cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

Quilogram o Kilogram

Nosaltres, els animals (26)

Discutíem la setmana passada què era exactament un metre, la unitat de longitud. Avui parlarem quilogram o Kilogram, i que de forma abreujada s'escriu quilo i el seu símbol és kg. És la unitat base de massa del Sistema Internacional (SI). El quilogram és definit com la massa del prototip internacional del quilogram que és gairebé idèntica a la massa d'un litre d'aigua. És l'única base del SI que porta un prefix del SI. També és l'única unitat del SI que encara es defineix en relació a un artefacte, i no a una constant física fonamental que es pugui reproduir en diferents laboratoris.

La imatge digital del prototip internacional del quilogram és feta d'un aliatge amb el 90% de platí i el 10 % d'iridi i té forma de cilindre amb un diàmetre de 39,17mm. Aquest model es conserva al Bureau International des Poids et Mesures, a Sèvre als afores de París.

Així el quilogram es va definir com a la massa d'un litre d'aigua pura a la temperatura de 4 graus Celsius i pressió atmosfèrica estàndard. Aquesta definició era poc pràctica, ja que la densitat de l'aigua depèn de la pressió, i les unitats de pressió inclouen la massa com a unitat base, de manera que introduïa una dependència circular en la definició

Per evitar aquests problemes, es va redefinir el quilogram agafant com a referència un objecte que tingués aproximadament la massa expressada en la definició original. També n'existeixen còpies oficials, que es comparen amb el prototip cada 10 anys. Aquestes comparacions han permès establir que l'error en la reproductibilitat de la definició actual és d'aproximadament 2 micrograms. De fet, sembla que el prototip original ha perdut uns 50 micrograms en els darrers 100 anys, sense que se'n sàpiga la causa.

Els problemes de la definició actual fan que s'estigui treballant en la recerca d'alternatives basades en alguna constant física

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 7 anys

Kilogram, pertoca anar amb k, ja que ès un radical grec.

La c i q, només són lletras llatinas, o sigui per dur una paraula una c o una q han de derivar del llatí.

Si les paraules provenen del grec se ha de usar k.

Per exemple se usa l'aplec "ps" del grec i no se empren altres, per tant ès necessari introduir com fan l'anglès i francès una normativa paral·lela a aquestas llengüas.

anthropo: anthropologia
arch: architecte, archetypos,
chrono: chronometro, chronologia,
geo: geographia,
-graph: calligraphia,
hydro: hydratant,
hyper: hypermercat,
ortho: orthodox,
-philia: bibliophilia,
-phobia: claustrophobia,
-phono: megaphone, telephon,
photo: photographia, photocopia,
physio: physiologia,
poly: polysillabic,
psycho: psychoanalisi,
-sphero: spheric,
sym: sympathia,
techno: technologia,
theo: theocracia,
thermo: thermometro,

Aquesta orthographia ajudaria a los traductors authomatics.

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente