algo de nubes
  • Màx: 11°
  • Mín:

Culminar la normalització del català

Aquest dijous a partir de les 19:00 a Can Alcover de Palma, hi ha un acte important organitzat pel Grup Blanquerna. L'acte és una invitació a pensar, a reflexionar i a respondre a l'interrogant que serveix de títol de l'esdeveniment: 'Què cal fer en normalització lingüística?'

Serà molt interessant escoltar les intervencions de la directora general de Política Lingüística del Govern i dels representants de les entitats que treballen per la plena recuperació del català a les Illes Balears.

Crec que és important remarcar que l'objectiu final de les polítiques lingüístiques és el d'assolir la plena normalitat de la llengua catalana. I crec que cal (re)començar per (re)definir què vol dir això a començaments del segle XXI a les Illes Balears.

També és imprescindible que les anàlisis i les propostes que es facin partesquin de dades reals, objectives i actuals, per això és necessari aplegar les dades sobre coneixement i ús de la llengua que ja existeixen i realitzar els estudis necessaris per disposar de les dades que ens falten.

D'altra banda, cal recordar que el 'procés de normalització lingüística' té un principi (1986, aprovació de la Llei de Normalització Lingüística) i ha de tenir un final. És necessari que les institucions de les Illes Balears i els principals agents socials consensuïn un full de ruta clar, pautat, que defineixi com i quan es culminarà aquest procés.

No seria bo que el procés de normalització del català a les Balears s'allargàs ad eternum.

Cal intensificar-lo i culminar-lo quan abans.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per CABRERET, fa mes de 6 anys

An es de mes abaix.- Tú a darrera o a devant. Cipayo.

Valoració:1menosmas
Per CABRERÈS, fa mes de 6 anys

Es fatxas i gonellas son amics des picoletos i contraris a "lo nostro". ARRUIX.

Valoració:-2menosmas
Per idó, fa mes de 6 anys

Lo tienes crudo, tomeu. Pese al dinero que despilfarra el Govern de los impuestos, que pagan jubilados, parados amén de otros colectivos más desfavorecidos, de cada día oigo más español. Incluso hay españoles que llevan 50 años en Mallorca y nunca, nunca, hablan mallorquín. Y sus hijos. Y sus nietos.

Cómo lo vas a solucionar, ahora que hay como mínimo 50.000 suramericanos. Con sus mujeres y sus chavales. Y esta gente procrea mucho.

Lo tienes crudo, tomeu. Pero menos que otros.

Valoració:2menosmas
Per CABRERÈS, fa mes de 6 anys

Es fatxas i gonellas son amics des picoletos i contraris a "lo nostro". ARRUIX.

Valoració:-4menosmas
Per geu, fa mes de 6 anys

No será nunca culminada, es el tema estrella para que algunos chupen del tete para siempre.

Valoració:2menosmas
Per Emigrante, fa mes de 6 anys

Oep ! ... han borrado un comentario debajo de este.

Valoració:0menosmas
Per Bassa, fa mes de 6 anys

Molt d'acord amb el que planteja en Tomeu Martí

Valoració:-4menosmas
Per Emigrante, fa mes de 6 anys

Comparto.
Para ellos, normalización es igual a imposición.

Valoració:2menosmas
Per Biel, fa mes de 6 anys

"1923: La nostra parla
La nostra parla era una societat presidida pel maonès Joan Mir i Mir, el qual havia escrit el 1917: "Per part meva, crec necessari dir-vos en primer lloc que estic del tot conforme que la nostra parla no és més que una petita variació de la llengua catalana, i em pens que tots arribarem a comprendre que som catalans, fills dels que varen prendre Menorca als moros i dels qui han anat venint d'aquelles hores ençà.

Catalans som i en bon català acabaran per escriure tots aquells que vulguin fer-ho així com toca". El desafiament no seria fàcil i sorgirien polèmiques per part d'aquells que defensaven el castellà. Però Joan Mir i Mir tenia les coses ben clares."

(Miquel Ferrà i Martorell, dBalears, 8-2-2012)

Joan Mir i Mir tenia el mateix sentiment nacional que Ramon Llull, Anselm Turmeda, Vicenç Ferrer, Ferran Valentí, Jaume Cadell, Calixt III, Marià Aguiló, Felip Curtoys i Valls, Josep Lluís Pons i Gallarza, Jeroni Rosselló, Josep Tarongí, Benvingut Oliver i Esteller, Josep Miquel Guàrdia, Ramon Picó i Campamar, Lluís Martí, Antoni Vicens Santandreu, Joan Torrandell, Nicolau Primitiu Gómez Serrano, Estanislau Aguiló, Miquel Duran, Miquel Costa i Llobera, Joan Estelrich, Eduard Martínez Ferrando, Antoni Maria Alcover, Pere Oliver i Domenge, Llorenç Riber, Miquel Ferrà, Antoni Salvà, Joan Pons i Marquès, Isidor Macabich, Francesc de B. Moll, Marià Villangómez, Gabriel Alomar, Alexandre Jaume, Francesc de S. Aguiló, Pere Ballester, Tudurí Garcia, Joan Timoner i Petrus "Menorquit", Víctor Major, Emili Gómez Nadal, Carles Salvador, Pere Capellà, Joan Fuster, Llorenç Planes, Gregori Mir, Blai Bonet, Josep Maria Llompart, Nadal Batle, Miquel Bauçà, Baltasar Porcel, Josep Guia, Joan Guasp, Miquel Barceló, Bartomeu Mestre i Sureda "Balutxo", Biel Majoral, Gonçal Castelló, Gabriel Bibiloni, Bernat Joan, Pau Cateura, Antoni Mas i Forners, Joan Lladonet, Jordi Caldentey, Maria Antònia Font, etc.


Cadascun

d'aquests

és

un

feixista,

segons

en "Tià" fals.

Valoració:-12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente