el gremi del petit i mitjà comerç, associat a ADEFECO i PIMECO, és, sens dubte, un cas de “guinness” d’estrabisme en el seu comportament electoral. Des de fa anys i panys tenen tan alterada la percepció de la profunditat que sempre acaben votant molt majoritàriament als defensors de les grans superfícies comercials.

Aquesta disquisició sobre el comportament, a parer meu, incoherent de les associacions dels nostrats petits i mitjans comerciants ve a compte del “discurs” que fan envers la polièdrica problemàtica del lloguer turístic. A tall d’exemple, signen el manifest d’APTUR “Por un turismo de calidad y de todos d’APTUR-Balears”, com si la turistització de Palma, a més de provocar el fenomen de la gentrificació dels veïns, no provoques la gentrificació comercial, substituint comerços tradicionals de tota la vida per franquícies uniformadores.

Però el colmo és que, per una banda recolzen a una organització -APTUR- que, en un discurs disruptiu amb qualsevol aparença de rigor i de sensibilitat social, sosté que el lloguer turístic res té a veure amb l’encariment dels lloguers dels habitatges, i, alhora, es queden tan panxos, queixar-se de la pujada dels lloguers als locals comercials en els darrers quatre anys. I que ha passat de nou en aquest temps si no és la irrupció dels pisos turístics? L’estrabisme de coherència també té remei. En aquest cas és només qüestió d'una voluntat que està permanentment de rebaixes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 6 anys

Els lloguers de locals ja havien pujat abans... Com diu en Pau, el problema és molt més complexe, s'hauria d'analitzar rigorosament abans de fer una cosa o altra.
Sobretot, el turisme de pisos és el més nou, i és diferent... te comportaments diferents al turista que teniem abans... en general sol ser un turista que gasta al carrer, que està més interessat en venir a veure el que ens queda d'autèntic... També és més desestacionalitzat. O sigui, el tipus de turista que voliem fa temps: profitós, respectuós i desestacionalitzat. Si haguéssim tengut aquest tipus de turista, enlloc de grans superfícies comercials tendriem botigues, i enlloc de restaurants de cadena hauria florit la restauració de producte local.
Per tant, s'ha d'estudiar be i amb rigorositat com és cada grup turístic per quin tipus de turista volem foragitar primer. En tenim massa, si, però primer ens hem de llevar de sobre els de pitjor qualitat, trob. No és una cosa a prendre a la lleugera.

Valoració:0menosmas
Per Puri, fa mes de 6 anys

La pujada dels lloguers si que és deu al lloguer turístic perque elimina molta oferta del mercat. A part, la compra d'habitatge (moltes vegades per fer lloguer tuístic) per fons d'inversió, també els puja. I per fer habitatges de luxe, que moltes vegades no es venen i per tant, s'utilitzen també pel lloguer turístic. Amb gravar moltíssim la compra d'habitatge a fons d'inversió, minvaría la cosa. Obligant a treure l'oferta de luxe al mercat de lloguer residencial tambè. I evidentment, fent cumplir la prohibició de lloguer turístic a plurifamiliar tambè és sol·lucionaria. I tallant les places turístiques de lloguer vacacional a sól rústic. Basta ja d'especuladors de tota mena. Per cert, les franquícies es menjaran el petit comerç degut a la turistització de la ciutat. Estràbics i enganats estan.

Valoració:0menosmas
Per t, fa mes de 6 anys

gentrificacio comercial,gentrificació empresarial en general,GENTRIFICACIO TOTAL.
Pot esser el GOB hi tengui alguna cosa a dir,davant el perill de dessaparició de tantes espècies endèmiques.

Valoració:3menosmas
Per pau, fa mes de 6 anys

@incrèdul estaria bé, (uep! és un consell!!) que anessis a les fonts i t'assabentessis de primera mà que diu aptur, en comptes de repetir una versió contada. Aptur ha dit mil vegades que la pujada de preu és un problema multifactorial (no només turistic)... i ja ho veureu d'aqui uns anys quan passi el mateix que ha passat a Berlin (que tot i les prohibicions els preus no han baixat)... Algu es creu que tornaran els preus de pisos al centre de palma a 400€?? Per cert, a Barcelona, que ens duen uns quants anys per davant amb el tema ja diuen el següent:

http://www.vilaweb.cat/noticies/com-els-fons-dinversio-estrangers-compren-barcelona/

"Malgrat que una primera observació pot fer pensar que aquest enrenou és generat pel turisme i la gran quantitat de gent que arriba de fora a estudiar o treballar temporalment a Barcelona, els canvis del mercat immobiliari no són atribuïbles a qui omple la Rambla, sinó a un fenomen molt més complex: el capital inversor nouvingut."

Sincerament, el que més greu en sap de l'esquerra (i més encara de l'independentista) és que es deixi endur per l'"antisistema" ximple i fàcil, en comptes d'afrontar amb rigorositat la complexitat del problema, malgrat que fent-ho es desmontin cert tòpics.... i sobretot tenint en compte que d'aquests tòpics es pot treure més rèdit polític i, per tant, moure's-hi més facilment.

Valoració:6menosmas
Per pària, fa mes de 6 anys

tipic article fet per algú que es mou per sensacions i que ha parlat bén poc amb qui ho pateixen de prop....

Valoració:3menosmas
Per Incrèdul, fa mes de 6 anys

La pujada dels lloguers dels locals comercials no té res a veure amb la irrupció dels pisos turístics, segons APTUR? Quines coses!

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente