algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.26°

La festa nacional

Nosaltres, els animals (18)

Són moltes les veus que cada dia clamen contra la festa nacional, la dels bous. He de confessar que de jove no em desagradava dita la festa i que entre els pocs acords que hi havia entre mon pare i jo –avui en dia n'hi hauria més– un d'ells era que els dos grans d'aquell temps eren Antonio Ordoñez –Don Antonio Ordoñez– i Paco Camino, “el niño sabio de Camas.” Entre els autors que m'han fet veure l'aberració que ara constitueix la festa dels bous n'hi destaquen dos: Jesús Mosterín i El Roto, el conegut humorista gràfic de El Pais.

Jesús Mosterín (Bilbao 1941) ha estat fins que es va jubilar catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona i ha replicat als diversos arguments que argüeixen els defensors de l'art de la tauromàquia. Entre ells el que forma part important de la cultura espanyola i , com a tal, ha de ser preservada. Mosterín ha afirmat, amb raó, que la paraula cultura no significa necessàriament que s'hagi de defensar. En ciències socials s'anomena cultura aquella manera de sentir i pensar que no ve transmesa per la física i la química –la genètica– sinó per la paraula i l'exemple d'altres. Hi pot haver, doncs, una cultura lloable, i una altra rebutjable. La d'infringir patiments als animals per tal de divertir-nos l'hauríem d'incloure entre aquestes darreres.

A la idea de que les corregudes de bous formen part de la tradició espanyola Mosterín respon que aquesta tradició no és altra cosa que una demostració del retard de la cultura espanyola respecte a l'europea. Que la festa dels bous va estar present a molts de països europeus fins que fou abolida. A Espanya també ho fou, abolida, per Carles III, però va ser reinstaurada per Ferran VII, un rei més inclinat vers el populisme que a l'exemple moral. Perquè, segons Mosterín, els que gaudeixen de veure patir a un altre home o un animal estan mancats d'aquesta virtut tan pròpiament humana i del tot lloable com és la compassió. Compartir el patiment. Cada dia són més nombroses les associacions que afirmen que els animals de granja que viuen estabulats dins compartiments que gairebé no els deixen moure viuen i moren de manera indigna. També els animals tenen drets i entre ells hi ha el d'una vida plaent. El bous de toros la tenen, però el seu final és horrible.

He dit, al principi, que juntament amb Jesús Mosterin hi ha hagut un altre personatge que m'ha fet veure l'absurd de la meva afició jovenívola. No és altre que El Roto, el genial humorista gràfic. En una de les seves vinyetes presentava dos bous que miraven un cartell a favor de la festa nacional on un pro-taurí havia escrit allò que sempre tenen a la boca. “El que no quiera venir, que no venga”. I un bou li deia a l'altre: “Pues me parece que yo no iré”. Genial, com sempre, El Roto.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tià, fa mes de 7 anys

Balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista.

Valoració:0menosmas
Per Angel, fa mes de 7 anys

Cuida, Francesc. No ponderes mucho a Carlos III que se enfadarán los catalanistas. Pues fue él y no Felipe V quien prohibió realmente el uso del catalán.

Y otra cosa. Me está sorprendiendo que hay mucha gente ahora que dice que fue antaño a muchas corridas y ahora no va porque se da cuenta de que no está bien ir a ver sufrir a los animales. ¿Ibas tú para verles sufrir?
Entonces está bien que hagas contrición y no vayas.

Pero los taurinos auténticos no van por ello, sufren si ven sufrir al toro realmente y castigan duramente cualquier alargamiento de las suertes o la torpeza que produzca más sufrimiento.

Valoració:0menosmas
Per Saltor D., fa mes de 7 anys

A Balears sóm catalans, i per això PARLEM, ESCRIBIM I LLEGIM EN CATALÀ.
I davant els gonelles i forasters NO ENS AMAGUEM.

Som Illencs, som catalans !!*!!

Valoració:7menosmas
Per Ramon Fontiroig, fa mes de 7 anys

No llegiu ni comenteu els escrits dels trolls feixistes. No valen la pena i són temps perdut.
Millor deixar-los en l´oblit, són forasters automarginats.

Valoració:7menosmas
Per fora catalanistas, fa mes de 7 anys

Como si en Barcelona no hubiese plazas de toros. Como si en Barcelona no se llenasen antes de ser prohibidas e una acción que se llevó al Constitucional por querer la Generalidad meter las narices donde no puede.

Los toros se han prohibido, no por sentimiento hacia los animales. Lo prohibieron para poder decir: "Aquí no hay toros como en "España", por eso no somos "España".

Cataluña, por contra es la región que mata mas cerdos de España y bien que lo llevan "exportando a provincias". El fuet y la butifarra que no manquin. No futem

Valoració:0menosmas
Per Cucala, fa mes de 7 anys

Em deman perquè ningú se'n recorda mai dels cavalls.
Fins a Primo de Rivera no duien pitral (peto), i quan ell va obligar a posar-lis, el Govern quasi va caure.
Els espanyols volien veure cavalls esbutzats, farcits de palla, cosits damunt l'arena, i altre volta amb el picador damunt. Avui qui voldria veure això?
Però així i tot, cada any moren cavalls per desgarrament anal produït per les banyes dels bous.

Valoració:7menosmas
Per Pancateto, fa mes de 7 anys

Dice Jordi Pujol, el padre corrupto de nazionalismo:

El hombre andaluz no es un hombre coherente, es un hombre anárquico. Es un hombre destruido [...], es generalmente un hombre poco hecho, un hombre que hace cientos de años que pasa hambre y que vive en un estado de ignorancia y de miseria cultural, mental y espiritual. Es un hombre desarraigado, incapaz de tener un sentido un poco amplio de comunidad.

Y dice el presidente electo americano:

El mexicano es un violador, que nos quiere destruir.

La misma basura nazionalista, por eso los progresistas combatimos a los retrógrados. Eso es la dignidad. ¿Verdad?.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente