nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Fins a 1000 euros...

Mil euros, aquesta és la quantitat que com a màxim vostè podrà pagar en efectiu a partir de dia 1 de gener de l’any vinent.  El meu ministre favorit, Cristóbal Montoro, ens regalarà per festes aquesta nova mida per tal d’evitar allò que aquest país porta escrit al seu ADN: el frau fiscal.

El Lazarillo de Tormes, ens situa un xic d’on venim. Aquest text, catalogat com a una de les grans obres literàries espanyoles, és tota una oda a la picaresca, per cert gènere literari genuïnament espanyol, al qual un al·lot ens retrata en primera persona una part de la societat, que el seu únic objectiu dia a dia és enginyar-se-les per viure de la resta, sense l’esforç d’haver de treballar. Així ha sigut Espanya des que el segle XVI l’autor, evidentment anònim, ens dibuixava amb ironia, una societat hipòcrita plena de vicis i simuladora de virtuts.

Què ha passat perquè ara comencem a parlar de transparència, lluita contra el frau, tolerància zero amb la corrupció, etc.? Doncs, que com a tantes altres coses d’ençà que vàrem pujar al tren de la Unió Europea, aquesta ens empeny cap a la direcció correcta, que no és altra que l’imperatiu de la legalitat. Els nostres comptes públics estan fiscalitzats des de la Comissió Europea, el marge de maniobra d’Espanya és més que limitat i ja no ens podem fer més trampes jugant al solitari.

Disposar dels imposts més alts d’Europa no serveix de res si llavors no es recapten els ingressos que pertoquen. Per què passa això? Fonamentalment per dues raons, d’una banda les grans fortunes i corporacions saben perfectament allò que es denomina com a enginyeria fiscal, un eufemisme per explicar que tots ells tributen meyns que vostè, complint estrictament amb la legalitat. L’altra raó la tenim en els pagament amb diner negre, molt més habitual del que es podem imaginar. Sabien vostès que més d’una quarta part dels bitllets de 500 € de tota la UE es troben a Espanya? Tot un símptoma!

Dintre aquest context, ara ens arriba el ministre Montoro limitant les transaccions comercials en efectiu a un màxim de mil euros.  Com si així es pogués arreglar la falta d’ètica i equitat que ha imperat a Espanya durant segles!

Si vertaderament hi ha una voluntat de recaptar més diners, què comencin per aquells que es varen acollir, o no, a la famosa amnistia fiscal que el mateix Montoro va promoure, o que es miri on tributen i com les grans corporacions que fan negoci a Espanya, sense generar-hi cap tipus de riquesa, o que elimini les nombroses deduccions i bonificacions a les que tenen accés les grans empreses amb la llei a la mà...

Per cert, si qualcú pensa que servirà per res la mesura de limitar el pagament en efectiu a mil euros, dir-los que aquesta mida evidentment no afecta les transaccions entre particulars, per la qual cosa, els bitllets morats de 500 € continuaran circulant  tranquil·lament pel seu paradís espanyol.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.