Com és habitual a la darrera campanya electoral no s'ha parlat massa d'educació, haurem d'esperar al proper informe PISA perquè l'educació torni a estar en primera línia informativa. El principal punt de debat en educació no ha estat la necessitat d'arribar a un pacte educatiu per fer una llei educativa estable d'una vegada, sinó que pràcticament tot el debat ha girat en torn a l'educació concertada.
La LODE, elaborada pel Govern de Felipe González, va implantar el sistema de concerts. L'Estat finança centres educatius de titularitat privada, sempre que s'adeqüin a les condicions fixades per les lleis. Hi ha dos fonamentals: han de ser gratuïts i tenir els mateixos criteris d'admissió que les escoles públiques. Convé recordar que Espanya és una anomalia a Europa pel que fa a l'existència de centres concertats. Som el tercer país d'Europa en aquest tipus de centres, darrere de Bèlgica i Malta; i la despesa privada en educació (0,6% PIB) és el doble que a la UE (0,36% PIB). En tots els altres països (França, Alemanya, la catòlica Itàlia o la envejada Finlàndia, entre d'altres) l'educació és immensament pública (89,2% en educació primària i un 83% a secundària a la UE-28, enfront d'un 68 % d'Espanya). I és un factor de cohesió social i política en anar junts a l'escola pública els fills i filles dels ciutadans pertanyents a tots els sectors socials.
Però bé com es tracta d'arribar a un pacte educatiu i tothom ha de cedir cal dir que cap dels partits principals que es presentava a les eleccions defensava l'eliminació de l'educació concertada. Però els mitjans de comunicació principals de l'estat ja van fer tota una campanya de demonització simplement perquè Podem parlés al seu programa de que "l'educació concerta només havia d'existir en els casos d'una insuficiència de l'oferta a la xarxa pública i que aquesta s'havia de reforçar per evitar aquest supòsit". Una proposta totalment lògica i en la línia del que teòricament hauria de ser la finalitat de l'educació concertada que va produir tot tipus d'atacs, els mateixos que ha patit el govern valencià, amb una manifestació en contra inclosa, quan simplement ha proposat per al curs 2016-2017 un nou mapa escolar on la base és l’ensenyament públic sent l’ensenyament concertat complementari allà on l’oferta pública té més dificultats...
En aquest punt la nostra conselleria d'educació ara té la possibilitat de demostrar que aposta per completar l'oferta de l'educació pública i fer cas a les peticions de les famílies de sa Pobla que demanen per una aula de 3 anys en un centre públic i tancar la que s’ha obert per a setembre al centre concertat.
Igual de lògic i legal seria amb la normativa vigent exigir als centres concertats que les famílies només paguin el menjador i el transport en cas d'utilitzar-los, cosa que evidentment no passa a tots els centres concertat on es cobra a les famílies via extraescolars, amipes,, servei de conciliació, infermeria, manteniment.... I encara més lògic i legal seria demanar als centres concertat que no afavoreixin amb la selecció d'alumnes la segregació social i la situació de guetització i empobriment d'uns centres davant del classisme i elitisme d'altres i ja no parlem de pagar amb doblers públics centres que practiquen la segregació escolar per sexes
En definitiva el pacte educatiu ha d'abordar d'una vegada per totes la desaparició dels centres concertats que tenen com a funció principal el negoci i que atempten contra l'equitat i això simplement és aplicar la llei
Pel teu comentari no tinc clar si has llegit l'article de forma completa, és parlar d'educació concertada i com he dit a l'article tot d'una surten reaccions desmesurades. Jo no he dit que algunes concertades no facin bé la seva feina però a la vegada només hi ha concertades que no compleixen la normativa vigent, i és evident que tampoc el compleixen respecte als treballadors.
Ni funcionaris ni al carrer. Tan injusta seria una cosa com altra. Per ser funcionaris cal aprovar unes oposicions i com treballadors tenen uns drets adquirits que cal respectar.
Com he dit per arribar a un pacte educatiu no deman
convertir en públiques totes les concertades però si que es faci complir la llei (no és massa radical no?) i que es reforci l'educació pública al manco per arribar a les mitjanes de la Unió Europea (tampoc és massa radical).