nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

Com viatgem?

He anat canviant la manera de viatjar segons les disponibilitats econòmiques. Segur que penseu el mateix. Quan era jove, amb pocs recursos econòmics, viatjava amb les amistats en cotxe i dormíem en càmpings, a tendes de campanya. Anàrem per Europa, fins i tot als països nòrdics, en 4L-renault, o el més senzill dels peugeots. Coneguérem molts països i descobríem amb enveja com altres turistes -sobretot catalans, tenien els estris més perfeccionats que nosaltres com caravanes, taules i cadires comodíssimes...

Més endavant ja ho fèiem anant a hotels. Hem de dir que segons la destinació hem viatjat amb tour -operador que incloïa guia turístic, altres més llunyans amb amics que vivien al país, com l’Índia per posar un exemple. Abandonàrem les tendes de campanya, els càmpings ben equipats. Descobrírem els hotels amb berenars abundants, amb petits sabons als banys, fins i tot alguns amb sabatilles de tovallola de regal!.

Els viatges a països europeus els hem reprès amb la forma d’apartaments llogats, si som un grup. Des de fa anys, no d’ara. La crisi ens feia cercar la manera més econòmica de conèixer les ciutats, només haver de fer un menjar pel carrer i el sopar i el berenar poder fer-los comprant els productes als supermercats d’allà. I amb els vols de baix cost la veritat és que podíem reprendre l’activitat viatgera com a millor desconnexió de la vida quotidiana.

I pensareu, a què ve tanta informació? Idò perquè aquests dies es parla molt aquí, a les nostres Illes del lloguer turístic. Del lloguer d’habitatges i de cotxes. He pensat que tal com nosaltres podem fer quan sortim a l’estranger, molts turistes han triat aquesta forma de conèixer les nostres illes, lluny dels hotels del totinclòs,  tan promocionats a altres llocs del món, com el Carib o el Sud-est asiàtic i tan maleït per les nostres terres.

I quan veig pels carrers gent amb maletes amb rodetes, pens en nosaltres a les ciutats que hem conegut. Sé que esteu pensant, no és el mateix!!, aquí som unes illes!!, anem saturats!! No ho negaré perquè teniu raó. I aquest estiu ho direm dia sí, dia no, als sopars amb la família, amb les amistats. Ho férem l’any passat, i enguany serà igual. De tota manera convé escoltar també la gent que ha vist com el seu poble de l’interior es revifava, amb turistes a l’hora de sopar als restaurants, o a les botigues de queviures...

Pens que hauríem d’enfocar la nostra indignació cap a la destinació que cal. Com és possible que no l’enfoquem cap als culpables que volen més i més? El director de l’aeroport de Palma ha explicat que vol incentivar les companyies aèries per aconseguir més vols, més tràfic en menys temps per aquests mesos d’estiu.. AENA empresa abans pública, ara mig privatitzada per decisió del govern Rajoy sense cap representant de la comunitat autònoma al Consell d’Administració.

Ports i aeroports en mans d’Autoritat portuària, també estatal. Grans cadenes hoteleres d’origen illenc que només saben responsabilitzar l’Administració dels seus mals, per exemple l’impost de turisme sostenible, callant els seus afanys de diversificar l’oferta i entrant en el negoci del lloguer turístic, com ho feren en les cases rurals, les més cares de tot l’Estat.

El govern de l’Estat ha escoltat mínimament les demandes de la Presidenta i el Vicepresident del govern nostre? Com és habitual en el Sr.Rajoy no escolta ni vol que es plantegi un canvi en la llei estatal d’arrendaments urbans -la LAU- que ho permet tot. Ni tan sols vol acceptar una tarifa plana entre les quatre illes pels vols!

Ens aniria bé acumular tota la indignació i enfocar-la cap a un gran clam contra el govern del PP. Sense més sobirania no tindrem les eines necessàries per iniciar la transició cap a un canvi de model econòmic que permeti canvis substancials.

I reclamem als representants de les Illes al Congrés dels diputats que transmetin aquesta indignació. De moment, no els sentim.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 7 anys

Molta raó tens Lila, tots els que critiquen el lloguer d'habitacions, quan surten a l'estranger van a bed and breakfast o lloguen habitacions o fins i tot un apartament. Molta hipocresia hi ha.
El que s'ha de limitar aquí és el lloguer d'apartaments sencers, no d'habitacions. Això és el que proposa Toni Noguera per exemple.

Valoració:0menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 7 anys

Molt ben dit! Ben segur que els establiments de lloguer turístic pagarien contents un impost turístic perquè tot plegat sigui més sostenible.

I si hem de retallar números de turistes, començar pel turista-escombraria dels que ja teniem abans i dels que ja ens queixàvem: aquells que no gasten aquí, els que per culpa seva això es convertiria en un parc temàtic, els que no estan interessats més que en sand-sex-beach, els del tot inclòs, els vàndals que destrossen, els del balconing, els que només engreixen els peixos grossos... no serà per turistes-escombraria!

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente